Naar boven

Vloerkleed kiezen: zo doe je dat

Op gepost door Sabine Meekel in Keuzegids

Of het nu winter, zomer of lente is: een vloerkleed is altijd een essentieel item in je interieur. Je voeten blijven niet alleen lekker warm, maar een vloerkleed zorgt ook voor sfeer en demping van geluid. Welke afmetingen moet zo'n vloerkleed hebben? En ga je voor een wollen, katoenen of kunststof vloerkleed? In dit artikel vertellen we waar je op moet letten bij het kiezen van een vloerkleed. Aan de slag!

#1 Functie

Het klinkt misschien gek, maar kijk eerst eens waaróm je eigenlijk een vloerkleed wilt aanschaffen. Je kunt hier verschillende redenen voor hebben, zoals:

  • Voorkomen van koude voeten
  • Nieuwe of knusse uitstraling geven aan een ruimte
  • Dempen van geluid
  • Zachte ondergrond waar kinderen op kunnen spelen

Op basis hiervan kun je straks het materiaal, de vorm en een eventueel dessin bepalen. Voor een kinderkleed kies je immers een andere print dan voor een vloerkleed dat de woonkamer een knusse uitstraling moet geven. En als je specifiek op zoek bent naar een kleed dat voor warme voeten zorgt, zal je eerder voor een wollen kleed kiezen. Dit werkt van nature isolerend.

#2 Afmetingen

Voor het bepalen van de afmetingen van het vloerkleed doe je er goed aan naar de opstelling van de bank en salontafel te kijken. Staat de salontafel vóór de bank? Dan kun je het vloerkleed onder de salontafel leggen en door laten lopen tot onder de bank. Zo creëer je een geheel tussen deze twee meubels. De afmetingen van het vloerkleed baseer je nu op de breedte van de bank en de diepte van de salontafel.

Dankzij het vloerkleed worden de bank en salontafel nu een geheel (links). Met een heel groot vloerkleed kun je midden in de woonkamer een ‘eilandje’ creëren (rechts)Beeld Dankzij het vloerkleed worden de bank en salontafel nu een geheel (links). Met een heel groot vloerkleed kun je midden in de woonkamer een ‘eilandje’ creëren (rechts).

Leg je het vloerkleed vóór de zitmeubels in plaats van eronder, dan krijg je een intiemer effect. Hiervoor is een kleiner vloerkleed vaak al voldoende. Voor de eetkamer gelden weer andere afmetingen. Wil je een vloerkleed onder de tafel leggen, zorg dan dat deze aan alle kanten minstens 60 centimeter uitsteekt. Zo kan iedereen nog gemakkelijk met zijn of haar stoel achteruit schuiven.

Tip: plak de maten van het vloerkleed dat je op het oog hebt, eens af op de vloer. Zo krijg je een goed beeld van de daadwerkelijke grootte.

#3 Vorm

De vorm van het vloerkleed is afhankelijk van de ruimte waarin het komt te liggen, de meubels die erom heen staan en natuurlijk je eigen smaak. Met een rechthoekig vloerkleed kun je de vorm van een rechthoekige kamer nog eens benadrukken. Leg je in die kamer juist een rond kleed neer, dan ontstaat er een speels contrast.

Het vierkante vloerkleed (links) komt precies overeen met de hoek van 90º in de ruimte, terwijl het ronde vloerkleed (rechts) voor een speels contrast zorgt met de rechthoekige tegelsBeeld Het vierkante vloerkleed (links) komt precies overeen met de hoek van 90º in de ruimte, terwijl het ronde vloerkleed (rechts) voor een speels contrast zorgt met de rechthoekige tegels.

#4 Type

We onderscheiden grofweg twee soorten vloerkleden: hoogpolig en laagpolig. Een hoogpolig vloerkleed heeft vaak een lossere ‘poolsamenstelling’ die voor een nonchalant, warm effect zorgt. In een modern strak interieur geeft dit structuurverschil een spannend contrast en een warme uitstraling aan de ruimte. Dit kan een mooie aanvulling zijn op een strakke, lederen bank of een zachte sofa juist versterken. Perfect voor in de woonkamer. Een laagpolig vloerkleed is zeer efficiënt in de eethoek doordat je de meubels eenvoudig kunt verschuiven en je hem makkelijk kunt onderhouden. Zo'n vloerkleed is verkrijgbaar in veel verschillende uitvoeringen, variërend van een ‘glad’ kleed tot eentje met een grove structuur.

#5 Materiaal

Ook voor het materiaal kunnen we onderscheid maken tussen twee soorten vloerkleden: kleden van natuurlijk materiaal en kleden van synthetisch materiaal. Onder natuurlijk vallen materialen als katoen, kokos, (geiten)haar, bamboe, sisal en wol. Vloerkleden van natuurlijke materialen zorgen vaak voor een stoere, luxe uitstraling en zijn daarom zeer geliefd in de woonkamer. Toch hebben enkele materialen ook wat nadelen. Zo wordt katoen snel vies en zijn kokos en sisal niet erg zacht voor een vloerkleed. Wol daarentegen bevat natuurlijk wolvet. Het geeft de wol een zelfreinigend, bacteriewerend en vuilafstotend karakter. Ideaal voor een vloerkleed.

Dit vloerkleed is gemaakt van een natuurlijk materiaal, waardoor je hem alleen binnen kunt gebruiken.Beeld Dit vloerkleed is gemaakt van een natuurlijk materiaal, waardoor je hem alleen binnen kunt gebruiken.

Synthetische materialen zijn daarom vaak een goed alternatief. De kunststoffen die voor synthetische vloerkleden worden gebruikt, zoals polyamide (PA) en polyester (PL), verkleuren nauwelijks. Ook zijn kleden van deze materialen gemakkelijk schoon te maken. Dit type is daarom ideaal voor onder de eettafel of in de speelkamer. Ook kun je vloerkleden van deze materialen vaak buiten gebruiken.

#6 Kleur

Nu je de afmetingen, de vorm, het type en het materiaal van het vloerkleed hebt bepaald, komt het leukste gedeelte: de kleur. Koop je een duurzaam wollen vloerkleed, dan is de kans groot dat je de voorkeur geeft aan een tijdloze kleur als beige of grijs. Het is natuurlijk de bedoeling dat zo’n investering een tijdje meegaat. Toch kan ook een vloerkleed in een opvallende kleur heel veel voor je ruimte doen! Zorg er wel altijd voor dat de kleur van, of een kleur uit, het vloerkleed terug komt in de kamer.

Links zie je hoe het blauwe vloerkleed correspondeert met de blauwe scheidingswand. Rechts: de rode accenten in het vloerkleed vind je terug in het schilderij én de loungestoelBeeld Links zie je hoe het blauwe vloerkleed correspondeert met de blauwe scheidingswand. Rechts: de rode accenten in het vloerkleed vind je terug in het schilderij én de loungestoel.


Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over het kiezen van een vloerkleed? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 – 30 30 630 (elke werkdag van 09:00 tot 21:00 uur en in het weekend van 09:00 tot 18:00 uur).

Sabine Meekel

Over de auteur

Sabine Meekel

Sabine is webredacteur bij Flinders en dol op design. Ze speurt woonbladen en websites af om de nieuwste producten te bespreken in de Flinders adviesmodule. Heb je tips, vragen of inspiratie voor een artikel? Mail naar redactie@flinders.nl.