Hoe richt je een nieuwbouwhuis in?
Op gepost door Renée IJzerman in Instructies & TipsJe hebt een nieuwbouwhuis gekocht en het voordeel daarvan is dat je het huis naar je eigen smaak kunt (laten) opleveren en inrichten. De oplevering van het huis brengt je bij de volgende vraag: wat komt er kijken bij de inrichting van een nieuwbouwhuis? Denk bijvoorbeeld aan de muren, vloeren en meubels. We laten in vijf stappen zien hoe je dit aanpakt en geven je handige tips om zelf aan de slag te gaan.
Stap 1: Stel plattegrond en lichtplan samen als basis
Om in de basis een nieuwbouwhuis naar je smaak in te richten, is de plattegrond van groot belang. Als je een nieuwbouwwoning koopt, is het mogelijk dat je een bouwtekening van het huis met ingetekende interieurtekening ontvangt. Neem niet direct deze bouwtekening over met waar zij de tafel, bank en stoelen hebben ingetekend. Kijk vooral waar jij de producten wilt hebben, laat je creativiteit de vrije loop en bedenk dat de ingetekende inrichting anders kan. Denk ook na over hoe de stopcontacten eruit mogen zien zodat dit volledig aansluit bij de stijl waar je naar op zoek bent. Vergeet bij het maken van de plattegrond niet waar de ramen en vensterbanken komen en hoe de deuren wegdraaien.
De ingetekende interieurtekening van je huis is essentieel voor het samenstellen van een lichtplan. Begin daar op tijd mee, want de lichtpunten moet je vaak al een jaar voor de oplevering van een huis doorgeven. In een lichtplan geef je bijvoorbeeld de plek, sterkte en grootte van de lampen aan. Met een nieuwbouwhuis kun je zelf bepalen waar de stopcontacten komen en of er mogelijk extra lichtpunten bij moeten. Bedenk wel dat er bij het extra plaatsen of verplaatsen van stopcontacten je meestal extra moet betalen. Bij een lichtplan opstellen is het handig dat je ongeveer weet welke meubels je waar neerzet zodat je daar passende lampen bij kunt plaatsen die functioneel zijn of sfeer toevoegen. Je moet dus weten waar de lichtpunten zitten om het lichtplan goed samen te stellen.
Beeld Een voorbeeld van een schets waarin overzichtelijk staat waar je meubels en verlichting komen en hoe deze ruimte ingedeeld is.
Handig om te weten: de afstand tussen de bank en televisie is essentieel. Om er zeker van te zijn dat de televisie op de juiste afstand staat ten opzichte van de bank, is het aantal inch (1 inch = 2,54 centimeter) belangrijk. Benieuwd naar de ideale kijkafstand? Je hebt de schermdiagonaal in centimeters nodig en deze vermenigvuldig je met 2,4. Als je een 40 inch televisie hebt, reken je dit eerst om naar centimeters (40 inch x 2,54 centimeter). Dan kom je uit op 101,6 centimeter en dit vermenigvuldig je met 2,4. Je komt dan op 243,84 centimeter en dat betekent dat iets meer dan 2 meter de ideale kijkafstand is. Zorg er daarnaast voor dat je televisie ongeveer 60 centimeter van de grond hangt of staat om comfortabel televisie te kijken.
Stap 2: Verf alle muren, kozijnen en plafonds in huis
Als je een nieuwbouwhuis koopt, wordt een woning vaak kaal opgeleverd. Hierdoor kun je de woning naar eigen smaak samenstellen en inrichten. Dat brengt ook met zich mee dat je over veel onderdelen moet nadenken. De muren en plafonds kun je verven, maar heb je ook nagedacht om de kozijnen bijvoorbeeld dezelfde kleur te geven? Door de kozijnen een likje verf te geven, creëer je meerwaarde voor je huis. Een woning kun je hierdoor meer sfeer laten uitademen. Zorg ervoor dat eerst het hele huis gestuukt en geverfd is, voordat je de vloer legt en de raamdecoratie ophangt.
Vind je het lastig om erachter te komen welke kleuren je in huis wilt en hoe je deze combineert? In dit artikel laten we precies zien welke kleuren je kunt mixen en elkaar versterken. Je kunt ook langs een speciaalzaak om inspiratie op te doen en kleurstaaltjes op te halen. Koop bijvoorbeeld een proefblik verf en breng deze op een groot canvasdoek aan. Het best is om ’s ochtends, ’s middags en ‘s avonds met dit doek naar de muren te gaan. Zo zie je direct wat het licht voor effect heeft op de kleur. Bedenk van tevoren wanneer je het meest in de ruimte bent. Als dit alleen in de avond is, hoef je het in de ochtend en middag niet te bekijken.
Beeld In dit interieur is te zien dat de kleur zwart op de kozijnen terugkomt in de onderstellen van de tafel en banken. Zo ontstaat een krachtig geheel.
