Meubelstoffen & vlekken verwijderen

Op gepost door Renée IJzerman in Onderhoud

We zijn bij Flinders groot fan van fijne meubelstoffen. Niks is lekkerder dan je opkrullen in een fauteuil met zachte bekleding. Maar wat nu als je een drankje morst op je beklede meubel? Afhankelijk van het type meubelstof, zoals wol, katoen of een synthetische stof, zijn er diverse oplossingen om vlekken te verwijderen. In dit artikel zetten we de eigenschappen van verschillende meubelstoffen op een rij en geven we aan hoe je deze het best kunt onderhouden.

Meubelstoffen & vlekken verwijderen

Soorten meubelstof

Meubels kunnen bekleed worden met heel veel verschillende meubelstoffen. Als je een fauteuil of bank op bestelling laat maken, dan heb je vaak de keuze uit een grote hoeveelheid meubelstoffen. Het is belangrijk om goed na te denken over het gebruik van het meubel. Waar komt het te staan, zal het intensief gebruikt worden en is de kans groot dat de bekleding vies wordt? Welke uitstraling zoek je in een meubel? In het overzicht hieronder vind je de eigenschappen van veelgebruikte meubelstoffen. 

Soorten meubelstof

Meubelonderhoud

De ene textielsoort is dus gevoeliger dan de ander. Voor elke meubelstof geldt dat het belangrijk is om regelmatig met de vleug mee te stofzuigen met het gladde mondstuk van de stofzuiger. De vleug is de richting waarin het weefsel of haar ligt. Daarnaast kun je losse pluisjes verwijderen met een licht vochtige zeem. En mocht het meubel één van deze veelvoorkomende kwaaltjes vertonen, dan kun je die gemakkelijk oplossen:

#1 Shading

Sommige meubelstoffen tonen schijnvlekken die eruit zien alsof er water gemorst is. Dit optische effect wordt veroorzaakt doordat de vleug van de stof niet allemaal in dezelfde richting liggen. Afhankelijk van de kijkrichting, met de vleug mee of tegen de vleug in, zie je donkerdere plekken. Om dit weg te nemen, wrijf je zachtjes in één richting over de stof zodat de vleug naar één kant ligt.

#2 Pletten

Stoffen kunnen gaan pletten als gevolg van lichaamswarmte, gewicht en vocht. Pletten betekent dat de pool van de stof ingedrukt wordt en plat ligt, in plaats van overeind staat. Los dit op door de plek te bedekken met een vochtige doek en deze ongeveer 30 minuten te laten liggen. Borstel vervolgens de stof met de stofvleug mee omhoog. Laat de meubelstof goed drogen.

#3 Pilling

Losse vezeltjes kunnen gaan vilten of klitten door een draaiende beweging op de stof. We noemen dit pilling. Pilling ziet eruit als kleine bolletjes en pluisjes die op de stof liggen. Maar let op: ze zitten nog aan de stof vast, dus trek er niet aan omdat je de meubelstof hiermee kunt beschadigen. Met een pluizenkam of een textieltondeuse kun je het pillen goed verhelpen. Trek losse delen er nooit uit, maar knip lange draadjes voorzichtig af of naai ze terug in het weefsel.

V.l.n.r.: Shading, pletten en pilling.

Beeld Van links naar rechts: Shading, pletten en pilling.

Reinigen van meubelstoffen

Hoe voorzichtig je ook bent, meubelstoffen worden op termijn vies en een vlek is zo gemaakt. Bij het reinigen van meubels en het weghalen van vlekken, zijn er een aantal dingen die je beter wel en niet kunt doen:

DO!

  • Geknoeid? Kom direct in actie: dep de gemorste vloeistof op en voorkom dat het in de meubelstof trekt.
  • Verwijder vlekken van buiten naar binnen zodat je de eventuele vlek niet groter maakt.
  • Vaste substantie gemorst? Verwijder het direct met een lepel. Probeer om daarbij de substantie zo min mogelijk in het weefsel te drukken.
  • De meeste vlekken zijn eenvoudig te verwijderen met een spons en het sop van groene zeep. Zorg dat je de bekleding niet doordrenkt, omdat dit het materiaal onder de stof kan beschadigen.

