Van koffiehuizen tot wereldwijde ambacht met Thonet
Op gepost door Emma Brinkhuijsen in KeuzegidsThonet meubilair is te vinden waar mensen samenkomen, netwerken, uitrusten of op afstand werken – thuis, in wachtruimtes en lounges, kantoren of cafés. Voor velen zijn het meer dan alleen interieurontwerpen. Het zijn vertrouwde culturele bezittingen die echt tijdloos zijn en zowel gewaardeerd als nagelaten worden. We zoomen in op het stukje vakmanschap wat bij deze ontwerpen komt kijken.
Thonet kent een eeuwenoude geschiedenis
De historie van Thonet gaat héél ver terug en brengt ons naar het jaar 1819. Toen opende meubelmaker en timmerman Michael Thonet zijn eerste werkplaats in het Duitse Boppard aan de Rijn. Hij verwierf bekendheid met zijn elegante designstoelen en innovatieve houtverwerkingstechnologieën. Toen de Oostenrijkse staatkanselier von Metternich hoorde over Thonet en zijn meubels, overtuigde hij hem om naar Wenen te verhuizen. Thonet werd enorm geïnspireerd door de koffiehuiscultuur van het midden van de negentiende eeuw. De grote doorbraak kwam in 1859 met stoel Nr. 14. De zogenaamde Weense Koffiehuisstoel met een techniek om massief beukenhout voor het eerst te buigen. Zo kwam er een wereldwijd beschikbaar product lang voordat globalisering een begrip werd!
Unieke precisie in de fabriek van Thonet
Thonet produceert designmeubels voor zowel business to business als business to consumers. De designiconen worden vooral gemaakt van gebogen hout en buisvormig staal en uiteindelijk vervaardigd in de fabriek in Frankenberg. De productiemedewerkers beschikken over kennis van de lange voorgeschiedenis en hebben een sterk belang bij duurzaamheid. Het meubilair van Thonet onderscheidt zich door de allerhoogste kwaliteitsnormen en tijdloze vormentaal. Aan elk product liggen een zorgvuldig ontworpen concept en een strikt productieproces ten grondslag – van de bewerking van het hout of staal tot aan het kleuren en stofferen. Elk meubelstuk heeft dus zijn eigen speciale verhaal te vertellen.
De veelzijdige Thonet Nr. 118 eetkamerstoel
In 2018 werd designer Sebastian Herkner gevraagd een nieuwe eetkamerstoel voor Thonet te ontwerpen. Dat hoefde hij in elk geval geen tweede keer te horen! Herkner ging direct aan de slag met het ontwerpen van een stoel die zowel voor bij mensen thuis als in een restaurant geschikt was: stabiel, redelijk geprijsd, comfortabel, duurzaam en eenvoudig. Tegelijkertijd wilde hij de Thonet geest overbrengen én zijn eigen signatuur doorgeven. Het resultaat was een elegante stoel met een zitting en rugleuning van massief gebogen hout in plaats van gefineerd, zodat er niets zou kunnen versplinteren als het tegen een voorwerp zou stoten. Ook wilde hij een hoogglans gelakte versie en kleuren als groen en donkerblauw. Dat is een zeer bewerkelijk proces, omdat deze stoelen zes keer gelakt en geschuurd moeten worden. De zitting is gemaakt van rietwerk en wij vinden dit een prachtig contrast met de zwarte stoel! Hoe zou jij deze Thonet 118 stoel combineren in jouw interieur?
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de geschiedenis en ambacht van Thonet? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 - 30 30 630.