Hoe richt je een slaapkamer in?

Op gepost door Renée IJzerman in Indeling en styling

Gaap! Weer zo’n kamer waarbij je niet weet wat je ermee aan moet. Kies je voor donkere of juist lichte muren? Welke verlichting zorgt voor een sfeervolle kamer? En waar berg je al spullen op? Kortom: vragen die zorgen voor slapeloze nachten. Gelukkig helpt Flinders je op weg met tips over kleur, verlichting en opbergruimte.

Kleur

In je slaapkamer is kleurgebruik misschien wel belangrijker dan in andere kamers van je huis. Onrustige kleuren kunnen er namelijk voor zorgen dat je slecht slaapt. Zo word je onrustig als je in een kamer bent met veel rood en ben je waarschijnlijk opgewekter in een ruimte met veel geeltinten.

Over het algemeen geldt: kies een kleur die voor (nacht)rust zorgt in je slaapkamer. Donkere kleuren zorgen er bijvoorbeeld voor dat je kamer langer donker blijft (en jij daardoor mogelijk langer uitslaapt). Lichte kleuren maken een ruimte optisch groter. En niet alleen met verf of behang, maar ook met meubels en accessoires voeg je makkelijk kleur toe. Vind je het lastig een kleur te kiezen? Lees dan ook ‘Betekenis kleuren’.

Verlichting

Wil je graag een warme, sfeervolle slaapkamer? Kies dan voor sfeervolle verlichting en niet voor felle verlichting. Bij het lezen of het doen van je make-up heb je natuurlijk wel fel licht nodig. Dan is functionele verlichting ideaal. Wil je meer weten over verschillende lichtfuncties en waar je verlichting in je kamer moet plaatsen? Lees dan het artikel ‘Een lichtplan opstellen: hoe doe je dat?’.  

Opbergruimte

Naast je nachtkastje, dressoir of kledingkast zijn er meer (originele) opties voor het opbergen van spullen in je slaapkamer. Zo kan je je kledingkast of dressoir gebruiken als hoofeinde. De achterkant van de kast zet je tegen je bed aan en de voorkant biedt opbergruimte. Zo kan je jouw bed in het midden van de kamer zetten en tóch een geborgen gevoel creëren. Bovendien kun je zo ook je verzameling mooie spullen tentoonstellen. Wat minder ruimte in je slaapkamer? Dan kun je ook een lange smalle tafel achter je bed neerzetten.

Ook de ruimte boven je bed is ideaal voor opbergruimte: plaats wandkasten of keukenbovenkastjes tegen het plafond. Zorg er wel voor dat de kastjes zo hoog hangen dat je niet steeds je hoofd stoot. Een tip hierbij is om te kiezen voor kastjes in de kleur van de muur, zo vallen ze amper op. Heb je een kleine slaapkamer? Kijk dan voor meer advies ook naar ‘Slimme tips voor het inrichten van kleine ruimtes’.

Gebruik een lange smalle tafel, dressoir of kledingkast als hoofdeinde

Beeld Gebruik een lange smalle tafel, dressoir of kledingkast als hoofdeinde.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over het inrichten van je slaapkamer? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 - 30 30 630.

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.