Spectrum SE

De collectie SE eetkamerstoelen van Spectrum is eind jaren 50 ontworpen door Martin Visser. Deze eetkamerstoelen zien er op het eerste gezicht eenvoudig uit, maar zijn het helemaal niet. De stoelen hebben een eenvoudig frame, een simplistische vorm en strakke, heldere lijnen. Als je goed kijkt, zal je zien dat er veel meer bij komt kijken. De zittingen en rugleuningen van deze stoelen zijn met behulp van oude ambachtstechnieken en gespecialiseerde vakmensen in elkaar gezet. Deze combinatie is typerend voor de ontwerpen van Martin Visser en zorgt iedere keer voor verbazing en verwondering. De tijdloze SE stoelen voor Spectrum zijn sinds hun ontstaan nooit uit de productie gehaald en passen overal bij. Een prachtige toevoeging aan deze serie is de SE 69 eetkamerstoel die zestig jaar nadat het ontwerp is uitgebracht weer in de collectie opgenomen is.

  • Gratis verzending vanaf € 99
  • Klantwaardering 9.4
  • Grootste voorraad van NL
  • Al 13 jaar dé designspecialist
Sorteren op 1-36 van 38 producten Laad meer artikelen Sorteren op 1-36 van 38 producten Terug naar boven

Spectrum en Martin Visser

Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontstond er een tekort aan grondstoffen waardoor weverij De Ploeg bijna zijn deuren moest sluiten. Directeur Piet Blijenburg besloot daarom in 1941 ‘t Spectrum op te richten om zo zijn weverij en zijn personeel van de ondergang te redden. Met het overgebleven materiaal maakten zij meubels en woonaccessoires. In 1954 werd Martin Visser gevraagd om hoofdontwerper te worden bij Spectrum. Visser werkte voorheen op de meubelafdeling van De Bijenkorf en bleek van onschatbare waarde voor het bedrijf. In zijn twintig jaar als hoofdontwerper verbond Martin Visser vele grote namen aan Spectrum waaronder Gerrit Rietveld, Friso Kramer, Hein Stolle, Constant Nieuwenhuys en Benno Premsela. Gerrit Rietveld kreeg een bijzondere positie in het bedrijf en werd naast ontwerper ook lid van de boordelingscommissie van de collectie. Hiermee zorgde Visser ervoor dat Spectrum tot een van de weinige Nederlandse meubelbedrijven behoorde die in de jaren 50 ook kunstenaars betrok bij haar collectie. Martin Visser ontwierp in de jaren 50 en 60 veel meubels en een groot deel hiervan is tot op de dag van vandaag onderdeel van de collectie.

Evoluties van de SE stoel voor Spectrum

De eerste stoel in de SE collectie was de SE 69 eetkamerstoel van Spectrum. Deze werd tijdens de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog ontworpen omdat er een sterke behoefte was aan lokaal geproduceerd meubilair van hoge kwaliteit. De stoel werd een groot succes en is gelukkig na zestig jaar weer opgenomen in de collectie van Spectrum. Net als zijn vakgenoten Marcel Breuer en Poul Kjærholm zorgde Martin Visser voor drie verschillende uitvoeringen van de stoel: de SE 05 eetkamerstoel, de SE 06 eetkamerstoel en de SE 07 eetkamerstoel. Deze hebben hetzelfde frame maar verschillen in materiaal. De SE 07 eetkamerstoel is een minimalistische variant op het origineel, maar is op vakkundige wijze gestoffeerd. De SE 06 eetkamerstoel heeft een rugleuning en zitting van soepel tuigleer. Het tuigleer ondersteunt en beweegt mee waardoor je altijd lekker zit. Onze favoriet is de SE 05 eetkamerstoel. Deze heeft een rugleuning en zitting van pitriet. Pitriet is een natuurlijk materiaal dat uit de massieve kern van geschilde rotan stengels komt. In één stoel zit 160 meter pitriet dat door lokale, gespecialiseerde vakmensen met de hand vervaardigd en gevlochten wordt.

Spectrum SE bij Flinders

Flinders is officieel dealer van Spectrum. Dat betekent dat wij alle producten uit de Spectrum SE collectie kunnen leveren en deze rechtstreeks bij de producent bestellen. Je vindt bij ons dan ook geen namaak. Ben je op zoek naar een specifiek product en staat deze niet op onze website? Bel dan onze afdeling Klantadvies of neem per e-mail contact met ons op. Mocht er onverhoopt iets mis zijn met een product, dan dient Flinders een claim voor jou in bij de producent. Wij zorgen ervoor dat je binnen no-time een nieuw product ontvangt.