Een lichtplan opstellen: hoe doe je dat?

Op gepost door Renée IJzerman in Instructies & Tips en Verlichting

Het is één van de belangrijkste onderdelen van een interieur en komt toch vaak op de laatste plaats: verlichting. Om de juiste plek, grootte en sterkte van een lamp te bepalen, kun je een lichtplan opstellen. Afhankelijk van de soort verlichting en waar je deze voor gaat gebruiken, kies je vervolgens de lampen die bij jouw inrichting passen. In dit artikel lees je hoe je dit stap voor stap kunt doen.

Stap 1: Plattegrond maken

Grote kans dat je voor het inrichten van je woning een plattegrond hebt gebruikt. Deze komt goed van pas bij het opstellen van een lichtplan. Zodra je voor elke ruimte hebt bepaald welke functie de verlichting heeft, kun je lampen aan de plattegrond toevoegen. Over de functie van verlichting lees je meer in stap 2.

Een voorbeeld van een schets waarin overzichtelijk staat waar je meubels en verlichting komen en hoe deze ruimte eruitziet.

Beeld Een voorbeeld van een schets waarin overzichtelijk staat waar je meubels en verlichting komen en hoe deze ruimte eruitziet.

Stap 2: Functie bepalen

Op basis van de functies die een lamp vervult, kunnen we verlichting indelen in vijf soorten. Bepaal voor iedere kamer, en misschien zelfs gedeeltes daarvan, welke functie jouw verlichting gaat vervullen. Ga je koken, lezen of studeren? Dan heb je waarschijnlijk een felle, functionele lamp nodig. Wil je graag de aandacht vestigen op dat ene schilderij aan de muur? Dan komt gerichte verlichting zoals een spotje goed van pas. De soorten verlichting zijn:

 #1 Basisverlichting

Dit is de algemene verlichting in huis die zorgt voor een gelijkmatige verdeling van licht, ook als het buiten donker is. Basislicht is puur om je weg in huis te vinden. Vergelijk het met een theater: voor de show begint staat de basisverlichting aan zodat je eenvoudig de weg naar je stoel kunt vinden. Zou je alleen gebruikmaken van basislicht, dan heeft alles dezelfde intensiteit. Er is geen spanning of contrast waardoor er geen sfeer ontstaat.

#2 Sfeerverlichting

Zoals de naam al aangeeft, doe je deze lampen aan voor een gezellig tintje in huis. Sfeer ontstaat pas als je dingen gaat uitlichten door het contrast. Als er te veel contrast is in je huis, geeft dat te veel spanning. Vergelijk het met een donkere tunnel met licht aan het einde. De donkere tunnel komt door het grote contrast in licht en donker eng over en je voelt je er niet prettig bij. 

Op dit beeld zie je het verschil tussen basisverlichting (links) en sfeerverlichting (rechts)

Beeld Op dit beeld zie je het verschil tussen basisverlichting (links) en sfeerverlichting (rechts). 

#3 Functionele verlichting

Dit zijn lampen die een specifieke functie hebben en vaak fel licht geven zodat je goed kunt zien waar je mee bezig bent. Denk bijvoorbeeld aan een leeslamp. Functionele verlichting kun je ook vaak als gerichte verlichting gebruiken.

#4 Gerichte verlichting

Deze lampen verlichten een specifiek(e) plek of meubel in huis. Net als in een theater bepaal je waar de toeschouwer heen moet kijken. Je kan zo rommelige plekjes meer laten wegvallen en andere meubels of accessoires juist meer uit laten komen. Hierbij zijn spots een goed voorbeeld van gerichte verlichting. Kies niet alleen voor gerichte verlichting, dan krijg je weer het ‘tunneleffect’.

Op dit beeld zie je het verschil tussen functionele verlichting (links) en gerichte verlichting (rechts)

Beeld Op dit beeld zie je het verschil tussen functionele verlichting (links) en gerichte verlichting (rechts). 

 #5 Decoratieve verlichting

Dit licht is puur ter decoratie. Bij deze verlichting kun je denken aan kerstlampjes, lichtslingers en lichtsnoeren. Deze lampen hebben vaak kleine peertjes en stralen gekleurd of geel licht uit. Met deze verlichting kun je absoluut niet lekker werken of goed zien wat je doet. 

Stap 3: Lichtplan opstellen

#1 Kies type verlichting

Geef op je plattegrond aan welk type verlichting je in de diverse kamers nodig hebt. Een woonkamer vraagt bijvoorbeeld om basisverlichting die je als eerste aan doet wanneer je thuis komt. Hanglampen en plafondlampen zijn hier het meest geschikt voor. Daarnaast kun je sfeerverlichting aanbrengen in het deel van de woonkamer waar je tv kijkt. Met een vloerlamp, wandlamp en tafellampjes creëer je een gezellige zithoek. 

#2 Kleurgebruik

Houd bij het kiezen van de verlichting rekening met het kleurgebruik in iedere ruimte. Omdat donkere kleuren meer licht absorberen, heeft een ruimte met donkere meubels meer verlichting nodig. Lichte kleuren reflecteren juist licht, daar zal je juist weer minder verlichting nodig hebben.

#3 Verlicht gelijkmatig

Zorg daarnaast voor voldoende variatie in hanglampen, vloerlampen en wandlampen. Zo wordt de ruimte gelijkmatig verlicht.

#4 Markeer type verlichting

Ook de kleinere lampen en de aansluitpunten komen op de plattegrond. Geef iedere soort verlichting een eigen kleur zodat je goed kunt overzien hoeveel basisverlichting, sfeerverlichting en functionele verlichting je gaat gebruiken.

#5 Tot slot

Vergeet de eventuele lichtpunten in je garderobe- en boekenkast niet! Spotjes en lichtstrips aan de binnenkant zorgen ervoor dat je goed kunt zien wat je uit de kast pakt.

Ready, set, go!

Je hebt nu je eigen lichtplan opgesteld. Vind je het lastig om te kiezen welke lampen je moet gebruiken? Lees dan het artikel ''Soorten lichtbronnen: alle ins en outs'', dat je helpt bij het kiezen van de juiste lichtbron.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over het opstellen van een lichtplan? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 – 30 30 630 (elke werkdag van 09:00 tot 22:00 uur en in het weekend van 09:00 tot 18:00 uur). Of kom langs in onze winkel.

Naar boven