Naar boven

Over Iittala

De geschiedenis van het Finse merk Iittala gaat terug naar eind 19e eeuw, wanneer in een klein Fins dorpje, Iittala genaamd, een glasfabriek wordt geopend. De glasfabriek maakt verschillende producten die niet alleen decoratief zijn, maar ook functioneel. Hoewel we dit vandaag de dag misschien niet zo bijzonder vinden, was het destijds een ware doorbraak. Opeens kon je het mooie glaswerk ook gebruiken om eten in te presenteren, bloemen in te zetten of zelfs uit te drinken. In het begin van de 20e eeuw werd Iittala helemaal populair. De designs sloten namelijk perfect aan bij de kunst- en designstromingen het modernisme en het functionalisme. Nu, meer dan een eeuw later, zien we de prachtige glaswerken van Iittala vaak terug. Iittala is beroemd door hun prachtige Aalto vazen, bijzondere theelichtjes en uitgesproken woonaccessoires. En, ook niet onbelangrijk, het merk werkt vaak samen met internationaal gerenommeerde designers zoals Alvar en Aino Aalto, Kaj Franck en Tapio Wirkkala. Een ding is zeker: het glaswerk van Iittala steelt gegarandeerd de show!

Lampjes van grote meesters vind je bij Iittala

Het Finse merk Iittala gaat graag samenwerkingen aan met internationaal gerenommeerde designers. Bijvoorbeeld met Matti Klenell (1972), een Zweedse designer die bekend staat om zijn voortdurende onderzoek naar vorm en functie. Klenell streeft naar een zo rijk mogelijke esthetische expressie binnen de beperkingen van het productieproces. Hoewel dit misschien wat ingewikkeld klinkt, zie je het bijzonder goed terug bij de Putki tafellamp van Klenell. Deze bijzondere lamp is met de mond geblazen en vervolgens met de hand bewerkt met een ribbelpatroon. Een knap lastig proces! Het ribbelpatroon voorziet de ruimte van extra textuur én verspreidt het licht op een sfeervolle, haast mysterieuze wijze. Naast de Putki tafellamp vind je bij Iittala nog veel meer lampjes van bijzondere designers. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij Iittala’s Latern tafellampen!

Mondgeblazen, wat betekent dat eigenlijk?

De meeste tafellampen van Iittala worden met de mond geblazen. Mondgeblazen glas is glas dat door blazen uit heet, week glas wordt verkregen. De techniek verreist veel geduld, aanleg en een extensieve opleiding. In de fabriek van Iittala staan grote glasovens die veertig ton gesmolten glas van 1450 ° Celsius bevatten. Je kan je vast wel voorstellen dat het hanteren van dit gloeiende glas enorme vaardigheid verreist. De ambachtslieden blazen met korte, zachte ademstoten met zorgvuldige aanpassingen van de luchtstroom. Een knap kunstje! Vervolgens worden de ruwe glaswerken naar de glaspolijsters, die met uiterste precisie de producten afwerken en op kwaliteit controleren. Zodoende heb je dus altijd een uniek en kwalitatief hoogwaardig lampje in huis. Ideaal!

Iittala tafellampen bij Flinders

Flinders is officieel dealer van Iittala. Dat betekent dat wij alle Iittala tafellampen kunnen leveren en deze rechtstreeks bij de producent kunnen bestellen. Je vindt bij ons dan ook geen namaak. Ben je op zoek naar een specifiek product uit deze collectie en staat deze niet op onze website? Bel dan onze afdeling Klantadvies of neem per e-mail contact met ons op. Mocht er onverhoopt iets mis zijn met een product uit deze collectie, dan dient Flinders een claim voor jou in bij de producent. Wij zorgen ervoor dat je binnen no-time een nieuw product ontvangt.