Hout behandelen doe je zo

Op gepost door Renée IJzerman in Onderhoud

Een interieur met houten meubels verdient de nodige aandacht. Door je houten meubels optimaal te beschermen, kun je avonden lang genieten van een heerlijk diner of een gezelschapsspelletje met het gezin. Maar wat zijn precies de voor- en nadelen van de verschillende houtafwerkingen? En hoe kun je deze soorten hout behandelen? Flinders geeft je alle tips & tricks zodat je houten meubels blijven schitteren (en als nieuw blijven). 

Populaire houtafwerkingen

Vaak zie je tafels of stoelen met poten van gezeept, gelakt of geolied hout. Maar wat zijn de grote verschillen? We vertellen je kort hun eigenschappen.

Gezeept hout

Eigenlijk blijf je met gezeept hout het dichtst bij puur onbewerkt hout. De poriën van het hout staan open waardoor het natuurlijker oogt, maar tegelijkertijd de kans op vlekken een stuk groter is. De vezels en nerven blijf je zien en het hout krijgt een lichtere tint. Gezeept hout vraagt dus om intensief onderhoud en blijft gevoelig voor vervelende wijn- en inktvlekken.  

Gelakt hout  

Gelakt hout is de donkerste houtafwerking van het stel. Het houtoppervlak is glad en heeft een glanzende laag. Heb je even? Want na verloop van tijd krijgt het hout een gelige afwerking. Door de laklaag zijn je meubels goed beschermd. Er kan namelijk geen vuil in het hout trekken door deze laag. Handig én lekker onderhoudsvriendelijk! Toch heeft dit ook een keerpunt: het hout oogt minder natuurlijk. 

Geolied hout

Meubels met een geolied houten afwerking zijn een tikkeltje donkerder dan gezeept houten meubels. Simpel gezegd worden er plantaardige oliën in het houtoppervlak gewreven. Net als bij gezeept hout blijven de nerven en vezels zichtbaar. De contrasten worden ook benadrukt en in de loop van de tijd ontstaat een prachtige patina. Een geoliede afwerking geeft je meubels een lichte glans. Geolied hout vraagt om een stuk minder onderhoud en pakt vlekken beter aan. 

Van links naar rechts zie je driemaal de CH24 Wishbone stoel met elk een andere afwerking: gezeept eiken, gelakt eiken en geolied eiken

Beeld Van links naar rechts zie je driemaal de CH24 Wishbone stoel met elk een andere afwerking: gezeept eiken, gelakt eiken en geolied eiken.

Hout behandelen

Afhankelijk van de afwerking van het hout, verdienen de meubels een net wat andere behandeling. Toch is er een gouden tip die voor elk houtoppervlak geldt: als je hout reinigt, doe je dit in de lengterichting van de houtnerf. Om hout te behandelen, is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de verschillen. 

#1 Gezeept hout

Om de beste kwaliteit te bewaken, is het verstandig om regelmatig je gezeept houten meubels te behandelen. Let op: hoe meer zeep je gebruikt, hoe lichter het hout wordt. Behandel gezeept hout in elk geval elke twee tot drie maanden opnieuw. Dit doe je door de volgende stappen te volgen:

  1. Licht het hout wat op met een schuursponsje of zeer fijn schuurpapier.
  2. Breng de zeepoplossing aan op het houtoppervlak met een droog doek of droge spons in de richting van de houtnerf en wacht ongeveer tien minuten.
  3. Neem het meubel met een schoon doek of schone spons met heet water af om de overtollige zeepresten te verwijderen.
  4. Laat het meubel drogen. Nabehandelen met olie of wax is niet nodig.

Wil je je gezeept houten meubels dagelijks of wekelijks verzorgen? Gebruik dan een schoon, zacht en uitgewrongen doek met lauwwarm water. Om er zeker van te zijn dat je je houten meubels niet verknalt, moet je schoonmaakmiddelen en chemicaliën uit de buurt houden. Het is ook niet verstandig om gebruik te maken van staalwol.

#2 Gelakt hout

Je kunt je houten meubels met een gelakte afwerking eenvoudig dagelijks behandelen. Hiervoor gebruik je een zacht, vochtig en uitgewrongen doek met lauwwarm water waarmee je de meubels schoonmaakt. Het is absoluut niet aan te raden om schoonmaakmiddelen en chemicaliën te gebruiken. Goed nieuws, want verder hoef je bijna niet om te kijken naar je meubels. Dit komt doordat de laklaag het houtoppervlak volledig afdekt. Hierdoor worden de meubels ook niet beïnvloed door daglicht.

#3 Geolied hout

Om de houten meubels in optimale conditie te houden, kun je het hout het best twee keer per jaar behandelen. Oftewel: een keer in het half jaar. De behandeling is dus zeer effectief en op de lange termijn (nog steeds) goed zichtbaar. Toch is de frequentie van het onderhoud ook afhankelijk van hoe vaak je je houten meubels gebruikt. Met de volgende stappen kunnen je houten meubels er weer minimaal een half jaar tegenaan:

  1. Maak het meubel grondig schoon met een uitgewrongen doek met warm water en laat het drogen.
  2. Licht het hout wat op met een schuursponsje of met zeer fijn schuurpapier.
  3. Breng de olie met een schoon doek of schone spons aan. Let op: giet de olie niet direct op het houtoppervlak.
  4. Breng de olie aan op het houtoppervlak met een dunne, gelijkmatige laag.
  5. Laat de olie ongeveer twee uur drogen en verwijder de overtollige olie met een schoon en droog doek.

Dagelijks kun je een zacht, vochtig en uitgewrongen doek met heet water langs je geolied houten meubels halen. Ook bij geolied hout raden we je aan geen schoonmaakmiddelen en chemicaliën te gebruiken. 

Met de bovenstaande tips over hout behandelen zorg je ervoor dat je houten meubels in topconditie blijven

Beeld Met de bovenstaande tips over hout behandelen zorg je ervoor dat je houten meubels in topconditie blijven.

Wil je meer weten over verschillende houtsoorten in het interieur? Lees dan “Verschillende houtsoorten in het interieur”.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de verschillende houtafwerkingen en het onderhoud ervan? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 – 30 30 630 (elke werkdag van 09:00 tot 21:00 uur en in het weekend van 09:00 tot 18:00 uur).

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.