Alles over duurzaam design

Op gepost door Renée IJzerman in Keuzegids

De grondstoffen op onze planeet zijn beperkt terwijl het erg makkelijk is om producten in overvloed, op elk moment en waar dan ook te kopen. Gelukkig hechten we steeds meer waarde aan kwalitatief hoogwaardige duurzame meubels, lampen en accessoires. Maar wat is duurzaam design en hoe zien we dit terug? We leggen het je uit.

Wat maakt een product duurzaam?

We hechten steeds meer waarde aan van welk materiaal een product wordt gemaakt en we proberen het productie- en distributieproces zo duurzaam mogelijk te laten verlopen. Over het algemeen gaat het om grondstoffen besparen en het milieu beschermen. Dat begint bij de materialen die voor een product worden gebruikt. Hoe wordt dit materiaal verkregen en is deze ecologisch afbreekbaar? De productie van goederen mogen we niet negeren, omdat hier vervuilende stoffen vrijkomen. Daarom proberen veel bedrijven de CO²-uitstoot zo laag mogelijk te houden. Dit doen ze door bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen. Verder vormt transport ook een belangrijk onderdeel. Bedrijven proberen in te spelen op een circulaire economie en de meeste processen in eigen land te houden.

inspiratiefoto met

Beeld Fatboy heeft veel aandacht voor duurzaamheid en circulariteit en dat zien we terug in hun Sumo Sofa collectie. Alle onderdelen kunnen indien nodig worden vervangen. Daarnaast kunnen de materialen afzonderlijk worden afgevoerd zodat ze in de juiste afvalstroom terechtkomen waardoor elk afzonderlijk onderdeel volledig gerecycled kan worden.

5 x duurzaam design produceren

De keuze van het materiaal is één van de belangrijkste manieren om duurzaam design te produceren. We hebben een vijftal punten voor je verzameld die laten zien dat designmerken op allerlei manieren duurzaam design maken. Kortom, duurzaamheid en design gaan prima samen.

1. Flat-packed

De meubels die flat-packed zijn gemaakt, kunnen worden ontmanteld waardoor ze minder ruimte innemen tijdens het transporteren ervan. Dat betekent dat de transporteur meer producten tegelijkertijd kan vervoeren en de CO²-uitstoot hierdoor afneemt. Los daarvan is er ook minder verpakkingsmateriaal nodig.

inspiratiefoto met

Beeld De Ark collectie van Ferm Living is een goed voorbeeld van het flat-packed principe. Elke Ark stoel is ontworpen om weer helemaal uit elkaar te halen zodat het milieu zo min mogelijk wordt belast.

2. Recyclen

Vroeger werden oude meubels weggegooid of verbrand wat de CO²-uitstoot niet ten goede kwam. Tegenwoordig worden deze meubels of delen ervan een nieuw leven ingeblazen. Dit kan doordat ze worden gebruikt als grondstof voor een nieuw product of dat een bestaand product een nieuwe functie krijgt door middel van upcycling. 

inspiratiefoto met

Beeld De Re-chair stoel van Kartell is van gerecyclede materialen gemaakt en volledig recyclebaar. Het gaat om gerecycled thermoplastisch techno polymeer met minerale vulstof.

3. LED verlichting

LED betekent licht emitterende diode. LED armaturen zijn zeer efficiënt in zowel het gebruik als de productie. Daarnaast komen er geen vervuilende stoffen vrij als zo’n lamp wordt vernietigd, werkt LED verlichting evengoed in warme en koude omstandigheden en heeft het frequent aan- en uitzetten geen significante invloed op de levensduur van een zo’n lamp.

inspiratiefoto met

Beeld Umage doneert voor iedere verkochte kunststof lamp 5% van de omzet aan het opruimen van de zee. De duurzame LED verlichting wordt daarnaast in herbruikbare giftboxes verpakt zodat deze meerdere keren te gebruiken zijn.

4. Hout

Massief houten meubels die van hernieuwbare grondstoffen worden gemaakt, zorgen voor een gezonder kamerklimaat. Verder wordt er geen gebruikgemaakt van schadelijke bindmiddelen en heeft het product een relatief lange levensduur.

inspiratiefoto met

Beeld HAY heeft in de Crate collectie massief dennenhouten meubels die het FSC-label hebben. Dat betekent dat zij milieu- en sociaalvriendelijk omgaan met het gebruik van bossen om deze tuinmeubels te kunnen produceren.

5. Textiel

Het GOTS-label (Global Organic Textile Standard) speelt een belangrijke rol bij de keuze van textielproducten. GOTS is ’s werelds grootste standaard voor de verwerking van textiel gemaakt van biologisch geproduceerde natuurlijke vezels. Dit zorgt voor een duurzame productie van textiel en transparantie voor de consument. Een textielproduct met een GOTS-label moet tenminste voor 95% uit gecontroleerde biologische vezels bestaan.

inspiratiefoto met

Beeld Ferm Living produceert bijvoorbeeld bedspreien, kussens en plaids die het GOTS-label dragen. Dat geldt ook voor deze bedsprei die gemaakt is van GOTS-gecertificeerd katoen en linnen.

Zo richt je je huis duurzamer in

Lekker wegzakken onder een plaid, relaxen op een zitzak of sfeer creëren met dinerkaarsen? Achter al deze designproducten schuilt een bijzonder duurzaam verhaal. Dat betekent maar één ding: met deze items geniet jij op een verantwoorde manier van design bij jou thuis en maak jij dus een duurzamere keuze.


Drie keurmerken voor duurzaamheid

Een duurzaamheidskeurmerk stelt eisen aan mens, dier en/of milieu. Er zijn diverse keurmerken die stuk voor stuk een ander aspect onder de loep nemen. We gaan dieper in op drie duurzame keurmerken en hoe een product deze kan krijgen.

  1. Nordic Swan Ecolabel: het Nordic Swan Ecolabel is het milieukeurmerk voor Scandinavische landen. Om dit label te krijgen, moet een product voldoen aan een aantal strenge eisen die inspelen op hoe milieuvriendelijk en duurzaam een product is in alle relevante fasen van de levenscyclus.
  2. FSC-keurmerk: voor producten die het FSC-keurmerk (Forest Stewardship Council) dragen, weten we dat ze gemaakt worden van hout dat uit duurzaam beheerde bossen komt. Dat houdt in dat er niet meer hout mag worden gebruikt dan dat er ondertussen aan kan groeien.
  3. OEKO-TEX Standard 100: het OEKO-TEX Standard 100 is een duurzaamheidskeurmerk speciaal voor textiel. Er worden eisen gesteld aan het gebruik van milieuschadelijke stoffen zoals zware materialen.

Shop duurzaam design: meubels, verlichting en woonaccessoires

Van het milieukeurmerk Nordic Swan Ecolabel tot het gebruik van gerecyclede plastic flessen om een product te maken en het plaatsen van een boom bij elk verkochte houten meubelstuk: ontdek alle duurzame meubels, verlichting en woonaccessoires waarmee jij gegarandeerd een verantwoorde keuze maakt. Ga jij voor duurzame eetkamerstoelen of juist een lamp van gerecycled materiaal?

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over duurzaam design? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 – 30 30 630 (elke werkdag van 09:00 tot 18:00 uur en in het weekend van 09:00 tot 18:00 uur). 

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.