Naar boven
hero image

Jean Prouvé

 Jean Prouvé (1901-1984) is een belangrijke ontwerper van het merk Vitra.

Achtergrond van Jean Prouvé

Jean Prouvé is opgeleid tot kunstsmid en heeft zich het vak van architect en designer zelf aangeleerd. Een samensmelting van deze verschillende disciplines is terug te zien in zijn werk. Hij valt op naast zijn tijdgenoten door functionele ontwerpen en een vernieuwende materiaalkeuze, zoals aluminium en staal. In 1934 richt Jean Prouvé samen met architect Le Corbusier de Union des Artistes Moderne op. Met dit collectief streven ze ernaar om kunst en ambacht sterker met elkaar te verbinden. 

De Standard Chair en de EM Table van Jean Prouvé

Een bekend ingenieus ontwerp van Jean Pouvré is de Standard Chair (1934). Ervan uitgaande dat een stoel het zwaarst belast wordt bij de achterpoten, geeft Prouvé niet alle poten dezelfde vorm en massa. De smalle voorpoten zijn gemaakt van staalbuis, terwijl de achterpoten dik en hol zijn.

Een andere designklassieker is de EM Table, die Jean Prouvé ontwikkelde voor het project Maison-Tropique (1950). Een krachtige constructie met de grootste aandacht voor de basiselementen van de tafel.

De invloed van Jean Prouvé

Jean Prouvé is zowel voor de architectuur als voor de designwereld erg belangrijk geweest. Maison du Peuple in Clichy en Nobel Tower in Parijs komen van zijn hand. Ook was Jean Prouvé betrokken bij de keuze voor een architect van Centre Pompidou in Parijs. Zijn meubels zijn designklassiekers die sinds 2002 door Vitra heruitgegeven worden.

Flinders klanten beoordelen de producten van Jean Prouvé gemiddeld met 10 van de 10 sterren. Dit gemiddelde is opgebouwd uit 1 beoordelingen.