Woontrends designbeurs Milaan 2018

Op gepost door Willemijn van Riel in Woontrends
Afgelopen maand reisden we af naar Milaan voor designbeurs Salone del Mobile. Boordevol inspiratie zetten we een aantal opvallende woontrends in de spotlight waar we in 2018 niet omheen kunnen. Veel woonstijlen van vroeger worden in een nieuw jasje gestoken: een spannende en gewaagde keuze. We zien diepe, warme en donkere kleuren en dat is weer van invloed op materialen die steeds donkerder en zwaarder worden. Interieurs krijgen een speelse, levendige en fantasierijke look. Je kunt het zo gek niet bedenken: alles valt met elkaar te combineren. Een eclectische stijl past daar perfect bij waarin we subtiel verschillende materialen, kleuren en structuren samenvoegen en misschien nog wel belangrijker: persoonlijkheid toevoegen aan ons interieur. Voor de designkenners onder ons zijn er al gloednieuwe items vanuit de beurs beschikbaar die je interieur helemaal met de tijd mee laten gaan. Dit trendjournaal laat ook een sneakpreview zien van wat er allemaal nog aankomt in het najaar.

Art Deco invloeden

De ontwerpen die we zien kenmerken zich door details, vormen en elementen die doen denken aan de Art Deco tijd. Optimisme uit zich in felle kleuren, geometrische vormen en een luchtige stijl. Eén ding is zeker: alles mag gezien worden in deze woontrend. Er wordt veelvuldig gebruikgemaakt van drukke prints, marmer en goud. De stoffen die daarbij horen zijn rijk, zacht en weelderig. Ook fluweel maakt een comeback en mag niet ontbreken in deze woontrend. We zien deze materiaalsoort overigens niet alleen in de bekleding van zitmeubilair en accessoires, maar ook in vloerkleden en gordijnen. Het luxe, zachte fluweel vormt het ingrediënt in je woning waarmee je die warme, huiselijke sfeer in huis haalt.

inspiratiefoto met

Retro kleuren en vormen

We krijgen te maken met klassieke en retro kleuren, vormen en materialen in meubels, woonaccessoires, behang en muurverf. Deze woontrend geeft ons de mogelijkheid om helemaal los te gaan en enorme kleurstatements in ons interieur te creëren. Zo kan de echte durfal zijn of haar hart ophalen. De meubelontwerpen in Milaan lieten zachte, ronde en organische vormen en imperfecties zien. We gaan terug naar de natuur en aardse tinten doen het in zo'n setting uitstekend. We zien veel cognackleurig leder, verschillende houtsoorten en producten in rode en terracotta tinten.

Fun en functionaliteit

Naast de eerder beschreven donkere kleuren zien we veel blank en licht hout voorbij komen. Het thema licht, lucht en ruimte valt op tussen de klassieke woontrends. Blank hout is neutraal en daardoor met vrijwel elke woonstijl goed te combineren. Los daarvan heeft blank hout een levendige en frisse uitstraling en straalt deze prachtcombinatie kalmte uit. Speelsheid en gekte zijn aspecten waar we ook niet omheen kunnen bij de nieuwe designstukken die we onder ogen kwamen. Simpelweg vormt blank hout bij uitstek hét materiaal om fun en functionaliteit perfect met elkaar te combineren.

inspiratiefoto met

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de woontrends uit Milaan? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 - 30 30 630.

Willemijn van Riel

Over de auteur

Willemijn van Riel

Willemijn is interieurontwerper en trendwatcher bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, helpt je bij de aankoop en het onderhoud van de mooiste designproducten en houdt je ondertussen op de hoogte van de laatste trends.