Scandinavisch design

Op gepost door Renée IJzerman in Woontrends

Scandinavisch design en een Scandinavisch interieur zijn tot op de dag van vandaag nog steeds erg geliefd. Het Scandinavische design kenmerkt zich vooral door minimalisme, ingetogenheid en functionaliteit. De producten zijn vaak net even anders dan we gewend zijn en ondertussen goed betaalbaar. We kunnen wel stellen dat Scandinavisch design een ware toevoeging is in designland en in ons interieur.

Wat is Scandinavisch design?

Een Scandinavisch inrichting is kortgezegd minimalistisch, authentiek en functioneel tegelijk. Dat Scandinavische interieurs minimalistisch zijn, kun je in vrijwel al hun ontwerpen direct ontdekken. De strakke lijnen verwerken ze vaak in hun design lampen, meubels en accessoires. Alle poespas wordt achterwege gelaten en ze proberen met zo min mogelijk een zo mooi mogelijk ontwerp neer te zetten, oftewel: less is more. Dit bereiken ze ook door de producten op een simpele, ingetogen manier vorm te geven. Ondanks dat de ontwerpen vaak vrij strak zijn, verliezen ze het comfort van de meubels niet uit het oog. Met authentiek bedoelen we dat alle producten volgens eigen ideeën tot stand komen waardoor ze al gauw puur en origineel zijn. Dat laat ook direct zien dat er bij Scandinavisch design geen sprake is van namaak. Deze eigenschap passen ze in al hun ontwerpen toe: van kussens tot stoelen en van banken tot lampen. Ondertussen vormt de functionaliteit ook een belangrijk onderdeel en dat vormt in elk ontwerp een belangrijke eigenschap. De producten hebben een duidelijke functie voor in jouw woonruimte zoals je mag verwachten.

De geschiedenis van Scandinavisch design

Om te laten zien wanneer Scandinavisch design ontstond en bekendheid kreeg, gaan we terug naar het einde van de negentiende eeuw. Dat was het moment waarop de stroming Art Nouveau enorm populair werd. Juist de ontwerpers die onder deze stroming vielen, haalden inspiratie uit de lijnen, kleuren, pure vormen en niet onbelangrijk: de natuur. Dit zette zich voort en zo kwam onder meer een magazine op de markt waarin de kenmerken van deze stroming duidelijk terugkwamen. Zo volgde niet heel veel later in 1930 een tentoonstelling over Scandinavisch design in Stockholm. Dit evenement had overigens ook deze naam. De tentoonstelling was het begin van een nieuwe stroming: Scandinavisch design. Vanaf dat moment staat Scandinavisch design voor eenvoud, functionaliteit en toch ook betaalbaarheid. Los daarvan vielen vanaf dat moment vrijwel alle producten uit deze landen onder Scandinavisch design. Dat betekent dat alle details achterwege werden gelaten om de functionaliteit niet uit het oog te verliezen. En wel op zo’n manier dat er prachtige Scandinavische design producten werden ontworpen. Vanaf dat moment gaan ontwerpers aan de slag met één doel voor ogen: producten maken die handig zijn in gebruik en er tegelijkertijd mooi uitzien zonder te veel details toe te voegen die daarvan afleiden.

Scandinavisch design in je interieur toepassen

Een Scandinavische inrichting straalt vaak rust uit en dat laat ook zien dat sobere, maar toch stijlvolle kleuren de boventoon voeren. Om je een beter beeld te geven van hoe je deze stijl toepast in je eigen interieur, hebben we een aantal kenmerkende kleuren, materialen en meubels voor je op een rijtje gezet.

Toepasselijke rustgevende kleuren

Een kleur die we veel zien in een Scandinavische inrichting is wit. Deze kleur combineren we vaak met verschillende tinten grijs. Om toch net dat beetje extra kleur aan te brengen in een woning, wordt er regelmatig gekozen voor verschillende kleuren die niet fel en vooral licht zijn. Zo creëer je meer contrast, maar blijft de ruimte wel duidelijk rust uitstralen. Iets waar de Scandinaviërs veel waarde aan hechten. Dat is niet heel gek, want in de Scandinavische landen gaat de zon relatief vroeg onder. Dat betekent dat de woning zo licht mogelijk moet blijven en dat proberen ze voor elkaar te krijgen door lichte, rustige kleuren en details te gebruiken en het gebruik van Scandinavische design lampen. Door de woning licht in te richten en flinke raampartijen eraan toe te voegen, proberen ze optimaal gebruik te maken van het schaarse daglicht.

