hero image

Alessandro Mendini

Alessandro Mendini is een Italiaanse ontwerper, auteur en architect. Hij speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van het wereldwijd bekende Italiaanse design. Zijn stijl is te omschrijven als kleurrijk en de ontwerpen van hem vallen direct op. Hij ontwierp veel voor merken zoals Alessi, Kartell en Magis. Deze ontwerpen zijn ook direct te herkennen aan zijn typerende stijl. Hij wordt omschreven als een lieve, bescheiden en hartelijke man. Ook had hij een directe kant en dat zorgde ervoor dat hij het goed deed en opviel in de designwereld. Op 18 februari 2019 is Alassandro Mendini overleden.

  • Gratis verzending vanaf € 99
  • Klantwaardering 9.4
  • Grootste voorraad van NL
  • Al 13 jaar dé designspecialist
Sorteren op 1-11 van 11 producten Sorteren op 1-11 van 11 producten Terug naar boven

Ontwikkeling van Alessandro Medini

Alessandro Mendini studeerde architectuur aan de Technische Hogeschool in Milaan. Na zijn studie werd hij hoofdredacteur van enkele tijdschriften. Hierin gaf hij zijn ideeën en meningen over architectuur en kunst weer. In de jaren 70 was hij veel bezig met zijn ontwikkeling. Zo was hij een van de belangrijkste persoonlijkheden bij de protestbeweging Radical Design en was hij medestichter van de groep Global Tools. In 1977 werd hij lid van de avantgardistische ontwerpersgroep Alchimia. Aan het eind van de jaren 80 richtte hij samen met zijn broer Francesco Mendini het ontwerpbureau Atelier Mendini op. In Nederland heeft hij zowel het Groninger Museum als het interieur van een koplopertreinstel ontworpen.

Alessandro Medini als ontwerper van het Groninger Museum

Een groot succes zou het ontwerp van Alessandro Medini volgens velen niet worden. Daarentegen waren er ook genoeg mensen die het kleurrijke ontwerp voor het Groninger Museum wel interessant en mooi vonden. Inmiddels is het museum uitgegroeid tot een beeldmerk van Groningen. Niet alleen van buiten, maar ook vanbinnen is het gebouw kleurrijk. De sprookjesachtige wenteltrap is bekleed met mozaïeksteentjes en een favoriet van een hoop bezoekers. De toenmalige directeur van het Groninger Museum Frans Haks omschrijft het ontwerp als speels en spannend. In 2019 bestond het museum met deze vormgeving 25 jaar. Ter ere van dit jubileum heeft Alessandro Medini een tentoonstelling samengesteld met zijn eigen werk, maar ook met werken van andere kunstenaars die hem inspireerde. Helaas heeft hij deze tentoonstelling zelf niet meer mee kunnen maken.

Alessandro Medini en de ballerina

Naast architectuur ontwierp Alessandro Medini ook veel horloges van het bekende merk Swatch, interieuritems en huishoudelijke artikelen. De Anna G is misschien wel zijn bekendste ontwerp. Dit is een kurkentrekker in de vorm van een ballerina. Wanneer je de kurkentrekker gebruikt om een fles te openen, bewegen de armen van de ballerina mee. De mannelijke variant van deze kurkentrekker is de Alessandro M. Deze is er ook in een speciale uitvoering voor Groningen onder de naam Alessandro M. Groningen. Een ander bijzonder ontwerp van Alessandro Medini is de Proust fauteuil multicolour, outdoor voor Magis. Deze stoel heeft een zeer uitgesproken uiterlijk met veel kleur, een drukke print en bijzondere vormen. De stoel heeft wat weg van een koninklijke stoel door het model en zit prinsheerlijk. Liever wat minder opvallend? De stoel is er ook in verschillende uni-kleuren.

Alessandro Mendini bij Flinders

Flinders is officieel dealer van alle producten van Alessandro Mendini. We hebben over het algemeen veel op voorraad waardoor we snel kunnen leveren. Daarnaast is het mogelijk om de bestelling in de avond of in het weekend te laten bezorgen. Ben je op zoek naar een specifiek product van Alessandro Mendini en staat deze niet op onze website? Bel dan onze klantenservice via 020 - 3030 630 (elke werkdag van 09:00 tot 21:00 uur en in het weekend van 09:00 tot 18:00 uur) of neem contact met ons op via chat of e-mail. We staan graag voor je klaar.