Naar boven

Over Iittala

Het Finse merk Iittala is een waar begrip in de wereld van design. Wat in 1881 begon als een kleine glasfabriek in het Finse dorp Iittala is ondertussen uitgegroeid tot een van de grootste en meest bekende glaswerk ontwerpers en producenten wereldwijd. Bijzonder aan de producten van Iittala is dat deze zowel decoratief én functioneel zijn, en het was ook deze combinatie die Iittala’s glaswerk in de 20e eeuw onderscheidde van andere producten. In de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw brak het Finse glasmerk pas echt door. De twee populaire kunststromingen, het modernisme en het functionalisme, sloten feilloos aan op de designfilosofie van Iittala. Ondertussen, ruim een eeuw later, is de Finse glasfabriek niet meer weg te denken. Men zegt dan ook wel eens dat Iittala een cruciale rol heeft gespeeld in het definiëren van de Scandinavische woonstijl, een stijl waar wij nog steeds eindeloos van kunnen genieten.

Een theelichtje met geschiedenis: het Aalto theelicht van Iittala

Het Finse merk Iittala werkt geregeld samen met gerenommeerde designers, architecten en kunstenaars. Een van deze samenwerkingen was met de designer Alvar Aalto (1898- 1976). Aalto was een van de eerste en meest invloedrijke architecten in Scandinavië, tegelijkertijd was hij bekend vanwege zijn meubels en glaswerk. Voor het ontwerp van de Aalto collectie liet Alvar zich inspireren op de weelderige Deense natuur die prachtig is verbeeld in de asymmetrische golven. Het werk debuteerde in 1927 op de Wereldtentoonstelling van Parijs, waarna het onderdeel werd van de collectie van Iittala. Ondertussen zijn er verschillende variaties op het originele ontwerp, waaronder het Aalto theelichtje. Dit kleine Aaltootje beschikt over dezelfde stijlvolle vormen en kwalitatief hoogwaardige eigenschappen. Daarnaast is deze verkrijgbaar in verschillende stijlvolle kleuren die je ook mooi met elkaar kan combineren.

Bijzondere theelichtjes van Iittala

De glasontwerpers bij Iittala zijn constant aan het innoveren met nieuwe technieken, vormen en materialen waardoor de collecties altijd iets nieuws of aparts hebben. Daarnaast werken ze regelmatig samen met andere designers, waaronder de Zweedse ontwerper Harri Koskinen (1970). En Harri is niet zomaar een designer. Integendeel: in 1996 brak Koskinen internationaal door met zijn Block lamp en ondertussen vind je zijn werk in de permanente collectie van het MoMA van New York. Voor Iittala ontwierp Koskinen onder andere de Latern theelichtjes. Bij het ontwerp van het Latern theelicht komt Koshinen’s innovatieve blik op design meesterlijk naar voren. De bescheidene, minimalistisch vormgeving is vervaardigd uit met de mond geblazen glas. De unieke vorm zorgt ervoor dat het flikkerende kaarslicht een zachte, warme gloed creëert. Bij Flinders vind je de Latern theelicht in verschillende formaten. Welke kies jij uit?

Iittala theelichtjes bij Flinders

Flinders is officieel dealer van Iittala. Dat betekent dat wij alle Iittala theelichtjes kunnen leveren en deze rechtstreeks bij de producent kunnen bestellen. Je vindt bij ons dan ook geen namaak. Ben je op zoek naar een specifiek product uit deze collectie en staat deze niet op onze website? Bel dan onze afdeling Klantadvies of neem per e-mail contact met ons op. Mocht er onverhoopt iets mis zijn met een product uit deze collectie, dan dient Flinders een claim voor jou in bij de producent. Wij zorgen ervoor dat je binnen no-time een nieuw product ontvangt.