Badkamerverlichting: waar moet je op letten?

Op gepost door Renée IJzerman in Instructies & Tips en Verlichting

Een sfeervol huis, dat wil toch iedereen? Met de juiste verlichting kun je makkelijk sfeer in huis creëren. Maar hoe zit dat in de badkamer? Want in tegenstelling tot andere kamers in huis, is de badkamer nogal vochtig. Het is begrijpelijk dat je graag veilig wil douchen of badderen. Daarom is het van belang dat je bij badkamerverlichting let op de IP-waarde en de verschillende zones. Flinders zet voor jou de belangrijkste punten op een rijtje.

Badkamerverlichting

IP-waarde

De afkorting ‘IP’ staat voor ‘Ingress Protection’, oftewel ‘beschermingsgraad’. De IP-waarde geeft aan in hoeverre de armatuur van je lamp bestand is tegen stof, water of vocht. Een IP-waarde bestaat uit 2 cijfers: het eerste cijfer geeft aan in hoeverre stof in het armatuur kan dringen, het tweede cijfer geeft aan in hoeverre vloeistof kan binnendringen. Dus hoe hoger de IP-waarde, hoe beter je lamp bestand is tegen stof, vocht en water.

Badkamerzones

Maar welke IP-waarde heb je nodig? De badkamer is in te delen in zones. Per zone is bepaald welke IP-waarde daarbij past:

Zone 0

In douchebak of bad. Iedere lamp die je in deze zone plaatst moet een armatuur hebben met een laag voltage (max. 12 volt). Kies hierbij voor een lamp met een IP-waarde van ten minste 67. Dit houdt in dat de lamp bestand moet zijn tegen onderdompeling.

Zone 1

Direct boven douchebak of bad tot 225 cm hoog (vanaf de vloer gemeten). Kies een lamp met een IP-waarde van 65. Een lamp met IP65 is waterstraaldicht.

Zone 2

Straal van 60 cm om douche of bad. Ga voor een lamp met een IP-waarde van 44. Een lamp met IP44 is spatwaterdicht.

Zone 3

Meer dan 60 cm afstand van douche, bad of wastafel. Boven douche of bad vanaf 300 cm hoogte. Bij deze zone kies je voor een lamp met een IP-waarde van 21. Een lamp met IP21 is drupwaterdicht.

De verschillende zones in de badkamer.

Beeld De verschillende zones in de badkamer.

Meer weten over de verschillende soorten verlichting? Lees dan ‘Soorten lichtbronnen: alle ins en outs’.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over badkamerverlichting? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 – 30 30 630 (elke werkdag van 09:00 tot 22:00 uur en in het weekend van 09:00 tot 18:00 uur). Of kom langs in onze winkel.

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.

Naar boven