Een nieuwbouwhuis kan een andere lichtinval hebben waardoor de kleur er anders uitziet. We raden je daarom aan om de kleur in die specifieke ruimte te bekijken en te wachten met het kiezen van de juiste tint tot de sleuteloverdracht. Je kunt van tevoren wel een kleurenplan laten maken. Door de kleur(en) toe te passen, kun je je woning geheel naar eigen smaak kleur geven en aan de slag met je muren, kozijnen en plafonds.
Handig om te weten: vergeet niet dat nieuwbouwhuizen na de oplevering zo’n twee jaar werken. De kans is daarom groot dat je na twee jaar opnieuw moet stuken en verven. Om verschillen in kleur te voorkomen, raden we je aan te werken met verf van Farrow & Ball. Met deze verf kun je het goed bijwerken zonder dat je kleurverschil hebt. Bij dit verfmerk heb je niet te maken met verschil in badges waardoor er dus geen kans bestaat dat de kleur twee jaar later iets afwijkt.
Stap 3: Denk na over vloeren in combinatie met vloerverwarming
De vloer heeft een grote invloed op de sfeer die een ruimte uitstraalt en de mate waarin je je hier thuis voelt. Elke soort vloer heeft voor- en nadelen. Laminaat is bijvoorbeeld erg eenvoudig in onderhoud terwijl een houten vloer een uniek en sfeerverhogend karakter heeft. Vergeet niet na te denken over eventueel vloerverwarming in je je nieuwbouwhuis. Vloerverwarming is helemaal van deze tijd en heeft invloed op de keuze van een vloer. Niet elke vloer gaat samen met vloerverwarming. Een betonvloer, een vloer van natuursteen, een vloer van keramische tegels en een pvc-vloer zijn geschikt in combinatie met vloerverwarming.
Om de zit- of eethoek helemaal af te maken en extra sfeer te geven, kun je er een vloerkleed aan toevoegen. Vloerkleden geven warmte en comfort, dempen het geluid en komen de veiligheid ten goede doordat de kans klein is dat je uitglijdt. Het is ook een fijne mogelijkheid om extra kleur aan je interieur toe te voegen.
Stap 4: Zoek raamdecoratie uit en hang dit op
Door te kiezen voor raamdecoratie, haal je een huiselijke ambiance in huis. Elke ruimte vraagt om raamdecoratie dat past bij de functie. Zo wil je op de slaapkamer vast en zeker verduisterende gordijnen zodat het extra donker is wanneer je gaat slapen. En dat terwijl (rol)gordijnen of horizontale jaloezieën een totaal andere functie kunnen hebben in bijvoorbeeld de woon- of eetkamer. Het is in elk geval zeker dat je met raamdecoratie elke ruimte in huis voorziet van extra sfeer en het plaatje compleet maakt.
Stap 5: Maak het plaatje compleet met meubels, lampen en accessoires
Nu kan het echt beginnen: het inrichten van je huis. Gebruik in deze stap je plattegrond en lichtplan om erachter te komen waar je wat nodig hebt en hoeveel je ervan nodig hebt. Om de woning naar wens in te richten, is het belangrijk dat je de functie van elke ruimte niet uit het oog verliest. Een nieuwbouwhuis is niet compleet zonder meubels, lampen en accessoires. De eet- en woonkamer zijn ruimtes waar je relatief veel tijd doorbrengt. We leggen je graag uit waar je op let bij de inrichting van je woonkamer en eetkamer. Om erachter te komen welke producten je precies mooi vindt en welke woonstijl bij je past, kun je het best een stapel tijdschriften en kleur- en stofstalen erbij pakken om je wensen in beeld te brengen. We inspireren je graag via onze inspiratie-omgeving met onder andere trends, woonstijlen en schitterende beelden.
Beeld De bank vormt een belangrijk basiselement in de woonkamer en vul je perfect aan met sfeerverhogende planten en een vloerkleed om een hoek te creëren.
Om er zeker van te zijn dat de producten die je nieuw koopt op tijd binnenkomen, is het handig om te letten op de levertijden van de producten. Probeer je oude meubels te verkopen zodat je niet alleen geld overhoudt voor wat nieuws, maar ook direct iets goeds doet voor het milieu en iemand anders blij maakt. Wil je niet alles in een keer nieuw aanschaffen? Richt je dan op de basis. Zo krijg je beter zicht op hoever je bent met de inrichting van je huis en kun je de uitgaven spreiden en opnemen in het budgetplaatje.
Handig om te weten: een nieuwbouwhuis is vaak erg vochtig. Om de vocht uit het huis te krijgen, kun je de woning geleidelijk opwarmen. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met 16 graden en dan bouw je dit elke week op door de verwarming een graad hoger te zetten. Tegelijkertijd is het handig om de ruimtes goed te ventileren zodat het vocht uit je huis gaat en je er kunt wonen.
Bij Flinders kun je onder meer terecht voor meubels, verlichting, accessoires, vloeren en verf. Kom je er zelf niet uit? Onze interieuradviseurs zijn de experts in het samenstellen van interieur- en lichtplannen en helpen je graag bij de keuze voor bijvoorbeeld meubels en vloeren.
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over een nieuwbouwhuis inrichten? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 - 30 30 630.