Zo richt je de ideale thuiswerkplek in

Op gepost door Renée IJzerman in Indeling en styling

Thuiswerken speelt voor een groot deel van Nederland een steeds belangrijkere rol. Daarom verdient het inrichten van de thuiswerkplek de nodige aandacht. Maar hoe zorg je ervoor dat deze ruimte aan al je wensen voldoet en ergonomisch verantwoord is? We lichten een vijftal punten uit zodat je zelf aan de slag kunt met het (her)inrichten van de ideale werkplek thuis.

Tip 1: creëer voldoende (dag)licht 

Nu thuiswerken steeds normaler wordt, brengen we meer tijd door op onze werkplek aan huis. Om je werk goed te kunnen doen, dien je ervoor te zorgen dat er op je thuiswerkplek voldoende daglicht aanwezig is. Dit kun je bereiken door je bureau bij het raam te plaatsen. Wel zo handig om het bureau haaks op het raam te zetten zodat je niet in het zonlicht hoeft te kijken. Met voldoende licht krijg je ook minder snel last van je ogen. Een bureaulamp met een flexibele lampenkap zorgt in de avond voor voldoende licht op de plek waar het op dat moment van pas komt. 

Tip 2: zorg voor een ergonomische werkplek

Thuis heb je meestal minder faciliteiten dan op kantoor. Vaak is de werkplek ergonomisch niet goed uitgerust en neem je al snel een verkeerde werkhouding aan. Om thuis optimaal te kunnen werken en fysieke klachten tegen te gaan, is het van belang dat je je werkplek naar jouw lichaam kunt afstellen en inrichten. Een verstelbare bureaustoel is het allerbelangrijkst. Een bureautafel voor voldoende ruimte voor je werkspullen, een groot scherm die je op de juiste hoogte kunt plaatsen en een apart toetsenbord inclusief muis dragen daar ook aan bij. Met een tweede beeldscherm kun je je werk vaak nog efficiënter en verantwoorder doen. 

Met een in hoogte verstelbaar bureau kun je staand en zittend werken afwisselen. Het in hoogte verstelbare Work Desk bureau van String Furniture is daar een perfect voorbeeld van. Zorg ervoor dat als je staand werkt, je de juiste houding aanneemt: laat je ellebogen in een hoek van 40 graden op het tafelblad rusten.

Beeld Met een in hoogte verstelbaar bureau kun je staand en zittend werken afwisselen. Het in hoogte verstelbare Work Desk bureau van String Furniture is daar een perfect voorbeeld van. Zorg ervoor dat als je staand werkt, je de juiste houding aanneemt: laat je ellebogen in een hoek van 40 graden op het tafelblad rusten.

Tip 3: denk na over de plaats van je werkplek

We zien in de praktijk vaak dat mensen werken aan de keukentafel op een eetkamerstoel. Idealiter kies je een werkplek in een aparte omgeving zodat je je volledig op je werk kunt richten en minder snel wordt afgeleid door bijvoorbeeld je partner, huisgenoot of gezin. De ruimte dient groot genoeg te zijn zodat je alle meubels en apparatuur kwijt kunt en in een fijn thuiskantoor kunt werken. Als je thuiswerkplek van alle gemakken voorzien is, ben je een stuk productiever tijdens werktijd. Heb je geen aparte ruimte? Kies dan in elk geval voor een functionele bureaustoel aan de keukentafel zodat je ergonomisch goed zit.

Tip 4: neem de juiste houding aan

Het bureau en de bureaustoel vormen de basis van een goede thuiswerkinrichting. Dit zijn ook de basiselementen om een goede werkhouding te creëren. Maar hoe neem je de juiste houding aan? Zorg ervoor dat je bovenbenen ondersteund worden door je stoel en je voeten volledig op de vloer staan. Het is de bedoeling dat je je rug rechthoudt en niet naar voren gaat leunen of hangen. Laat je onderarmen leunen op de armsteunen van je bureaustoel of op het werkblad van je bureau. Niet onbelangrijk: stel de hoogte van je beeldscherm zo in dat de bovenkant van het beeldscherm net onder ooghoogte zit.

De Zinn Smart bureaustoel van Gispen kun je volledig naar je lichaam afstellen. De zitdiepte kun je verstellen van 38 tot 48 centimeter terwijl je voor de zithoogte de optie hebt om deze te verstellen van 40 tot 55 centimeter. De lendesteun geeft extra ondersteuning aan je onderrug en kun je 11 tot 21 centimeter boven de zitting verstellen. De bureaustoel heeft ook een flexibele rugleuning en een veiligheidsgasveer.

Beeld De Zinn Smart bureaustoel van Gispen kun je volledig naar je lichaam afstellen. De zitdiepte kun je verstellen van 38 tot 48 centimeter terwijl je voor de zithoogte de optie hebt om deze te verstellen van 40 tot 55 centimeter. De lendesteun geeft extra ondersteuning aan je onderrug en kun je 11 tot 21 centimeter boven de zitting verstellen. De bureaustoel heeft ook een flexibele rugleuning en een veiligheidsgasveer.  

Tip 5: voeg planten toe

Vergeet bij het inrichten van je thuiswerkplek de planten daar niet in mee te nemen. Plaats in elk geval één en het liefst meerdere planten in je werkruimte. Ze verbeteren de luchtkwaliteit, stimuleren de creativiteit en zorgen ervoor dat je je beter kunt concentreren. Los van deze voordelen maken planten jouw werkruimte ook een stuk gezelliger en aangenamer. 

Naast de inrichting van je thuiswerkplek is het belangrijk dat je niet te lang stilzit en genoeg beweegt. Met deze tips zorg je voor voldoende beweging tijdens werktijd:

  • Het standaard rondje lopen met collega’s schiet er nu je thuiswerkt vast weleens bij in. Vergeet dit vooral thuis ook niet te doen: zoek de frisse lucht op en maak je hoofd leeg. 
  • Plaats je koffieapparaat en waterkoker ver weg. Zo kom je regelmatig van je stoel af voor een lekkere kop koffie of thee. 
  • Sta op als je wordt gebeld door een collega. Hierdoor krijg je meer lucht, kun je beter nadenken en ben je onbewust toch in beweging. 
  • Vergeet niet elk half uur op te staan en van je scherm weg te lopen zodat je niet te lang in dezelfde houding zit en naar je scherm kijkt.  

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over het inrichten van de ideale thuiswerkplek? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 - 30 30 630.

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.