Zo onderhoud je fluweel en velours

Op gepost door Renée IJzerman in Onderhoud

Fluweel en velours kenmerken zich als luxe stoffen en stralen om die reden ook elegantie en klasse uit. Door een simpele vlek op een bank, verdwijnt in één klap het vorstelijke effect. Om dit tegen te gaan, hebben we een aantal ultieme onderhoudstips voor jou verzameld. 

Stap voor stap fluweel en velours onderhouden

Niets vervelender dan dat je niet weet hoe je een vlek op een bepaalde stofsoort moet behandelen. Met dit stappenplan schiet je niet meer in de stress als er per ongeluk een vlek op je fluwelen of velours meubelstoffen, sierkussens of gordijnen komt.

Stap 1: verzamel materialen

Haal de materialen in huis die je nodig hebt om fluweel en velours schoon te maken. Je hebt de onderstaande materialen nodig:

  • Absorberende doeken
  • Emmer water
  • Kom
  • Mild afwasmiddel zonder bleek
  • Fluwelen borstel
  • Stofzuiger
  • Haardroger

Stap 2: reinig de vlek

Het is van belang dat je zo snel mogelijk in actie komt om die vlek te verwijderen. Hierdoor voorkom je dat de vlek zich aan de stof hecht. Gebruik hiervoor een absorberend doek en dep voorzichtig op het gebied waar de vlek zich bevindt. Druk niet te hard op die plek, want anders geef je de vlek de kans om zich nog meer in het weefsel te trekken. Soms is lauwwarm water al voldoende om de vlek te reinigen, maar voor hardnekkige vlekken raden we je aan om een klein beetje mild afwasmiddel aan het lauwwarme water toe te voegen. Dep vervolgens met een schone, absorberende doek op de vlek totdat deze verdwijnt. Door niet te hard te wrijven, zorg je ervoor dat de vezels van de stof niet kapotgaan. 

Fluweel en velours verdienen geen hardhandige aanpak waardoor je de structuur van de stof optimaal behoudt.

Beeld Fluweel en velours verdienen geen hardhandige aanpak waardoor je de structuur van de stof optimaal behoudt. 

Stap 3: droog de stofsoort

Om het idee te geven dat er niets is gebeurd, kun je een föhn gebruiken om die vlek versneld te drogen. Het is daarbij belangrijk dat je de afstand van een armlengte houdt zodat de stof niet verbrandt. We hebben het dan over een afstand van ongeveer 5 tot 10 centimeter. Is het fluweel of velours droog? Borstel de stofsoort dan in één richting na met een fluweelborstel.

Fluweel en velours wekelijks onderhouden

Om zo lang mogelijk plezier te hebben van je meubelstoffen, raden we je aan om deze luxe stoffen wekelijks wat extra aandacht te geven. Dit doe je door met een stofzuiger het vuil en de stof die erop zijn achtergebleven op te zuigen. Vervolgens borstel je de stof na met een zachte fluweelborstel en ziet de meubelstof er weer als nieuw uit. Let er wel op dat je in één richting borstelt voor het beste resultaat. 

Om ervoor te zorgen dat de mooie glans zichtbaar blijft, kun je de stofsoort het best na verloop van tijd even professioneel laten reinigen met behulp van een steamer.

Beeld Om ervoor te zorgen dat de mooie glans zichtbaar blijft, kun je de stofsoort het best na verloop van tijd even professioneel laten reinigen met behulp van een steamer.

Wil je meer weten over fluweel en velours en het verschil daartussen? Lees dan “Trendspecial: alles over fluweel en velours”. Bekijk ook ons aanbod van professionele schoonmaakmiddelen.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over het onderhouden van fluweel en velours? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 - 30 30 630.

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.