Kast kiezen: hier moet je op letten

Op gepost door Renée IJzerman in Keuzegids

Het is niet altijd even makkelijk om de rommel in je huis te beperken en deze ruimte ook opgeruimd te houden. Dit wordt een stuk eenvoudiger wanneer je beschikt over de juiste kast. In dit artikel helpen we je bij de keuze voor een type kast die aansluit bij jouw wensen en behoeften en geven we je handige tips. 

#1 Soort

Er zijn veel verschillende kasten waar je uit kunt kiezen. Het is daarom handig om te weten welke functies een bepaalde soort kast heeft. Zo weet je direct of dit een kast is waar je naar op zoek bent of juist niet. We hebben de soorten kasten voor je op een rijtje gezet:

 • Stellingkasten. Stellingkasten zijn erg geschikt voor elke ruimte. Deze kasten kun je vaak zelf samenstellen waardoor ze snel voldoen aan de grootte en functionaliteiten die je nodig hebt. Van wandkasten tot complete kasten waar je al je boeken, papierwerk en woonaccessoires in kwijt kunt.
 • Dressoirs. Dressoirs komen goed van pas in de eetkamer, de woonkamer, het kantoor en de slaapkamer. Het voordeel is dat ze je veel opbergruimte bieden en niet veel van je ruimte in beslag nemen. Daarnaast kun je je mooiste spullen op een dressoir laten zien.
 • Kasten. Dichte kasten vind je vaak in slaapkamers, badkamers en kantoren. Deze kasten bieden veel opbergruimte en komen daarom goed van pas in de ruimte waar je hem neerzet. Alles berg je netjes op achter ‘slot en grendel’ waardoor je spullen niet in het zicht zijn. 
 • Rekken. Dit zijn kasten die je eenvoudig verplaatst naar de plek waar je hem nodig hebt of op dat moment beter van pas komt. Een mooi voorbeeld is een kledingrek. Deze is vaak wat kleiner qua formaat en makkelijk te verplaatsen. 
 • Wandhaken en kapstokken. Met wandhaken en kapstokken zorg je ervoor dat je je kleding en accessoires in stijl ophangt. Deze vind je vaak in een hal, slaapkamer of badkamer. Naast dat ze heel functioneel zijn, zien ze er vaak ook fantastisch uit (aan je wand). 

#2 Factoren

Een kast is een aankoop die je niet dagelijks doet. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met een aantal punten. Zo weet je zeker dat de kast die jij op het oog hebt past bij jou en in je interieur. Deze drie factoren helpen je bij het maken van de juiste beslissing.

 • Ruimte. Houd bij de keuze van een kast rekening met de indeling en grootte van deze ruimte in combinatie met de kast die je mooi vindt. Heb je een beperkte ruimte? Dan kun je beter gaan voor een hoge wandkast in plaats van een dressoir.
 • Verstelbaar en mobiel. Als je regelmatig de inrichting van je woning verandert, kan een verstelbare en makkelijk te verplaatsen kast heel handig zijn. Veel kasten stel je naar je eigen wens samen tot de hoogte en breedte die je nodig hebt. Oftewel een stijlvol, mobiel en slim ontwerp in één.
 • Out of the box. Zie het kopen van een kast bij de (her)inrichting van je woning niet als iets wat noodzakelijk is. Denk daarom naar de ruimte die je voor een kast hebt. Een leuk idee: gebruik een open kast als scheidingswand in plaats van tegen je muur.  

#3 Stijl

Bij de keuze voor een kast houd je rekening met de stijl. We onderscheiden drie verschillende stijlen die je helpen bij de keuze van een kast:

 • Functioneel in zijn eenvoud. Bij de functie van een kast ligt je prioriteit. Dat betekent niet dat je niet hoeft na te denken over hoe een kast eruitziet. Functionele opbergruimtes vullen elk interieur aan. Om de eenvoud erin te houden, kun je het best kiezen voor eenvoudige lijnen en vormen en neutrale kleuren als zwart of wit.
 • Landelijk. In een interieur met een landelijke stijl zie je vaak kasten in simpele vormen, met functionele eigenschappen en afgewerkt in hout. We hebben het dan ook wel over de landelijke Scandinavische look.
 • In de spotlight. Sommige opbergruimtes zijn er niet simpelweg om hun doel. Zo’n kast is eigenlijk de eyecatcher van de ruimte waarin hij staat. Denk aan een mix van felle kleuren of het gebruik van bijzondere vormen. 

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over het kiezen van een kast? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 - 30 30 630.

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.