5 x Tips om van de hal een grande entree te maken

Op gepost door Anne-Margot Weel in Indeling en styling

Het is het visitekaartje van je huis: de hal. Zonde dus, dat deze ruimte vaak wordt verwaarloosd als het om inrichting gaat! Het is vrij eenvoudig om een uitnodigende hal te creëren die ook nog eens praktisch is ingedeeld. Want behalve mooi moet de hal ook functioneel zijn. Je trekt er je jas uit, gooit je sleutels neer en sorteert snel de post. Dit vraagt om de juiste meubels én indeling. Daarom geven we je in dit artikel vijf tips om van de hal een grande entree te maken.

#1 Aandacht voor de vloer

De meeste entrees zijn rechthoekig of vierkant en doen daarom soms wat saai aan. Dit los je gemakkelijk op door aandacht te besteden aan de vloer. Laat een visgraatpatroon leggen in een houten vloer of kies voor een vloerkleed in een afwijkende kleur. Een kleed vrolijkt je hal direct op. En een lang, smal vloerkleed in een kleine, smalle gang zal ook een gevoel van diepte en dus meer ruimte creëren. Ook kan een tegelvloer uitkomst bieden. Denk aan grote marmeren of hardstenen tegels, of kleine tegels met een patroon. Het zal je nog verbazen hoeveel effect de vloer heeft op de uitstraling van de hal!

#2 Kies de juiste verlichting

Een centrale plek in het huis verdient ook centrale verlichting. Niet alleen is het een lust voor het oog, het is ook handig om snel licht te hebben als je ’s avonds thuiskomt. Je kunt kiezen voor een grote eyecatcher aan het plafond, maar ook voor subtiele lichtstrips langs de wanden. Met name bij een smalle entree zorgt het laatste ervoor dat de ruimte groter lijkt. Maak ook onderscheid tussen de lamp(en) die je met de wandschakelaar aandoet zodra je thuiskomt, en kleinere lampjes op het dressoir of tegen de wand die als sfeerverlichting dienen.

Een centrale lamp in de hal is praktisch, maar vergeet ook kleinere lichtbronnen als sfeerverlichting niet

Beeld Een centrale lamp in de hal is praktisch, maar vergeet ook kleinere lichtbronnen als sfeerverlichting niet.

#3 Betrek de trap

In de meeste huizen vind je in de hal ook een trap naar de bovenverdieping. Natuurlijk kun je zoveel mogelijk doen alsof dit gevaarte er niet is, maar verstandiger is om de trap juist te betrekken in het geheel. Zorg voor een mooie bekleding of afwerking, zoals een loper van tapijt of een betonnen trap. Je kunt er zelfs voor kiezen om verlichting te laten aanbrengen tussen of achter de treden. En wil je je trap optimaal benutten, creëer dan een schoenen- of voorraadkast in de ‘loze’ ruimte onder de onderste treden.

#4 Gebruik de wand

Hoe klein de hal ook is, muren heeft ‘ie toch wel. Maak daar gebruik van! Hang een spiegel op, maak een lijst van je favoriete polaroidfoto’s of bevestig een memobord, zodat je nooit meer iets vergeet als je de deur uitgaat. Kies voor een kapstok aan de muur om ruimte te besparen en probeer eens iets speels. Ga bijvoorbeeld voor een paar haken aan de muur en hang die op verschillende hoogtes. Probeer de kapstok niet helemaal vol te hangen, maar hang er bijvoorbeeld je favoriete jas en tas aan.

Tips om je hal groter te laten lijken: kies voor een grote spiegel, en houd je muren licht. Je kunt er ook voor kiezen om niets aan de wand te hangen en deze in een bepaalde kleur te schilderen. Tip: breng met verf een lambrisering aan. Daardoor lijkt de hal stukken groter en er gaat een uitnodigende werking van uit. En geloof het of niet, een muur met druk behang kan ook erg leuk staan. De hal is namelijk meestal vrij smal en een klein oppervlak met vrolijk behang zal niet zo schreeuwerig staan als behang in een grotere ruimte.

Breng lambrisering aan in de hal voor een ruimere uitstraling

Beeld Breng lambrisering aan in de hal voor een ruimere uitstraling en bespaar ruimte door een kapstok aan je muur.

#5 Haal groen in de hal

Een stukje groen of bloemen doen wonderbaarlijk veel voor je interieur. Ook in de hal! Je hoeft niet overboord te gaan met grote bloemstukken, een subtiel bloemetje of een paar takken kunnen al verschil maken. Bovendien zorgt de frisse geur ervoor dat je gasten zich bij binnenkomst direct welkom voelen.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over het inrichten van je hal? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 - 30 30 630.

Anne-Margot Weel

Over de auteur

Anne-Margot Weel

Anne-Margot Weel woont in Barcelona en volgt de internationale woontrends op de voet. Ze schrijft over het creatief inrichten van verschillende ruimtes in huis. Meer advies en inspiratie vind je op haar blog Time to Turn the Table.