Dirk Vander Kooij

Dirk Vander Kooij verkoopt handgemaakte designproducten die niet met de hand zijn gemaakt. Hè? Je leest het goed, want Dirk Vander Kooij is één van de belangrijkste ontwerpers op het gebied van ‘nieuwe ambachten’. Door technologie en design op de juiste manier met elkaar te verbinden, heeft hij het gelijknamige en inmiddels succesvolle merk Dirk Vander Kooij opgericht. De collectie bestaat uit unieke producten die hij stuk voor stuk met de door hem zelf ontworpen 3D-printer maakt. Denk hierbij aan stoelen, tafels en verlichting, maar ook als accessoires zoals kleerhangers. Wij zijn niet alleen heel blij dat wij deze prachtige producten aan ons assortiment hebben toegevoegd, maar ook dat Dirk van der Kooij een hele geschikte ‘achterbuur’ is gebleken op het Hembrugterrein in Zaandam!

Dirk Vander Kooij: hoe het begon

Wist je dat er veertig jaar geleden ook al 3D-printers bestonden? Dirk Vander Kooij, afgestudeerd aan het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam en vervolgens aan de Design Academy Eindhoven, raakte in 2010 gefascineerd door zo’n machine. Als één van de weinigen in dit vakgebied zag Dirk Vander Kooij juist de voordelen van de leeftijd van de 3D-printer: hij geeft de voorkeur aan de lage resolutie van de oudere printers. En zo bouwde hij in anderhalf jaar tijd zijn eigen 3D-printer, studeerde cum laude af en won de Dutch Design Award van 2011. Recentelijk is hij met Studio Dirk Vander Kooij verhuisd van Eindhoven naar het Hembrugterrein. Samen met drie collega’s en hond Siem betrok hij het Optiek gebouw, recht achter de Affuitenhal waarin Flinders is gevestigd.

Plastic fantastic

Kenmerkend voor de collectie van Dirk Vander Kooij is het recyclen van plastic materialen. Dit is allemaal mogelijk dankzij de unieke robot die Dirk Vander Kooij bouwde. Deze robot is in staat om grote objecten als meubelstukken te ‘extruderen’, oftewel warm te persen, van 100% gerecycled materiaal. Niet alleen leverde dit Dirk Vander Kooij een Dutch Design Award op, maar ook zijn eerste collectie: de Endless serie. Met zijn werk probeert Dirk Vander Kooij ons duidelijk te maken dat plastic allesbehalve een goedkoop en breekbaar materiaal is. “In tegendeel,” aldus Dirk. “Het is juist duurzaam, mooi en elastisch”. Na het zien van de unieke ontwerpen van Dirk Vander Kooij kun je dit inderdaad niet ontkennen. Van kleurrijke en grappige items tot strakke tafels en stoelen: de collectie van Dirk van der Kooij is niet alleen gevarieerd, maar ook hartstikke mooi.

De designer in Dirk Vander Kooij

Ondanks dat Dirk Vander Kooij dus werkt met gerecycled plastic, is het milieu niet zijn voornaamste reden voor deze keuze. Bij Studio Dirk Vander Kooij ziet men het hergebruiken van materialen als ‘iets conceptueels’. En daar komt de ontwerper in Dirk Vander Kooij naar boven! In tegenstelling tot andere designers, ziet hij een productiefout juist als iets waardevols in plaats van waardeloos. Neem de Melting Pot tafel, die is ontstaan uit bergen gerecycled synthetisch materiaal.Net als de stapels plastic die ervoor worden gebruikt, is geen enkele Melting Pot tafel hetzelfde. En de Chubby kleerhanger is niet meer dan de restanten gekleurd plastic die achterblijven in de printer wanneer Dirk Vander Kooij van kleur wisselt. Dat is nog eens hergebruiken!

Unieke vorm(geving)

Naast (of misschien wel dankzij) het productieproces is ook de daadwerkelijke collectie van Dirk Vander Kooij het beschrijven waard. De lampen en hanglampen zijn erg bijzonder. De Fresnel Light hanglamp 68 cm, bijvoorbeeld, is opgebouwd uit oneindig veel lagen en daarom prachtig om te zien. Ook zijn kleinere broertjes, van 36 cm en 52 cm, zijn uniek in hun soort. Niet gek dus, dat deze verlichting in diverse openbare gelegenheden wordt gebruikt! Ook in de RVR stoel en de Chubby stoel zie je deze gelaagdheid terug. Beide stoelen hebben een vlakke zitting, vier poten, een rugleuning en zijn verkrijgbaar in meerdere kleuren. Je vindt er dus vast wel eentje die in jouw interieur past!

Dirk Vander Kooij bij Flinders

Flinders is officieel dealer van Dirk Vander Kooij. Dat betekent dat wij alle producten van Dirk Vander Kooij kunnen leveren en deze rechtstreeks bij de producent bestellen. Je vindt bij ons dan ook geen namaak. Ben je op zoek naar een specifiek product van Dirk Vander Kooij en staat dit niet op onze website? Bel dan onze afdeling Klantadvies of neem per e-mail contact met ons op. Mocht er onverhoopt iets mis zijn met een product, dan dient Flinders een claim voor jou in bij Dirk Vander Kooij. Wij zorgen ervoor dat je binnen no-time een nieuw product ontvangt. Flinders is lid van de Thuiswinkel Organisatie en voert het Thuiswinkel Waarborg. Zo weet je zeker dat je jouw Dirk van der Kooij producten veilig en vertrouwd online bestelt.

Mogelijkheden bespreken?

Neem dan contact op met een van onze accountmanagers of laat je gegevens achter.

Flinders Projects