Marcel Wanders (Moooi, Kartell, Magis, Flos)

Met zijn eerste ontwerp, de Knotted Chair ontworpen voor Droog Design, zette Marcel Wanders zich internationaal op de kaart. Deze bijzondere stoel is een waar stijlicoon en is opgenomen in de collectie van het Museum of Modern Art in New York. Sinds deze doorbraak ontwierp Marcel Wanders voor onder andere B&B Italia, Moroso, Flos en zijn eigen designlabel Moooi.

De ontwerpen van Marcel Wanders zijn karakteristiek, ironisch en origineel. Maar zijn ontwerpen vallen niet onder één stijl en dat is goed te zien aan de diverse collectie. De Mellow Stoel voor Moooi is heel ingetogen, terwijl de Print bank voor Moroso voor een kleurexplosie zorgt. De zwart leren Monster Chair voor Moooi is stoer. Het Stone krukje voor Kartell is door de diamond look heel vrouwelijk. Stoer, kleurrijk of ingetogen; de designs van Marcel Wanders zijn bovenal erg Moooi!

Sorteren op

1-100 van 164 producten

Marcel Wanders

Marcel Wanders hoort bij de top van Nederlandse designers. Hij is mede-eigenaar van het designlabel Moooi en ontwerpt daar ook producten voor. Dit kantoor is gevestigd in Breda. Naast Moooi, heeft Wanders ook een studio die volledig op zijn eigen naam staat. In deze studio werkt hij voor verschillende designmerken, waaronder dus ook Flos. Daar heeft hij deze lamp Skygarden voor ontworpen. Naast meubels, ontwerpt Marcel Wanders ook wel sieraden.

Wanders heeft vele opleidingen gevolgd, namelijk in Eindhoven, Arnhem, Maastricht en Hasselt. Zijn doorbraak was in 1996 met de Knotted Chair, een stoel ontworpen voor Droog Design. Deze stoel is in samenwerking met de Technische Universiteit Delft gemaakt. De stoel staat nu zelfs in het Museum of Modern Art in New York.

De stijl van Marcel Wanders

Marcel Wanders heeft een uitgesproken stijl die vaak bekritiseerd wordt. Dit komt door de theatrale stijl die Wanders heeft. Hij houdt van overdrijven, uitvergroten en het veelvuldig gebruik van decoratie en verguldsel. Dit wordt door critici vaak gezien als wansmaak en kitsch. Deze critici houden nog vast aan de modernistische traditie, waarbij wordt gestreefd naar strakke ontwerpen met niet te veel poespas. Marcel Wanders is hier het tegenovergestelde van. Wanders zegt dat de critici zijn blijven hangen in de modernistische dogma’s waar niemand verder meer om geeft. Daarom werkt Wanders zo graag in Azië, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika, waar niet zo negatief over zijn ontwerpen wordt gedacht. Of je de stijl nou wel of niet kunt waarderen, Wanders is enorm succesvol met de door hem ontworpen objecten. Zijn stijl is vernieuwend en daar houden we van.

Marcel Wanders en zijn eigen hotel in Amsterdam

In samenwerking met Aedes Real Estate vond in november 2012 de officiële opening plaats van Andaz Amsterdam, het eerste Hyatt hotel in Nederland. Gebaseerd op de veronderstelling dat het hotel moet tikken met hetzelfde hart als de stad Amsterdam, zijn de unieke aspecten van de stgad ingebed in een avontuurlijk pand aan de Prinsengracht.

Als gevolg van een moderne kijk op de Nederlandse geschiedenis en de lokale cultuur, kan de bezoeker zich verdiepen in een stuk van Amsterdam. Marcel Wanders is als interior decorator helemaal 'los' gegaan. Veel van zijn eigen ontwerpen herken je in de lobby en in het restaurant. Zo zijn er vele monster chairs van Moooi te zien, maar ook de Skygarden S2 van Flos hangt er erg mooi. Neem zeker eens een kijkje (en een drankje) en laat je onderdompelen in de wereld van Marcel Wanders.

Naar boven