Marmer reinigen: tips & tricks

Op gepost door Renée IJzerman in Onderhoud

Marmer weet zich de laatste jaren steeds meer te ontworstelen aan het kille imago dat deze natuursteen altijd had. Gelukkig maar, want marmer is een prachtige manier om je interieur te verrijken! Deze prachtige natuursteen geeft je interieur een instant boost van tijdloze schoonheid. Om je marmer op zijn best uit te laten komen, is het belangrijk dat je het op de juiste manier reinigt en onderhoudt. In deze blog geven we je praktische tips en tricks waarmee je marmer kunt reinigen en op zijn mooist houdt!

Terugkeer van een trend

De marmertrend zien we terugkeren. Wat betreft het interieur gaat deze trend hand in hand met het traditionele en klassieke, twee stijlen die ook weer helemaal 'hot' zijn voor de inrichting van je woning. Denk bijvoorbeeld aan de koperen en messing accessoires die overal opduiken. Marmer sluit hier perfect op aan en wordt nu zelfs door allerlei moderne merken aan de collectie toegevoegd. Bekijk hier een selectie woonkamermeubels waar marmer in is verwerkt. Bijzonder is ook dat marmer niet alleen 'terug' is op interieurgebied, maar ook als print voor uiteenlopende producten zoals telefoonhoesjes, laptopstickers en zelfs T-shirts.

Marmeren meubels en accessoires zijn ongekend populair

Beeld Marmer en koper gaan perfect samen.

Duurzaam design

Het mooie aan marmer is, naast de prachtige print, dat dit materiaal een leven lang meegaat. Dit betekent dat jij bij aanschaf van een keukenblad, staande lamp of ligbad gemaakt van marmer, een duurzaam stukje design in huis haalt. Veel mensen geven zelfs aan dat marmer met de jaren mooier wordt, net als leer. Zo verrijk je niet alleen je inrichting, maar investeer je ook in de toekomst. Voorwaarde is wel dat je het marmer goed onderhoudt, want het is een poreuze natuursteen. Hoe kun je het best marmer reinigen?

Voorkom vlekken

Omdat marmer een poreuze natuursteen is, krijg je er gemakkelijk vlekken en kringen in. Marmer raakt met name snel beschadigd door zure vloeistoffen zoals azijn, citroensap en jus d’orange. Dit komt doordat het zuur de kalk aantast waaruit het marmer bestaat. Ook zwarte koffie kan vervelende kringen achterlaten. Zoals met veel dingen geldt, is voorkomen beter dan genezen. Leg dus vooral een stapel leuke onderzetters en viltjes klaar voor onder je kopjes en glazen. En vergeet ook niet om je marmeren aanrecht goed te beschermen.

Zo kun je marmer vlekken verwijderen.

Beeld Een vlek is zo gemaakt, ook op een marmeren oppervlak.

Regelmatig marmer schoonmaken

Om je marmer mooi te houden is regelmatig reinigen van belang. Zorg allereerst dat je de juiste reinigingsmiddelen bij de hand hebt. Bij veel supermarkten zijn speciale schoonmaakmiddelen voor natuursteen verkrijgbaar. Marmer is zeer krasgevoelig, dus gebruik geen schuursponsjes en agressieve reinigingsmiddelen. Voor een doeltreffende reiniging heb je de volgende spullen nodig:

 • Een emmer met lauwwarm water
 • Een zachte doek of spons (géén schuurspons)
 • Groene zeep, soda of een speciaal reinigingsmiddel voor marmer
 • Schoon water
 • Een droge doek of zeem

Stappenplan marmer schoonmaken

 1. Maak een sopje van groene zeep, soda of marmerreiniger. Gebruik liever te weinig dan te veel schoonmaakmiddel! Als je namelijk te veel groene zeep gebruikt, blijft er een dun vettig laagje op het marmer achter. Hier kan vuil en stof zich gemakkelijker aan hechten, waardoor het marmer op termijn sneller vies wordt.
 2. Probeer eerst op een onopvallende plek of het sopje geen vlekken maakt.
 3. Maak dan het marmer voorzichtig schoon met het sopje en een doek of sponsje. Wrijf niet te hard om krassen te voorkomen. Veeg in een ronde beweging over het oppervlak.
 4. Neem het marmer af met schoon water, zodat er geen resten achterblijven van het schoonmaakmiddel dat je gebruikt.
 5. Droog het marmer grondig af met een droge doek of zeem.

Vlekken verwijderen

Heb je een toch een vlek veroorzaakt op een marmeren oppervlak? Dan is het belangrijkst dat je direct in actie komt en de vlek niet laat intrekken. Om vlekken te laten verdwijnen heb je het volgende nodig:

 • Schoon water
 • Natuurlijk schoonmaakmiddel, zoals zuiveringszout
 • Plastic of vershoudfolie
 • Een zachte doek of spons (géén schuurspons)
 • Een droge doek of zeem
 • Een portie geduld

Stappenplan

 1. Maak de vlek nat met water.
 2. Maak een papje van schoon water en zuiveringszout. Je kunt ook een papje maken van water, bloem en zacht afwasmiddel.
 3. Bedek de vlek met het papje, en dek het af met een stuk plastic of vershoudfolie.
 4. Laat het papje minimaal 24 uur intrekken en verwijder het dan met een natte doek.
 5. Droog goed na met een droge doek of zeem.

Zo kun je een koffievlek uit marmer halen

Beeld Maak een koffievlek op een marmeren oppervlak direct schoon.

Tip 1: Een hardnekkige vlek kun je voorzichtig proberen te verwijderen met een beetje waterstofperoxide. Probeer dit alleen niet op donker marmer, aangezien dit kan verkleuren.

Tip 2: Een vetvlek bedek je met maiszetmeel dat je 20 minuten laat liggen. Het meel neemt het vet op, waardoor je het vervolgens eenvoudig kunt wegvegen.

Krassen opgekrast

Zit er eenmaal een kras in het marmer, dan is het niet zo gemakkelijk om deze te verwijderen. Kleine, oppervlakkige krassen zijn vaak al minder zichtbaar als je het marmer reinigt zoals we hierboven hebben beschreven.

marmer krassen verwijderen

Beeld Behandel krasjes in marmer héél voorzichtig. 

Zit er een diepere kras in het marmer? Dan kun je met heel fijn schuurpapier proberen de kras te verwijderen. Ga voorzichtig te werk en let op dat je geen extra krassen maakt! Vind je het een te groot risico om zelf met schuurpapier aan de slag te gaan? Overweeg dan om een natuursteenspecialist naar het marmer te laten kijken.

Extra bescherming

Tot slot kun je marmer ook impregneren. Hiervoor zijn middelen verkrijgbaar bij speciaalzaken. Door het marmer te impregneren is het beter bestand tegen vocht en vuil. Maar let op: geïmpregneerd marmer heeft echt een andere look en feel dan onbehandeld marmer. Denk dus goed na voordat je met impregneermiddel aan de slag gaat.

Deze marmeren design items wil je niet missen!

Marmer is een veelzijdig materiaal met een luxe uitstraling. Dit zijn de populaire marmeren meubels, lampen en accessoires van onze klanten.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over het reinigen van marmer? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 - 30 30 630.

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.