De ideale zithoogte voor de kinderstoel

Op gepost door Burcu Kayalik in Instructies & Tips

 

Zie je een leuke kinderstoel, weet je niet zo goed welke zithoogte geschikt is. Een herkenbaar probleem? Met dit artikel helpen we je uit de brand. We leggen uit wat de ideale hoogte van een kinderstoel is voor verschillende leeftijden en waar je op moet letten bij het kiezen van een kinderstoel. Wedden dat de vraag “Blijf je even zitten?” overbodig wordt als je de juiste kinderstoel eenmaal hebt gevonden?

De ideale zithouding

Om de juiste kinderstoel te kiezen is het belangrijk dat je iets weet over de ideale zithouding. Zo kun je bij een te hoge stoel je voeten niet op de grond zetten, waardoor je sneller geneigd bent onderuit te zakken. Ook kinderen doen dit! Helaas is zo’n houding niet goed voor je rug. Ook als een stoel te laag is kun je last krijgen, omdat het hogere gedeelte van de rug dan geen steun krijgt. Een stoel heeft de juiste maat als je kunt zitten met je voeten plat op de grond. Je onder- en bovenbenen vormen dan een hoek van ongeveer 90 graden. Dat is de ideale zithouding.

Hoe bepaal je de zithoogte?

De lichaamslengte lijkt bepalend te zijn voor de goede zithoogte. Maar kinderen die even lang zijn, kunnen een andere onderbeenlengte hebben. En dat is juist van belang bij het bepalen van de ideale stoelmaat. De perfecte stoel heeft een zithoogte die net iets kleiner is dan de onderbeenlengte van je zoon of dochter. Heeft jouw kind bijvoorbeeld een onderbeenlengte tussen de 36 en 40 centimeter, dan zit je goed met de Vitra Panton Junior kinderstoel. Deze heeft namelijk een zithoogte van 35 centimeter.

Kinderstoelen voor iedere leeftijd

Op basis van de gemiddelde onderbeenlengte van kinderen op een bepaalde leeftijd, hebben de meeste kinderstoelen een standaard zithoogte. Deze verschilt per leeftijdscategorie en ziet er ongeveer zo uit:

Leeftijd

Standaard zithoogte (+/-)

Voorbeeld kinderstoel

4 tot 6 jaar

31 centimeter

Magis Puppy kinderstoel medium

6 tot 8 jaar

35 centimeter

Fatboy Point poef

8 tot 11 jaar

38 – 40 centimeter

Magis Trioli kinderstoel

11 tot 12 jaar

46 centimeter

Montis+ Playtime poef

 De Vitra Panton Junior kinderstoel (links) is met een zithoogte van 35 centimeter geschikt voor kinderen tussen de 6 en 8 jaar, terwijl de Mr Maria Snuffy kinderstoel (rechts) met een zithoogte van 30 centimeter meer geschikt is voor 4 tot 6-jarigenBeeld De Vitra Panton Junior kinderstoel (links) is met een zithoogte van 35 centimeter geschikt voor kinderen tussen de 6 en 8 jaar, terwijl de Mr Maria Snuffy kinderstoel (rechts) met een zithoogte van 30 centimeter meer geschikt is voor 4 tot 6-jarigen.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de ideale zithoogte van een kinderstoel? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 – 30 30 630 (elke werkdag van 09:00 tot 22:00 uur en in het weekend van 09:00 tot 18:00 uur). Of kom langs in onze winkel.

Over de auteur

Burcu Kayalik

Burcu Kayalik

Burcu loopt de komende vijf maanden stage op de webredactie van Flinders. Ze duikt de wereld van design in op zoek naar leuke en bijzondere producten.

Naar boven