Linoleum: eigenschappen, gebruik & onderhoud

Op gepost door Renée IJzerman in Onderhoud

Linoleum is een natuurlijk product dat geschikt is als beschermlaag op je (eet)tafel. Een tafel met een linoleum blad is over het algemeen best eenvoudig te onderhouden. Toch is het van belang dat je op de hoogte bent van hoe je linoleum zo lang mogelijk mooi houdt. Daarom hebben we de eigenschappen van linoleum voor je op een rijtje gezet en vertellen we je alles over het gebruik en het onderhoud ervan. 

Wat is linoleum?

Linoleum is een praktisch slijtval materiaalsoort dat bestaat uit natuurlijke grondstoffen zoals lijnolie, jute, hars, kurkmeel en duurzame kleurstoffen. Het is een natuurproduct dat bestand is tegen zware belasting. Linoleum is een bekende vorm van vloerbedekking, maar wordt ook gebruikt voor andere toepassingen, zoals bij onze design meubels. Zo vind je bij Flinders verschillende tafels en bureaus met een linoleum tafelblad die je vrij eenvoudig schoonmaakt. Het is een milieuvriendelijk, duurzaam en natuurlijk product die in ontzettend veel verschillende kleuren verkrijgbaar is. Zo vind je vast een kleur tafelblad die past bij jouw smaak. Zo’n laag linoleum is altijd vastgelijmd op een houtsoort als MDF of multiplex. Let op: het linoleum tafelblad is stevig en slijtvast, maar we raden je af om scherpe voorwerpen direct op het oppervlak te gebruiken. Een groot voordeel van het antibacteriële linoleum is dat deze laag zelfherstellend is. Dat houdt in dat krassen op je tafelblad verdwijnen tijdens het gebruik ervan. Kenmerkend voor linoleum is dat het antistatisch is. Zo krijgt stof geen kans om zich te hechten aan je linoleum tafelblad.

Door de fijne eigenschappen van linoleum komt deze laag erg goed van pas op je (eet)tafel.

Beeld Door de fijne eigenschappen van linoleum komt deze laag erg goed van pas op je (eet)tafel.

Hoe gebruik je linoleum?

Om linoleum zo lang mogelijk mooi te houden, is het belangrijk dat je het gebruik van alkalische reinigingsmiddelen als zachte zeep, soda en schuurmiddel vermijdt. Deze middelen breken het linoleum namelijk af. We raden je ook af om linoleum te gebruiken in ruimtes die worden blootgesteld aan sterke chemicaliën of grote hoeveelheden water. Warme items als pannen of theelichtjes dien je niet direct op het tafelblad neer te zetten. Dit kan vervelende afdrukken achterlaten. Dit ‘probleem’ los je simpel op door onderzetters te gebruiken. Dat geldt net zo goed voor permanente vlekken die kunnen ontstaan doordat je vochtige en/of gekleurde items op je tafel neerzet. Denk bijvoorbeeld aan rode wijn. We raden je aan om zo’n vlek direct te verwijderen.

Linoleum schoonmaken en reinigen

We raden je aan het linoleum oppervlak schoon te maken met een schone doek. Deze schone doek wring je uit in een mix van water en een schoonmaakmiddel die speciaal voor linoleum is bedoeld. Op deze manier ga je met een schone, droge doek langs het oppervlak. Heb je vlekken op je linoleum tafelblad? Dan kun je deze voorzichtig verwijderen met terpentine of een vochtige nano spons met warm water of een linoleum product. Het is belangrijk dat je wel gebruikmaakt van mineralen terpentine indien je ervoor kiest het product hiermee schoon te maken. Handig om te weten: gebruik de nano spons niet als deze droog is. Het regelmatig onderhouden en reinigen van linoleum kan geen kwaad, want zo blijft het linoleum soepel.

Zorg ervoor dat je schoonmaakproducten voor linoleum in huis hebt waarmee je deze laag kunt behandelen.

Beeld Zorg ervoor dat je schoonmaakproducten voor linoleum in huis hebt waarmee je deze laag kunt behandelen.

Lioleum schoonmaken tips & tricks

  • Scherpe producten zorgen voor krassen op je linoleum tafelblad. Daarom raden we je aan om gebruik te maken van een nano spons of een zachte bescherming om het scherpe product te doen bij het reinigen van het oppervlak.
  • Heb je rode wijn, koffie of thee geknoeid? Dan is het van belang dat je deze vloeistof zo snel als mogelijk verwijderd om je linoleum tafelblad in goede staat te houden.
  • Gebruik onderzetters voor al je (woon)accessoires op je tafelblad. Denk bijvoorbeeld aan schaaltjes, vazen en bloempotten. Zo voorkom je hardnekkige vlekken in de vorm van kringen.
  • Met een schoon doek en een pH-neutraal reinigingsmiddel verwijder je hardnekkige vlekken als inkt.
  • Heb je net een nieuw linoleum tafelblad in huis? Dan raden we je aan deze met een linoleum verzorgingsproduct te behandelen en dit te herhalen totdat het blad is verzadigd.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over linoleum? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 - 30 30 630.

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.