Wästberg: subtiel licht

Het Zweedse verlichtingslabel Wästberg is opgezet vanuit de gedachte dat het streven naar efficiëntie en standaardisatie ervoor heeft gezorgd dat het hedendaagse verlichtingslandschap niet meer is afgestemd op de mens zelf. En daar wilde Wästberg wat aan doen. Wästberg tracht om met zijn verlichting de subtiliteit en intimiteit van oudere verlichtingsvormen terug te brengen. Dat wordt gedaan door verschillende lichtbronnen op een kleinere schaal toe te passen, met het gevolg dat er een ‘private sphere’ ontstaat, waarin het licht het licht op een zachte, natuurlijke wijze schijnt. Dat type sluit namelijk veel beter aan bij de menselijke aard, waardoor mensen zich overdag fijner voelen en ’s avonds beter kunnen slapen. Om deze missie extra kracht bij te zetten stelde Wästeberg een manifest op, genaamd ‘Lamps for Neanderthal Man’. Gelukkig hoeft Wästberg de beloften uit dit manifest niet alleen waar te maken. Daarbij krijgt hij namelijk hulp van ’s werelds meest getalenteerde architecten, designers en verlichtingsexperts.

Multifunctionele designverlichting

De collectie van Wästberg biedt een grote variatie aan typen lampen aan. Eén van de kleinste exemplaren uit de collectie is de w153 î. Designer Inga Sempé maakte deze lamp als eerbetoon aan de klemlamp. Hoewel ze van jongs af aan fan was van het handige ontwerp van de klemlamp, deelde niet iedereen haar enthousiasme. Om haar liefde voor de klemlamp met de rest van de wereld te kunnen delen ontwierp ze de w153 î. Deze lamp kan om een tafelrand of wandje geklemd worden, maar kan net zo goed functioneren als een ‘gewone’ tafellamp. Deze multifunctionele insteek is niet het enige dat de w153 î bijzonder maakt. Hij is namelijk eveneens voorzien van een bijzondere bovenkant, die misschien nog wel het meest op een parapluutje lijkt. Het compacte formaat, de verschillende kleuren en het multi-inzetbare karakter maken de w153 î  het ideale lampje om in te zetten op kantoor, of als decoratief element in de horeca. Het multifunctionele karakter komt vaker terug in de collectie van Wästberg. Zo werd de w124 Lindvall aanvankelijk ontworpen als hanglamp, maar kwam designer Jonas Lindvall er gedurende het ontwerpproces achter dat hij ook een passend voetstuk kon maken. Dit resulteerde in de w124 zoals we deze vandaag de dag kennen; inzetbaar als hang-én tafellamp. 

Kleinere verlichting met een groots effect

De grote diversiteit, die kenmerkend is voor de collectie van Wästberg, vertaalt zich eveneens in de collectie hanglampen. De hanglampen van Wästberg zijn- geheel in lijn met de filosofie van het label-  vaak klein van stuk, in modern jasje gestoken en ontzettend sfeervol. Zo is de w131 bell klein van formaat, maar maakt hij door zijn gezandstraalde lampenkap, die verkrijgbaar is in tien verschillende kleuren, toch een blijvende indruk. Omdat de lamp zo klein van stuk is kan hij ook erg mooi opgehangen worden in clusters van meerdere w131 bells. Ook lenen de lampjes zich ontzettend goed voor boven een langere bar of tafel. Het feit dat de lampjes hetzelfde ontwerp hebben straalt een zekere eenheid uit, terwijl de kleine individuele lampjes op microniveau toch een bepaalde vorm van privacy en een intiemere sfeer met zich meebrengen.

Flinders Projectinrichting

Flinders Projects helpt professionals (in de interieurbranche) bij het inrichten van mooie en functionele ruimtes. Wij adviseren bij interieurprojecten, variërend van het uitzoeken, kopen en plaatsen van designmeubilair, -verlichting en -accessoires tot aan het organiseren van trainingen en trips om elkaar te ontmoeten en inspireren. Flinders Projects is officieel leverancier van meer dan 500 merken. Dit zijn er meer dan je momenteel online kunt vinden. Neem gerust contact met ons op, we helpen graag!

Mogelijkheden bespreken?

Neem dan contact op met een van onze accountmanagers of laat je gegevens achter.

Flinders Projects