Zo onderhoud je tuinmeubelen

Door Renée IJzerman in Onderhoud

We hebben het er liever niet over, maar de zomer is alweer halverwege. Heb je flink genoten van lange zomeravonden in de tuin of op het balkon? Dan wil je dat volgend jaar natuurlijk weer. Daarom is het belangrijk dat je je tuinmeubelen goed onderhoudt. Vandaag geven we je de beste tips om ervoor te zorgen dat jouw tuinmeubelen, ongeacht het materiaal, ook volgende zomer weer in topconditie zijn. Aan de slag!


Beeld Binnenkort moet je er weer aan geloven: het onderhouden van je tuinmeubelen.

Houten tuinmeubelen: Stap voor stap onderhouden

Omdat hardhouten tuinmeubelen na verloop van tijd een grijze en matte kleur krijgen, is het belangrijk dat je ze twee keer per jaar behandelt. Maak nieuwe, hardhouten tuinmeubelen schoon met een zachte borstel en tuinmeubelreiniger. Gebruik nooit een hogedrukreiniger, want die beschadigt de natuurlijke waslaag van het hout. Wrijf de schone meubelen vervolgens in met een dikke laag tuinmeubelolie. Je kunt dit het beste doen met een borstel. Laat de olie 15 minuten inwerken en neem de meubelen af met een droge doek. Klaar!

Gryhyttan A2 fauteuil
Beeld Behandel nieuwe tuinmeubelen, zoals de Grythyttan A2 fauteuil outdoor, nooit met een hogedrukreiniger. Dan beschadig je de natuurlijke waslaag van het hout.

Verweerde tuinmeubelen maak je het eerst schoon met een harde borstel. Verdun vervolgens de houtreiniger volgens de aanwijzingen op de verpakking en breng deze met een schuurborstel aan op de meubelen. Lastige hoeken en naden? Gebruik een platte kwast. Als de houtreiniger 10 minuten heeft ingewerkt, schrob je de meubelen na met een harde borstel en spoel je ze schoon. Laat ze daarna 24 uur drogen en bekijk het resultaat. Is het meubel erg verweerd of zie je nog steeds schimmelvlekken? Herhaal dan de behandeling en poets de vlekken weg met schuurpapier. Tot slot wrijf je ook verweerde meubelen in met meubelolie, die je een kwartier laat intrekken. 

Tuinmeubelen opschuren
Beeld Indien nodig kun je een verweerde tuintafel ook behandelen met een schuurmachine. Links zie je het gedeelte dat al is gedaan. Verschil, hè?

Kunststof tuinmeubelen: Klein beetje onderhoud

Kunststof is een ideaal materiaal als basis voor tuinmeubelen. Het is sterk, leverbaar in oneindig veel kleuren en heeft weinig onderhoud nodig. Toch is het wel belangrijk dat je er af en toe aandacht aan besteedt. Spray nieuw gekochte tuinmeubelen van kunststof altijd in met een zogenaamde ‘protector spray’. Deze zorgt ervoor dat vuil en vocht minder gemakkelijk in het meubilair trekken. 

Kartell Bubble Club bank
Beeld 
Ook de kunststof Kartell Bubble Club bank heeft af en toe onderhoud nodig.

Ook kunststof tuinmeubelen kun je het hele jaar buiten laten staan. Zorg er dan wel voor dat je tuinbanken en tuinstoelen schuin tegen de tuintafel laat leunen, zodat de regen er gemakkelijk vanaf stroomt. Dan spoelt meteen het vuil weg. Verwijder regelmatig de takken en bladeren van de meubels, zodat schimmel geen kans krijgt. En maak de tuinmeubelen tot slot schoon met een zachte borstel of doek, zodat het materiaal niet beschadigt. Je kunt hier een milde allesreiniger voor gebruiken of een sopje met wat opgeloste soda. Easy!

Vitra Vegetal tuinstoel
Beeld Plaats tuinstoelen, zoals de Vitra Vegetal stoel, schuin tegen een tuintafel als je ze een tijdje niet gebruikt. Regen en vuil stromen dan gemakkelijk weg.

Metalen tuinmeubelen: Check ’t materiaal

Er wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten metalen tuinmeubelen. Zo is de Hee Lounge loungestoel van HAY gemaakt van gegalvaniseerd metaal, waarbij er een laagje zink over het metalen frame is aangebracht. Dit voorkomt (door)roesten. Je hebt hierdoor nauwelijks omkijken naar tuinmeubelen van gegalvaniseerd metaal. Zorg ervoor dat je de stoelen en tafels regelmatig afneemt met een doek of zachte borstel. Genieten maar!

HAY Hee Lounge loungestoel
Beeld De Hee Lounge loungestoel van HAY is zeer gemakkelijk in onderhoud.

Voor tuinmeubelen van gepoedercoat materiaal geldt ongeveer hetzelfde. Het aluminium of metalen frame van deze meubelen is bedekt met een coating die bestaat uit poeder. Deze voorkomt de aanhechting van vocht en vuil, waardoor van doorroesten geen sprake is. Wel kunnen er door kleine krasjes in het oppervlak roestvlekken ontstaan. Geen zorgen, die kun je bijwerken met een lakstift (te koop bij diverse tuincentra). 

Emu Arc en Ciel
Beeld Ook de Emu Arc en Ciel klapstoel is gemaakt van gepoedercoat metaal.

Tot slot zijn er ook diverse tuinmeubelen gemaakt van aluminium. Het voordeel van deze meubelen is dat ze hartstikke licht zijn. Ook deze tuintafels en –stoelen zijn gemakkelijk in onderhoud. Neem ze regelmatig af met een doekje om te voorkomen dat vuil zich hecht en gebruik, indien nodig, een milde allesreiniger om het meubel helemaal schoon te maken. Let op! Aluminium tuinmeubelen zijn gevoelig voor UV-straling en kunnen na verloop van tijd dof worden of verkleuren. Om dit te voorkomen smeer je het meubel in met aluminiumwax, ‘metal protector’ of polisher.

Emu Yard Aluminium Table
Beeld Een lekker lichte tuintafel van Emu: de Yard Table Aluminium tafel.

Tips & tricks

Tot slot nog enkele tips & tricks om zo lang mogelijk te genieten van je prachtige tuinset:

* Tuinmeubelolie, borstels en reinigingssprays zijn te koop bij ieder tuincentrum. Laat je goed informeren door het personeel!

* Splits de onderdelen van een aluminium tuinset niet op. Als je bijvoorbeeld de tuinstoelen binnen bewaart maar de tafel buiten laat staan, zie je na een tijd een kleurverschil door de UV-straling.

* Tuinmeubelen van steigerhout hoeven in principe niet behandeld te worden. Onderhoud van steigerhout zorgt namelijk niet voor een betere bestendigheid tegen weersinvloeden.

* Een parasol is wel bestand tegen UV-straling, maar minder goed tegen regenwater. Dek deze daarom altijd af met een beschermhoes.

* Was tuinkussens voorzichtig op maximaal 30° C en laat ze liggend drogen om de vorm te behouden. Bewaar ze in een tuinkussenhoes om te voorkomen dat dieren zich gaan nestelen in de vulling.

Heb je vragen over het onderhoud van de tuinmeubelen die je bij Flinders hebt gekocht? Bel gerust even met onze afdeling Klantadvies op 020 – 30 30 630 (ma-vrij van 09.00 – 18.00) uur). Zij helpen je graag de winter door!