Italiaans design

Op gepost door Renée IJzerman in Woontrends

Italiaans design draait om zowel functionele als indrukwekkende ontwerpen van hoogwaardige meubels, lampen en woonaccessoires die op vakkundige wijze en met oog voor detail tot stand komen. Italië blinkt niet alleen uit met design in de modewereld, maar vooral ook in de interieurwereld. Een aantal bekende designmerken als Artemide, Kartell, Foscarini en Flos horen absoluut in dat rijtje thuis. Om een compleet beeld te krijgen van Italiaans design, leggen we je uit wat het precies inhoudt, brengen we voorbeelden in beeld en vertellen we je alles over de merken, ontwerpers en beurzen. Zo kom je erachter wat Italiaans design voor jouw interieur of een zakelijke omgeving kan betekenen. De meest bekende Italiaanse designmerken vind je bij Flinders.

Wat is Italiaans design?

Bij Italiaans design staat functionaliteit hoog in het vaandel, gaat het om strak vormgegeven interieurproducten en voeren hoogwaardige materialen de boventoon. Daarnaast speelt vakmanschap een belangrijke rol. Zo zijn er Italiaanse designmerken die samenwerken met bepaalde ateliers en fabrieken waar soms specifiek één soort product of bepaalde collectie wordt gemaakt om de goede kwaliteit en schitterende afwerking te kunnen waarborgen. In elk ontwerp is de afwerking perfect doordat de ontwerpers werken met kwaliteitsmaterialen als (mond)geblazen glas, marmer en natuursteen. Het moderne karakter met een klein beetje glamour en een in het oog springende elegante vorm maken de producten tot echte blikvangers. De Skygarden hanglamp van Flos, de Spokes hanglamp van Foscarini en de Tavolo XZ3 tafel van Magis zijn daar mooie voorbeelden die Italiaans design typeren.

De ontwikkeling van Italiaans design

Voor de start van Italiaans design gaan we heel wat jaren terug. Zo komen veel Italiaanse merken uit de jaren zestig van de twintigste eeuw. Om voorop te lopen in de wereld van design, experimenteren en innoveren de ontwerpers achter deze merken continu in materialen en technieken om niet achter te blijven en vooruitstrevend design op de markt te brengen. Ze sleutelen net zo lang aan een ontwerp totdat deze helemaal perfect is en de kans op succes groot is. Een goed voorbeeld hiervan is dat ze binnen de verlichtingswereld experimenteren met nieuwe technieken als Casambi. De merken doen ze er alles aan om verlichting op een slimme en draadloze manier te besturen via bijvoorbeeld een applicatie op je telefoon. Hierdoor kun je op afstand eenvoudig de lampen in huis besturen. Ledarmaturen zien we ook regelmatig terug waardoor er veel meer mogelijkheden liggen in het ontwerpen van verlichting en daardoor de meest bijzondere ontwerpen tot stand komen. De merken en ontwerpers van Italiaanse bodem bepalen uiteindelijk grotendeels hoe de trends eruit komen te zien in de interieurwereld.

Inspiratie voor Italiaans design in je interieur

De Italianen hebben heel wat klassiekers op de markt gebracht. Klassiekers die tot op de dag van vandaag nog zeer relevant zijn in combinatie met hedendaagse ontwerpen waardoor een prachtige mix van zowel nieuw als iconisch design ontstaat. De inspiratiebeelden laten zien dat kwaliteit, vorm en uitstraling een belangrijke rol spelen bij Italiaans design waarmee je je interieur gegarandeerd naar een hoger niveau tilt.

inspiratiefoto met
inspiratiefoto met
inspiratiefoto met

Designklassiekers van Italiaanse bodem

We hebben een groot assortiment Italiaanse designproducten die zich meestal typeren door een luxueus karakter. Om een idee te krijgen welke producten goed in de smaak vallen, veel interieurs mogen sieren en opvallen door hun eenvoud, hebben we een aantal bestsellers voor je in een positief daglicht gesteld. Kort gezegd: Italiaans design dat we wereldwijd zowel in privéruimtes als zakelijke omgevingen terugzien.

Om in één keer een beeld te hebben van welke Italiaanse design ontwerpen we hebben, hebben we hier alvast een filter voor gemaakt. Kies jouw productgroep, laat je inspireren en kom erachter welke designproducten volledig tot hun recht komen in jouw interieur.

Toonaangevende Italiaans designmerken

In de wereld van verlichting zijn Flos, Foscarini, Artemide en Luceplan bij uitstek de Italiaanse designmerken die niet mogen ontbreken en waar een echte liefhebber van Italiaans design al snel aan denkt. Deze merken sieren zowel woningen als zakelijke ruimtes met hun lampen in verschillende uitvoeringen. Het Italiaanse merk Kartell is een merk dat niet alleen bekend is van verlichting, maar vooral ook van meubels en accessoires. Of denk bijvoorbeeld aan het tuinmerk Emu waar een belangrijk deel van onze tuincollectie uit bestaat. Kortom, van verlichting tot meubels: je vindt onderstaand een rijtje Italiaanse merken dat het veelzijdige assortiment van Flinders vormt.

Meer over Italiaans design weten?

Salone del Mobile in Milaan is wereldwijd een enorm bekende designbeurs. Iedereen die een passie heeft voor design is hier al eens geweest of wilt daar een keer heen. Deze beurs is immens groot, toont ontzettend veel fraaie meubels, verlichting en accessoires en niet geheel onbelangrijk: vormt de basis voor de nieuwste woontrends. De meest toonaangevende designmerken laten hier hun (nieuwe) producten zien. Salone del Mobile is de internationale beurs voor design in Italië die elk jaar plaatsvindt in april. Euroluce vindt daarentegen om de twee jaar plaats op dezelfde plek en staat volledig in het teken van verlichting.

Bekende Italiaanse design ontwerpers

Italië heeft een rijkelijk gevuld portfolio aan ontwerpers uit dit land. Michele De Lucchi is tot op de dag van vandaag een van de meest gevraagde ontwerpers die verschillende gerenommeerde internationale designprijzen in de wacht heeft gesleept. De Italiaanse Antonio Citterio heeft ook veel producten ontworpen voor merken als Flos en Kartell. Om het rijtje ontwerpers uit Italië compleet te maken, mogen namen als Piero Lissoni, Giancarlo Fassina, Michael Anastassiades en Vico Magistretti niet ontbreken.

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.