Woontrends voor 2020

Op gepost door Willemijn van Riel in Woontrends
Elk jaar brengt opvallende woontrends met zich mee. Dat geldt ook voor dit jaar waarin we een selectie van de nieuwste woontrends voor 2020 met jullie delen die jouw interieur een bijzondere twist kunnen geven. We zien vooral kleuren en materialen uit de jaren 80, gewaagde en fantasierijke combinaties en veel vrouwelijke invloeden waar we de komende seizoenen niet omheen kunnen. Voor de echte designliefhebbers hebben we goed nieuws, want een groot deel van de meubels en woonaccessoires die in deze trends terugkomen en op de beurzen zichtbaar waren, zijn al beschikbaar. Met deze woontrends geven we je een schitterende teaser boordevol inspiratie voor al het moois wat 2020 jou op gebied van wonen, interieur en design kan bieden.

Woontrend 1: Ronde vormen en neutrale tinten

Zowel ronde vormen als afgeronde hoeken staan centraal in vrijwel elk interieurontwerp. Hiermee doorbreek je strakke lijnen en oogt een ruimte gelijk vriendelijk. Een zachte en vrouwelijke uitstraling in een interieur wordt versterkt door natuurlijke kleuren. Naast het rustgevende effect stralen de producten in deze woontrend ook klasse en stijl uit. Het wordt ook al snel duidelijk dat wit allesbehalve saai is. Je creëert namelijk vrij eenvoudig een spannend effect door zowel donkere als lichtere neutrale tinten in één ruimte te gebruiken en terug te laten komen.

inspiratiefoto met
inspiratiefoto met

Trendkleuren die bij deze woontrend passen

Onder nudetinten verstaan we eigenlijk vooral de neutrale tonen. We zien dat deze lichte kleuren in veel woontrends voor 2020 de boventoon voeren. Het gaat in grote lijnen vooral om verschillende schakeringen van de kleur wit. Als je hiervoor kiest, geef je een ruimte met gemak een rustgevend gevoel en ontstaat tegelijkertijd een spannende uitstraling. In het rijtje kleuren hebben we voor een opvallende accentkleur gekozen die het warme karakter in een ruimte versterkt.

Woontrend 2: Explosie van kleur

Kleur is bij uitstek een belangrijke sfeermaker en brengt een ruimte direct naar een hoger niveau. Deze woontrend is dan ook een mooie tegenhanger voor de neutrale en vrouwelijke trend van dit jaar. Kleur zet aan tot activiteit en passie. Het mooie aan één of meer felle kleur(en) is ook dat het een vrolijk karakter heeft. Een kleur kan je ook meevoeren in je fantasie en zo ontsnap je ook met gemak aan de werkelijkheid. Zowel kinderlijke vormen als drukke patronen spelen een belangrijke rol in deze interieurtrend voor 2020. Voeg daarom vooral een schaamteloze hoeveelheid kleur toe aan je huis en voel je direct energiek én vrolijk.

inspiratiefoto met
inspiratiefoto met

Trendkleuren die bij deze woontrend passen

Geel is een trendkleur die we veel gaan zien in 2020. De kleur geel is genderneutraal en past zo perfect in het tijdbeeld van nu. Deze kleur maakt je blij en geeft je het gevoel van vrijheid. Dat is ook precies de reden waarom deze kleur zich perfect leent voor vrijwel elke ruimte. Door complementaire kleuren als blauw en lila eraan toe te voegen, geef je deze trendkleur juist extra pit en kracht. Maak er een energiek geheel van door er andere kleuren aan toe te voegen en laat deze bijvoorbeeld terugkomen in accessoires.

Woontrend 3: Vlechttechniek webbing

Webbing is een opvallende vlechttechniek en is weer helemaal terug van weggeweest. Deze techniek kreeg vooral veel bekendheid door de iconische stoelen van Thonet die al sinds 1845 worden geproduceerd. In de jaren 80 waren deze stoelen helemaal hip en vandaag de dag zijn ze ook niet weg te denken in verschillende interieurs. Webbing kun je vergelijken met rieten vlechtwerk en rotan. Het voordeel van webbing is dat het bijzonder robuust en sterk is en veel ecologische voordelen biedt. Het draagt namelijk de kwaliteit en de kracht van de natuur in zich en de planten groeien ondertussen snel weer aan. We zien het materiaal terug in met name kasten, rugleuningen van stoelen en als scheidingswanden.

inspiratiefoto met
inspiratiefoto met

Trendkleuren die bij deze woontrend passen

Om dit natuurlijke en duurzame materiaal mooi tot zijn recht te laten komen, kun je webbing goed combineren met kleuren die een bruine ondertoon hebben. Dat geeft in deze woontrend ook een scala aan mogelijkheden. Het gaat om kleiachtige kleuren die behoorlijk kunnen variëren. Denk bijvoorbeeld aan roze, beige, taupe, warmgrijs en zelfs blauwtinten met een bruine ondertoon. Het zijn kleuren die in eerste instantie niet direct je aandacht opeisen, maar wel enorme dosis aan sfeer toevoegen in een woonruimte.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de woontrends voor 2020? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 - 30 30 630.

Willemijn van Riel

Over de auteur

Willemijn van Riel

Willemijn is interieurontwerper en trendwatcher bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, helpt je bij de aankoop en het onderhoud van de mooiste designproducten en houdt je ondertussen op de hoogte van de laatste trends.