Naar boven

Over Iittala

Denk je aan Scandinavisch design, dan denk je al snel aan Iittala. Hoewel de hippe naam Iittala misschien doet vermoeden dat het merk van de afgelopen jaren is, gaat de geschiedenis van dit designlabel terug naar het eind van de 19e eeuw. Om precies te zijn, naar 1881, toen in het kleine dorpje Iittala een glasfabriek werd geopend. Glasfabrieken waren er in die tijd wel meer, maar Iittala was net een beetje anders: de glaswerken van Iittala waren decoratief én functioneel. En dat was, geloof het of niet, baanbrekend voor die tijd. Maar echt populair werd het designlabel in de jaren dertig en veertig van de 20e eeuw. De twee kunst- en designstromingen in die tijd, het modernisme en het functionalisme, bleken perfect aan te sluiten bij de esthetische eigenschappen van de designs van Iittala. Zodoende werd het merk uiterst populair. Ondertussen is het merk niet meer weg te denken uit de moderne woonstijl en vind je de producten van Iittala in menig huishouden terug. En wij bij Flinders begrijpen dat maar al te goed!

Schalen om te onthouden: de Aalto schalen van Iittala

De Aalto schalen van Iittala hebben een bijzondere geschiedenis. De schalen zijn namelijk variaties op de Aalto vaas, een waar icoon in de wereld van design. Alvar Aalto (1898-1976), een Finse designer en een van de meest invloedrijke architecten in Scandinavië, is de mastermind achter dit iconische ontwerp. Voor het ontwerp van de Aalto vaas liet Alvar zich inspireren op de weelderige Deense natuur die prachtig is verbeeld in de karakteristieke asymmetrische golfstructuur. In 1927 debuteerde de originele vaas op de Wereldtentoonstelling in Parijs, waarna deze onderdeel werd van Iittala’s glaswerkcollectie. Vandaag de dag zijn er verschillende variaties op de originele Aalto vaas. Zo vind je bij Iittala bijvoorbeeld een paar mooie schalen die dezelfde kenmerkende eigenschappen hebben, maar ook een klein Aalto theelichtje. En zodoende is er altijd een Aalto voor elk moment. De Aalto schalen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren. Voor de echte daredevils hebben we een paar gouden Aalto schalen voor je klaar staan. Hiermee steel je gegarandeerd de show!

Iittala schalen bij Flinders

Flinders is officieel dealer van Iittala. Dat betekent dat wij alle Iittala schalen kunnen leveren en deze rechtstreeks bij de producent kunnen bestellen. Je vindt bij ons dan ook geen namaak. Ben je op zoek naar een specifiek product uit deze collectie en staat deze niet op onze website? Bel dan onze afdeling Klantadvies of neem per e-mail contact met ons op. Mocht er onverhoopt iets mis zijn met een product uit deze collectie, dan dient Flinders een claim voor jou in bij de producent. Wij zorgen ervoor dat je binnen no-time een nieuw product ontvangt.