Sierkussens uitzoeken: waar let je op?

Op gepost door Renée IJzerman in Keuzegids

Sierkussens geven je interieur een boost en maken de ruimte persoonlijk. Het zit hem in de naam: deze kussens (ver)sieren elke ruimte. Een sierkussen zorgt eenvoudig voor extra sfeer in een ruimte als je woonkamer of slaapkamer. Zo’n kussen komt ook goed van pas wanneer je een bepaalde kleur in je interieur wilt toevoegen of accentueren. Maar hoe kies je sierkussens uit die passen bij je interieur? Welke kleuren kun je goed met elkaar combineren? Flinders legt je uit waar je op moet letten bij de keuze van een of meerdere sierkussens. 

1. Sierkussens: (van) formaat en (in) vorm

Het is vooral van belang dat je bepaalt waar je het sierkussen wilt hebben. Plaats je hem op de bank of op de stoel? Vrijwel alle sierkussens hebben een grootte van 40 bij 40 centimeter of 50 bij 50 centimeter. Sierkussens in deze formaten passen goed op een normale tot grote bank of stoel. Voor een wat kleinere bank of stoel, kun je het best voor kleinere kussens kiezen. Weet je al of je een rond, vierkant of rechthoekig kussen wilt? Handige tip: creëer een speels effect door een combinatie van sierkussens in verschillende formaten en vormen te kiezen. Naast het speelse effect, ontstaan er ook diepte (op je bank of stoel) wanneer je werkt met sierkussens in verschillende maten en vormen die je op de voorgrond en achtergrond plaatst. 

Door te werken met sierkussens in verschillende maten en vormen, creëer je diepte en ontstaat een speels effect.Beeld Door te werken met sierkussens in verschillende maten en vormen, creëer je diepte en ontstaat een speels effect.

2. Kleuren en prints in huis

Om de juiste kleur voor je sierkussen(s) te vinden, maken we onderscheid tussen basiskleuren en accentkleuren. Een basiskleur is bijvoorbeeld taupe, bruin of grijs. Accentkleuren zijn de wat opvallendere kleuren als blauw, oranje en rood. Om eenheid te behouden op je bank (of stoel), kun je het best met twee of drie verschillende kleuren werken. Deze kleuren kun je vervolgens afwisselen met verschillende prints. Ga je liever voor effen kussens of kussens met prints? Gelukkig kun je deze soorten kussens goed met elkaar combineren. Zolang je ervoor zorgt dat de kleuren die je hebt gekozen in de kussens terugkomen, zit je goed. Houvast: de kracht zit hem in de herhaling van de kleuren en patronen. 

Meer weten over kleur in je interieur? Lees dan ook het artikel ‘’Betekenis kleuren’’.

Wissel de sierkussens af met verschillende kleuren.Beeld Herhaal de kleuren en patronen van de kussens op je bank.

3. Aantal sierkussens (op een rij)

Om het plaatje compleet te maken, kun je het best kiezen voor een oneven aantal sierkussens op je bank of stoel. Denk bijvoorbeeld aan één, drie, vijf of meer kussens. Zo geef je het geheel op je bank of stoel net wat meer karakter. Om het juiste aantal sierkussens te bepalen, kun je het best eerst kijken naar de grootte van je meubel. Afhankelijk van de grootte kun je bepalen wat een passend aantal is. Op een grote bank kun je eenvoudig vijf verschillende sierkussens in hetzelfde kleurenpalet kwijt, terwijl op een stoel één sierkussen vaak al voldoende is.

4. Passende vulling voor sierkussens

Het is ook niet onbelangrijk om te kijken naar de vulling van een sierkussen. De vulling heeft invloed op hoe comfortabel zo’n kussen is. In het algemeen worden kussenhoezen vaak gevuld met veren, schuim of een synthetische materialen. Sierkussens met een synthetische kussenvulling als polyester zitten het meest comfortabel. Deze kussens zijn stevig en behouden daardoor goed hun vorm. Een kussen met een veren vulling voelt heel zacht aan, maar kost vaak ook meer.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over sierkussens in huis? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 - 30 30 630.

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.