Badkamerverlichting: waar moet je op letten?

Op gepost door Renée IJzerman in Alles over verlichting en Instructies & Tips

Met de juiste verlichting kun je makkelijk sfeer in elke ruimte in huis creëren. Maar hoe zit dat in de badkamer? Want in tegenstelling tot andere kamers in huis, is de badkamer nogal vochtig. Het is begrijpelijk dat je graag veilig wilt douchen of badderen. Daarom is het van belang dat je bij badkamerverlichting let op de IP-waarde en de verschillende zones. Flinders zet voor jou de belangrijkste punten op een rijtje.

Wat is een IP-waarde

De afkorting ‘IP’ staat voor ‘Ingress Protection’, oftewel ‘beschermingsgraad’. De IP-waarde geeft aan in hoeverre de armatuur van je lamp bestand is tegen stof, water of vocht. Een IP-waarde bestaat uit twee cijfers: het eerste cijfer geeft aan in hoeverre stof in de armatuur kan dringen en het tweede cijfer geeft aan in hoeverre vloeistof kan binnendringen. Dus hoe hoger de IP-waarde, hoe beter je lamp bestand is tegen stof, vocht en water.

Badkamerzones

In de badkamer heb je goed licht nodig voor bij de spiegel. Wat betreft de armatuur is het vooral van belang dat de IP-waarde van de lamp hoog genoeg is. Maar welke IP-waarde heb je nodig? De badkamer is in te delen in zones en per zone is bepaald welke IP-waarde daarbij past:

Zone 0

In douchebak of bad. Iedere lamp die je in deze zone plaatst moet een armatuur hebben met een laag voltage (max. 12 volt). Kies hierbij voor een lamp met een IP-waarde van ten minste 67. Dit houdt in dat de lamp bestand moet zijn tegen onderdompeling.

Zone 1

Direct boven douchebak of bad tot 225 centimeter hoogte vanaf de vloer gemeten. Kies een lamp met een IP-waarde van 65. Een lamp met IP65 is waterstraaldicht. Een lamp met deze IP-waarde is ook nodig boven de wastafel. 

Zone 2

Straal van 60 centimeter om douche of bad heen. Ga voor een lamp met een IP-waarde van 44. Een lamp met IP44 is spatwaterdicht.

Zone 3

Meer dan 60 centimeter afstand van douche, bad of wastafel. Boven douche of bad vanaf 300 centimeter hoogte. Bij deze zone kies je voor een lamp met een IP-waarde van 21. Een lamp met IP21 is drupwaterdicht.

De verschillende zones in de badkamer.

Beeld De verschillende zones in de badkamer laten zien welke lampen met bijbehorende IP-waardes geschikt zijn voor diverse plekken in deze ruimte.

Meer weten over de verschillende soorten verlichting? Lees dan ‘Soorten lichtbronnen: alle ins en outs’.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over badkamerverlichting? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 - 30 30 630.

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.