DON’T!

  • Wrijven is een no-go! De vlek trekt zo verder het materiaal in en je beschadigt de meubelstof.
  • Direct op een groot oppervlak met (agressieve) schoonmaakmiddelen aan de slag gaan is geen goed idee. Test het schoonmaakmiddel eerst uit op een onopvallende plek.

Hardnekkige vlekken

Soms let je even niet op en ontstaat er in no-time een lastige vlek op je meubelstof. Flinders helpt je uit de brand!

Vlek 1: Rode wijn

Water is het belangrijkste hulpmiddel bij het verwijderen van rode wijnvlekken. Dit geldt voor alle interieurmaterialen die je niet eenvoudig in de wasmachine kan stoppen. Denk bijvoorbeeld aan het materiaal van je bank. Behandel de vlek direct, want dan is de kans op succes het grootst.

  • Stap 1: Verwijder zoveel mogelijk de vaste bestanddelen met een lepel waarbij je van buiten naar binnen werkt.
  • Stap 2: Maak direct een witte, katoenen badstofhanddoek nat met koud water, wring hem helemaal uit en leg deze plat op de vlek neer.
  • Stap 3: Laat de badstofhanddoek liggen zonder ondertussen te kijken hoe het gaat. Als de handdoek verzadigd raakt, kun je deze vervangen zoals hierboven uitgelegd. Laat de handdoek vervolgens liggen totdat deze helemaal droog is. 

Strooi een dikke laag zout over de wijnvlek en laat deze een minuut inwerken.

Beeld Laat de rode wijnvlek op je meubel niet indrogen, maar ga direct aan de slag. 

Vlek 2: Kauwgum

Wat kun je doen als er kauwgum terecht is gekomen op je allermooiste designmeubel?

  • Bevriezen. Leg een plastic (boterham)zakje met ijs op de kauwgum. De kauwgum zal bevriezen en hard worden. Je kunt hem nu vrij gemakkelijk losbreken van de meubelstof.
  • Kokende azijn. Controleer eerst op een onopvallende plek of schoonmaakazijn geen vlekken maakt op je meubelstof. Ga dan als volgt te werk:
    • Probeer zoveel mogelijk kauwgum van de meubelstof te verwijderen met een vork.
    • Kook de azijn in de waterkoker.
    • Dompel een tandenborstel in de kokende azijn en borstel de vlek van buiten naar binnen. Dep de vlek met een papieren doekje.
    • Herhaal dit proces totdat de kauwgum helemaal weg is. Spoel tussendoor de tandenborstel af met schoon water.
    • Er kan na het verwijderen van de kauwgum nog een kleine (gekleurde) vlek achterblijven. Deze behandel je als een ‘gewone’ vlek.

Vlek 3: Inkt

Dep de vlek met een schoon papieren doekje, net zolang totdat de vlek niet verder afgeeft. Vervolgens kun je aan de slag met één van de volgende drie schoonmaakmiddelen:

  • Ontsmettingsalcohol
  • Azijnmix: mix 1 eetlepel afwasmiddel, 2 theelepels witte azijn en 1 kop water
  • Zeepsop: mix een halve theelepel vloeibaar afwasmiddel en een beetje water

Doe de alcohol, de azijnmix of het zeepsop op een schone doek en dek het op de vlek. Herhaal totdat de vlek weg is en spoel na met schoon water. Droog het oppervlak goed na met een droge en schone doek.

Inktvlek verwijderen.

Beeld Verwijder de inktvlek met een doek en één van de schoonmaakmiddelen. 

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over meubelstoffen en het onderhoud? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 – 30 30 630 (elke werkdag van 09:00 tot 21:00 uur en in het weekend van 09:00 tot 18:00 uur).

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.