Naar boven
hero image

Maarten van Severen

Maarten van Severen (1956-2005) was een Belgische ontwerper van internationale allure. Hij ontwierp o.a. voor Vitra, Kartell en Pastoe. Van Severen overleed op 48-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Achtergrond van Maarten van Severen

Maarten van Severen studeert architectuur in Gent. Hij begint met het ontwerpen van meubels in 1987. Zijn interesse gaat uit naar de wisselwerking tussen meubels en architectuur. Aan de basis van zijn werk ligt het onderzoek naar het optimaal samenvallen van naar een eenheid van vorm, materiaal en productie. Maarten van Severen gaat herhaaldelijke samenwerkingen aan met  de Nederlandse architect Rem Koolhaas. Dit resulteert onder andere in de Nederlandse Ambassade in Berlijn, Dall’Alva in Parijs en het Casa da Música in Porto. Ook houdt van Van Severen zich bezig met binnenhuisarchitectuur.

De stoel .03 van Maarten van Severen

Het bekendste ontwerp van Maarten van Severen is de stoel .03, geproduceerd door Vitra. Dit zitmeubel is een echt begrip in de meubelwereld. De .03 is strak, vloeiend en gestroomlijnd. Tegelijkertijd zit de stoel zeer comfortabel – zowel het zitgedeelte als de rugleuning is veerkrachtig. Aan de .03 is in 2012 een telentoonstelling gewijd: 'De stoel .03 van Maarten Van Severen. De geboorte van een designicoon'.