Behangen: alle behangsoorten op een rijtje

Op gepost door Renée IJzerman in Keuzegids

Ga je behangen? Dan is het belangrijk dat je een behangsoort kiest die past bij je smaak én je woning. Ieder type behang heeft namelijk andere kenmerken en dus ook voor- en nadelen. Bovendien bepaalt het materiaal waarvan het behang is gemaakt, vaak ook de uitstraling ervan. Maar hoe weet je nu welke behangsoort je het best kunt kopen? In dit artikel zetten we vier soorten behang plus de kenmerken daarvan voor je op een rijtje.

We kunnen grofweg twee soorten behang onderscheiden op basis van het materiaal waarvan deze zijn gemaakt: behang van papier en behang van kunststof. We zetten hier de eigenschappen van de vier meest populaire behangsoorten voor je op een rijtje: papierbehang, vliesbehang (non-woven vlieseline), glasvezelbehang en vinylbehang.

#1 Papierbehang

Papierbehang is een voordelige keuze en wordt veel gebruikt om wanden in huis te behangen. Omdat papierbehang relatief goedkoop is, kun je wat vaker van behang wisselen en eens een ander(e) kleur of motief uitproberen. Papierbehang is daarom zeer geschikt voor de kinderkamer. Je verwijdert papierbehang redelijk gemakkelijk met een afweekmiddel of een behangafstomer (te huur bij de bouwmarkt). 

Papierbehang

Beeld Papierbehang.

Om papierbehang aan te brengen is een egale muur wel een voorwaarde. Oneffenheden zoals boorgaten zijn vanwege de geringe dikte van het papier namelijk snel te zien. Papierbehang is verkrijgbaar op rollen. Je brengt het aan door plaksel over het papier te verdelen en dit vervolgens tegen de muur te plakken. Omdat sommige papiersoorten vrij dun zijn, moet je hierbij wel oppassen voor scheuren. Bovendien zijn deze behangsoorten niet afwasbaar.

#2 Vliesbehang (non-woven vlieseline)

Vliesbehang (ook wel: non-woven vlieseline) is de meest populaire behangsoort op dit moment. Dankzij de structuur van de vezels in dit behang kunnen er allerlei decoratieve elementen in verwerkt worden, zoals een ruitpatroon of rozenblaadjes. De vlieslaag, die kenmerkend is voor dit type behang, zorgt ervoor dat het behang geen vocht opneemt. Zo voorkom je het krimpen van behang wanneer het in aanraking komt met lijm. 

Vliesbehang (non-woven vlieseline)

Beeld Vliesbehang (non-woven vlieseline).

Dat is meteen het tweede kenmerk van vliesbehang: bij deze behangsoort breng je het plaksel aan op de muur in plaats van op het behang. Je hebt dus geen behangtafel meer nodig! Andere voordelen van dit behang zijn dat het zeer sterk is, niet uitzet, niet snel scheurt, afwasbaar is en moeilijk ontvlambaar.

#3 Glasvezelbehang

Glasvezelbehang is zeer geschikt om aan te brengen op ‘slechte’ muren met veel oneffenheden. Deze relatief nieuwe behangsoort is gemaakt van een zeer sterke vezel, de glasvezel, en wordt ook wel glasvliesbehang of glasweefselbehang genoemd. De robuuste structuur die nauwelijks scheurt, maakt deze behangsoort ideaal om muren met gaten en barsten te verstevigen. 

Glasvezelbehang

Beeld Glasvezelbehang.

Hier staat tegenover dat glasvezelbehang niet eenvoudig te verwijderen is als je het eenmaal hebt aangebracht. Wel kun je glasvezelbehang overschilderen of er zelfs een nieuwe laag behang overheen plakken. Bovendien is glasvezelbehang vochtwerend, brandvertragend en krimpt het niet.

#4 Vinylbehang

Vinylbehang heeft een onderlaag, meestal van papier of vlies, en een toplaag van waterafstotende kunststof. Deze behangsoort is daarom zeer geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes als keuken en badkamer. De twee lagen van vinylbehang kunnen meestal gesplitst worden. Zo kun je de toplaag ‘afstrippen’ en de onderlaag behouden, om deze vervolgens opnieuw te behangen. 

Vinylbehang

Beeld Vinylbehang.

Dankzij de twee lagen is vinylbehang zwaarder dan papierbehang, scheurt het minder snel en gaat het lang mee. Ook vinylbehang is in oneindig veel kleuren en prints verkrijgbaar.

#5 Behangsoort kiezen

Om de juiste behangsoort te kiezen, kun je jezelf een aantal vragen stellen: 

  • In welke staat is de muur die je wilt behangen? Is deze glad en egaal of zijn er oneffenheden?
  • Ga je een muur in een vochtige ruimte behangen (badkamer)?
  • Moet het behang afwasbaar zijn (keuken)?
  • Verwacht je het behang snel weer te zullen vervangen (kinderkamer)?
  • Wil je het behang later kunnen overschilderen?

Op basis van de bovenstaande antwoorden kun je nu een behangsoort kiezen. We hebben de belangrijkste eigenschappen van de hierboven besproken behangsoorten nog even voor je op een rijtje gezet.

         Papierbehang 

         Vliesbehang

         Glasvezelbehang

         Vinylbehang

  • Goedkopere soort
  • Verschillende designs
  • Verschillende structuren
  • Snelbehang
  • Eenvoudig te verwijderen
  • Eenvoudig opnieuw aan te brengen
  • Stevig
  • Krimpt niet
  • Eenvoudig in gebruik
  • Sterk
  • Structuur in het behang
  • Sterk
  • Waterbestendig
  • Afwasbaar
  • Onderlaag kan opnieuw worden behangen

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over verschillende behangsoorten? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 - 30 30 630.

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.