Verschillende houtsoorten in het interieur

Op gepost door Renée IJzerman in Onderhoud

Er worden veel soorten hout gebruikt in de interieurbranche. Heel logisch, want het materiaal is sterk en veelzijdig. Bovendien voegt hout warmte toe aan je interieur en past het eigenlijk in elke woonstijl. Maar er zijn slechts een aantal houtsoorten die vaak gebruikt worden. Welke soorten zijn dat en hoe reinig je die? Wij hebben de bekendste houtsoorten voor je op een rijtje gezet.

Soorten hout

Welke houtsoort kan buiten en welke juist niet? En kan je bijvoorbeeld je eiken tafel makkelijk afwerken? Hieronder vind je de bekendste houtsoorten en hun eigenschappen:

Meest gebruikte houtsoorten en hun eigenschappen

Beeld Meest gebruikte houtsoorten en hun eigenschappen.

Bewerking van hout

En dat was nog niet alles. Al deze houtsoorten kunnen namelijk verder bewerkt worden. Hieronder lichten we drie methodes voor je toe:

#1 MDF

Een MDF-plaat (Medium-Density Fibreboard) bestaat uit houtvezels en kunsthars. Die materialen worden samengeperst tot een plaat. Hierdoor krijgt de plaat een hogere dichtheid en is daardoor ook een stuk steviger.

#2 Fineerhout

Fineer is een dun laagje hout van gelijkmatige dikte dat op een oppervlakte wordt bevestigd. Dit is vaak een goedkopere oplossing om iets er "duur" uit te laten zien. Fineerhout zou dus bijvoorbeeld goed gebruikt kunnen worden op een MDF ondergrond.

#3 Triplex en multiplex

Triplex is een houtplaat gemaakt van drie fineerlagen op elkaar. Multiplex is een nieuwe variant op de triplexplaat en bestaat uit vijf of meerdere fineerlagen. Doordat de verschillende lagen zijn samengeperst heeft triplex/multiplex een hogere dichtheid dan massief hout.

Onderhoud

Voor het onderhouden van je houten meubels geldt over het algemeen:

  • Gebruik onderzetters voordat je hete pannen op je houten meubel zet. Let hierbij op dat de onderzetter niet gemaakt is van kurk. Kurk kan namelijk blijven plakken aan het hout. Voorkom daarnaast dat je onderzetters warm of vochtig zijn. Dit kan namelijk verkleuringen of scheuren veroorzaken in het hout.
  • Leg een tafelkleed op je houten eettafel, tijdens het eten. Zo voorkom je een heleboel vlekken en kringen in het hout!
  • Vlekken, glansplekken en lichte krassen kun je wegwerken door je houten meubel op te schuren met fijn staalwol of heel fijn schuurpapier. Doe dit altijd in de richting van de houtnerf.
  • Plaats je houten meubel niet te dicht bij een verwarming, openhaard of airconditioner. Dit kan namelijk uitdroging veroorzaken.
  • Wil je je houten meubel verplaatsen? Maak hem dan eerst leeg en til hem dan op. Het verschuiven van je meubel kan namelijk schade veroorzaken aan je meubel en aan je vloer.
  • Zet een houten meubel nooit in direct zonlicht. Dit zorgt namelijk voor verkleuring in het hout.

Met een tafelkleed voorkom je veel vlekken en kringen op je houten meubels

Beeld Met een tafelkleed voorkom je veel vlekken en kringen op je houten meubels.

Reinigen

De eigenschappen van de houtsoorten verschillen nogal. Maar voor het schoonmaken ervan gelden in grote lijnen dezelfde regels. Voor alle houten meubels geldt: als je het schoonmaakt, let er dan op dat je het houtoppervlak reinigt in de lengterichting van het houtdraad. Het enige verschil bij het reinigen zit in de afwerking van het hout: geolied, gelakt of een waslaag.

#1 Geolied hout

  • Gebruik een droge doek (voorkeur), of een doek die is natgemaakt met water. Maar gebruik nóóit zeep of andere schoonmaakmiddelen.
  • Is je houten meubel na een tijdje droog, gebarsten of ruw? Dan is het tijd voor een nieuw laagje houtolie: wrijf je meubelstuk eerst schoon met een speciaal schoonmaakmiddel voor geoliede meubels. Nadat je al het vuil, het vet of de ruwe delen hebt weggepoetst, kun je aan de slag met de houtolie. Tot slot veeg je je houten meubel af met een pluisvrije doek.
  • Hoe vaak moet je een geolied meubelstuk reinigen? Eén tot twee keer per jaar grondig. Maar dat hangt ook af van hoe intensief het houten meubel wordt gebruikt en hoe vaak je het schoonmaakt na gebruik.       

#2 Gelakt hout

  • Gebruik een vochtige doek of een ontvettend schoonmaakmiddel om je gelakte meubel te reinigen.
  • Niet doen! Gebruik geen glansmiddelen met siliconen, bijtende producten of een schuursponsje. Dit kan je houten meubel zo aantasten dat de beschadigde plekken alleen met een machine kunnen worden hersteld.
  • Gelakte meubels zijn krasbestendig. Maar het kan zijn dat er na een tijd toch wat krassen of beschadigingen ontstaan. Je kunt dit voorkomen door harde voorwerpen niet (of in ieder geval voorzichtig) over je meubel te verplaatsen. Vochtvlekken kun je meteen schoonmaken met lauwwarm water en door vervolgens je houten meubel af te nemen met een droge doek.

#3 Hout met waslaag

  • Dagelijks onderhoud: regelmatig afstoffen met een droge doek.
  • Als het hout ruw wordt heeft het pas zin om een nieuwe waslaag aan te brengen. En dat hoeft maar één of twee keer per jaar te gebeuren.
  • Met bijenwas bereik je waarschijnlijk het beste resultaat. Maar, hiervan mag je maar een dun laagje aanbrengen.
  • Een te dikke waslaag kun je verwijderen door je meubel schoon te maken met water waarin wat ammonia is opgelost. Spoel het wel na met schoon water.
  • Vermijd het gebruik van was op waterbasis bij houten meubels. De natuurlijke kleurstoffen in het hout lossen namelijk op in water waardoor er rare kleurverschillen kunnen ontstaan.

De gelakte eiken tafel van Hay reinig je op een andere manier dan het geoliede dressoir van Muuto

Beeld De gelakte eiken tafel van Hay reinig je op een andere manier dan het geoliede dressoir van Muuto.

Wil je ook weten hoe je houten meubels voor buiten moet onderhouden? Lees dan Onderhoud van houten tuinmeubelen.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over houtsoorten in het interieur? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 - 30 30 630.

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.