Onderhoud van houten tuinmeubelen

Op gepost door Renée IJzerman in Onderhoud

Om houten tuinmeubelen in optimale conditie te houden is het belangrijk dat je ze goed verzorgt. In dit artikel geven we je de beste tips om ervoor te zorgen dat jouw tuinmeubelen ook volgend tuinseizoen weer in topconditie zijn. Aan de slag!

Onderhoud hardhouten tuinmeubelen

Omdat hardhouten tuinmeubelen na verloop van tijd een grijze en matte kleur krijgen, is het belangrijk dat je ze twee keer per jaar behandelt:

 • Maak nieuwe, hardhouten tuinmeubelen schoon met een zachte borstel en tuinmeubelreiniger.
 • Gebruik nooit een hogedrukreiniger, want die beschadigt de natuurlijke waslaag van het hout.
 • Wrijf de schone meubelen vervolgens in met een dikke laag tuinmeubelolie. Je kunt dit het beste doen met een borstel.
 • Laat de olie 15 minuten inwerken en neem de meubelen af met een droge doek. Klaar!
Een uurtje werk en je houten tuinmeubelen kunnen er weer tegen aan

Beeld Een uurtje werk en je houten tuinmeubelen kunnen er weer tegen aan.

Verweerde tuinmeubelen

 1. Verweerde tuinmeubelen maak je het eerst schoon met een harde borstel.
 2. Verdun vervolgens de houtreiniger volgens de aanwijzingen op de verpakking en breng deze met een schuurborstel aan op de meubelen. Lastige hoeken en naden? Gebruik een platte kwast.
 3. Als de houtreiniger 10 minuten heeft ingewerkt, schrob je de meubelen na met een harde borstel en spoel je ze schoon.
 4. Laat ze daarna 24 uur drogen en bekijk het resultaat. Ben je tevreden? Wrijf de tuinmeubelen dan in met de olie, en laat het een kwartier intrekken.
Houd van hout! Verzorg het goed

Beeld Houd van hout! Verzorg het goed.

Hardnekkige vlekken

 • Is je meubel erg verweerd of zie je nog steeds schimmelvlekken? Begin dan de bovenstaande stappen voor verweerde tuinmeubelen.
 • Zitten er dan nog kleine vlekjes? Poets deze dan weg met een stukje schuurpapier.
 • Zitten er grote verkleuringen en vlekken in de tuinmeubelen, dan kun je het verweerde tuinmeubilair ook behandelen met een schuurmachine. Het is even iets meer werk, maar het resultaat is een meubelset die er gloednieuw uitziet.
 • Vergeet niet om de tuinmeubelen na het schuren af te nemen met een vochtig doekje en vervolgens met meubelolie te behandelen. Zo kan je houten tuinmeubilair er weer een tijdje tegenaan!

Met een schuurpapiertje of een schuurmachine krijg je hardnekkige verkleuring weg

Beeld Met een schuurpapiertje of een schuurmachine krijg je hardnekkige verkleuring weg.

Wil je graag meer weten over het onderhouden van verschillende houtsoorten? Lees dan ‘Verschillende houtsoorten in het interieur’.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over het onderhoud van houten tuinmeubelen? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 - 30 30 630.

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.