inspiratiefoto met

Een voorliefde voor natuurlijke materialen in een Scandinavisch interieur

In Scandinavië hechten ze veel waarde aan natuurlijke materialen. Er is veel aandacht voor slimme innovaties als we het hebben over duurzaamheid. De Noorderlingen hechten veel waarde aan natuurlijke materialen en dan met name hout. En dat komt goed uit met de enorme bebossing die je in deze landen vindt. Voor alle Scandinavische design ontwerpen moet het hout zo onbewerkt mogelijk zijn. En waarom? Juist, om die lichte kleur te behouden en ondertussen de producten een ruwe uitstraling te geven en authentiek te houden. De producten worden vrijwel altijd met een lichte olie afgewerkt. Als je interieurs boordevol Scandinavisch design bekijkt, valt één ding op: hout wordt niet alleen in meubelstukken toegepast, maar ook op het plafond, in de keuken en op de vloer.

Typische Scandinavisch design meubels

De meubels in een Scandinavisch interieur hebben vrijwel altijd een lichte tint en dat geldt vaak ook voor de keuze van de materiaalsoort. Om toch een speels contrast te laten zien, voegen ze graag grafische en geometrische prints toe. Scandinavisch design mag logischerwijs niet te veel afleiden van de functionaliteit. Daarom worden de tierelantijntjes vaak achterwege gelaten. Dat betekent dat de accessoires die er wel zijn beter tot hun recht komen en sneller je aandacht opeisen. Om je beeld van Scandinavisch design beter te kunnen visualiseren, hebben we een viertal kenmerkende producten die Scandinavisch design ademen voor je geselecteerd.

 

Scandinavische designklassiekers

We hebben een groot assortiment Scandinavische design producten, waaronder een aantal prachtige Scandinavische design lampen, meubels en accessoires. Om een idee te krijgen van welke producten goed in de smaak vallen, veel interieurs mogen sieren en opvallen door hun eenvoud, hebben we een aantal bestsellers voor je in een positief daglicht gesteld. Kort gezegd: Scandinavisch design waar je geen genoeg van kunt krijgen. 

 

Om in één keer een beeld te hebben van welke Scandinavisch design ontwerpen we hebben, hebben we hier alvast een filter voor gemaakt. Kies jouw favoriete design lamp, meubel of acccessoire en laat je inspireren en kom erachter welke designproducten perfect passen in jouw interieur. 

Toonaangevende Scandinavisch design merken

Wil je je laten inspireren door Scandinavisch design? We laten je graag zien welke merken absoluut in het straatje van Scandinavisch design thuishoren. Dat zijn bij uitstek de merken HAY, Normann Copenhagen, Muuto, &Tradition, Ferm Living, Muuto en Secto Design. Het zijn merken die het niet alleen in Scandinavië goed doen, maar ook zeker daarbuiten. We kunnen wel stellen een Scandinavische inrichting erg geliefd is. Ontdek welke Scandinavische design merken we hebben en hoe de kenmerken in elk van deze producten tot uiting komen. Een aantal merken komt niet uit Scandinavië, maar passen qua producten daar wel heel goed bij.

Meer over Scandinavisch design weten?

Ben je enthousiast geraakt door al het moois wat Scandinavisch design te bieden heeft? Op de site kun je nog veel meer artikelen en adviezen vinden waar jouw designhart sneller van gaat kloppen. Heb je een specifieke vraag aan ons over een meubel of het inrichten van jouw woning? Dan verzoeken we je graag om contact op te nemen. Het Flinders team is altijd bereid om hulp te bieden en kijkt graag met je mee.

De bekendste Scandinavisch design ontwerpers

Scandinavisch design is een populaire designstroming en deze wordt dan ook door een grote hoeveelheid ontwerpers toegepast. Hee Welling en Verner Panton zijn bekende vertegenwoordigers van een Scandinavisch interieur. Andere ontwerpers van deze vaak lichte, speelse, geometrische en praktische meubelontwerpen zijn onder andere Arne Jacobsen, Simon Legald, Ronan en Erwan Bouroullec en Cecile Manz.

 

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.