Originele inrichting van de woonkamer

Op gepost door Renée IJzerman in Indeling en styling

Bijna alle woonkamers in Nederland zijn L-vormig of langwerpig. Dit maakt de meest centrale ruimte van het huis tegelijkertijd tot één van de meest standaardruimtes. En dat is nu net jammer! Want de woonkamer is niet alleen de plek waar je ’s avonds kunt ontspannen, maar ook waar je vrienden en familie ontvangt. De ideale ruimte om eens ‘out of the box’ te denken en er een eigen draai aan geven. Maar hoe doe je dat, je woonkamer stylen?

Focal points

Door diverse focal points aan te brengen in de woonkamer, wordt het oog als het ware rondgeleid in de ruimte. Dit houdt in dat je meerdere hoekjes aanbrengt in de kamer, die ieder op een eigen manier de aandacht trekken. Dit is de perfecte manier om die leuke stoel of die bijzondere lamp eens in de spotlight te zetten. Door met (gekleurde) vlakken te werken, zorg je ervoor dat het oog de verschillende hoekjes nog beter herkent. 

Door een deel van de wand plus de bijbehorende meubels in dezelfde kleur uit te zoeken, zorg je voor een focal point in de woonkamerBeeld Door een deel van de wand plus de bijbehorende meubels in dezelfde kleur uit te zoeken, zorg je voor een focal point in de woonkamer.

Voorkom vastroesten

Soms is een ruimte al zo lang op een bepaalde manier ingedeeld, dat je vergeet dat het ook anders kan. Pak daarom een pen en papier en ga aan de slag met een plattegrond van de woonkamer. Schuif met meubels, denk er een aantal weg en zoek er nieuwe bij. Mocht het tot de opties behoren, maak dan de daadwerkelijke ruimte ook echt eens leeg en probeer er met andere ogen naar te kijken. Heb je er ooit aan gedacht om dat meubel schuin te zetten of die ene tafel áchter de bank te zetten?

Kom naar voren

Soms brengen kleine veranderingen een groot verschil teweeg. Probeer bijvoorbeeld eens om de meubels ‘van de wand’ te halen. Een woonkamer waarin de bank, kast en tv tegen de muur zijn geplakt, oogt vaak wat stijfjes. Door objecten naar voren te laten komen, lijkt de woonkamer zóveel interessanter en speelser!

Mix & match

Zorg voor afwisseling in de woonkamer door te spelen met kleur, materiaal en vorm. Zo ontstaan hoogte- en diepteverschillen die het interieur spannend houden. Combineer bijvoorbeeld een fluwelen bank met een marmeren bijzettafel en koperkleurige lampen. Of mix bont, bamboe, glas, een gestreept vloerkleed en pauwenveren met elkaar. Zo word je iedere keer dat je de woonkamer binnenkomt, opnieuw verrast.

Voorbeelden van mix & match interieursBeeld Voorbeelden van interieurs waarin mixen & matchen duidelijk naar voren komt. 

Zoek de grenzen op

Tot slot: bedenk dat er maar weinig écht te ver gaat op interieurvlak en dat het vooral een kwestie is van uitproberen om erachter te komen of iets in jouw huis past of niet. De inrichting gaat niet alleen over meubels en verlichting, dus experimenteer ook eens met behang, een vloerkleed of accessoires. Beperk je daarnaast niet tot wat je al kent, het veilige, maar kies ook eens voor een kleur die je nooit zou hebben gekozen voor de muur in de woonkamer. Kortom, heb lef en laat je interieur een afspiegeling zijn van jouw persoonlijkheid.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de inrichting van de woonkamer? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 - 30 30 630.

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.