Dutch Design: top design van Hollandse bodem

Op gepost door Renée IJzerman in Trends

Nederland kent een rijke en mooie geschiedenis als het om design en interieur gaat. Een term die sinds de jaren '80 steeds bekender is geworden is Dutch Design. Deze term is zowel in het buitenland als in het binnenland populair. Wat zijn eigenlijk de kenmerken van Dutch Design? Welke merken horen daarbij? Flinders heeft het voor je uitgezocht.

Geschiedenis

Voor de jaren '80 stond Nederland voornamelijk bekend om haar grafische vormgeving. Toen meer en meer Nederlandse ontwerpers met vernieuwende producten kwamen, ontstond er als het ware een harde kern van bekende ontwerpers die internationaal doorbraken. Dit waren de zogenaamde zelf producerende ontwerpers. Er was in die tijd weinig vraag naar productontwerpers voor grote industrieën. Sinds de jaren '90 zijn de bekende ontwerpers onder andere Maarten Baas, Jurgen Bey, Richard Hutten, Hella Jongerius, en Marcel Wanders.

Kenmerken van Dutch design

Kenmerken van Dutch Design zijn dat de producten minimalistisch, experimenteel, innovatief, eigenzinnig en humoristisch zijn. De Hollandse nuchterheid zie je in veel producten terug. Niet te veel poespas.

Dutch Design: top design van Hollandse bodem - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto: Knotted Chair van Marcel Wanders.

Moooi en Arco

Er zijn een aantal Hollandse merken die onder Dutch Design vallen. Vooraanstaande merken zijn bijvoorbeeld Moooi en Arco. Een goed voorbeeld is de Moooi Cluster hanglamp of de Moooi Smoke Chandelier. Designlabel Arco is heel ambachtelijk en dat is te zien in de producten die ze in het assortiment heeft. Neem bijvoorbeeld de Arco Frame eetkamerstoel en de Arco Nomad tafel.

Dutch design: top design van Hollandse bodem - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto:
1. Moooi Cluster hanglam €260,-
2. Moooi Smoke Chandelier €824,-
3. Arco Frame eetkamerstoel €488,-
4. Arco Nomad tafel €1.944,-
5. Moooi Little Bold kandelaar €250,-.

Pols Potten en Royal VKB

Pols Potten klinkt je vast bekend in de oren. Dat is hét Dutch Design merk op het gebied van keramiek. Ze maken de mooiste potten en vazen. Neem bijvoorbeeld de Pols Potten Wheat Straw Sphere vaas of de Pols Potten Bufferlamp hanglamp. Royal VKB is typisch zo'n merk dat voornamelijk functioneel design produceert. Er is met veel aandacht gewerkt aan de producten die 'o zo simpel' lijken. Goede voorbeelden zijn de Royal VKB Garlic Crusher knoflookpers of de Royal VKB Nut cracker notenkraker.

Dutch design: top design van Hollandse bodem - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto:
1. Pols Potten Wheat Straw Sphere vaas €129,-
2. Royal VKB Garlic Crusher knoflookpers €19,95
3. Royal VKB Nut cracker notenkraker €14,95.

Dutch Design: top design van Hollandse bodem - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto: Pols Potten Bufferlamp hanglamp €235,-.

NgispeN en Gewoon

De Hollandse nuchterheid zit er bij het merk Gewoon goed in: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Dit zullen ze niet voor niets zeggen. De producten zijn functioneel en simpel. Neem bijvoorbeeld het Gewoon Cushion basic 50 of de Gewoon Jaap m iPhone hoes. NgispeN weet, met als art director Richard Hutten, innovatief design te maken dat internationaal ook veel bekijks heeft. Mooie voorbeelden hiervan zijn de NgispeN Domoor drinkbeker en de NgispeN Berlage stoel.

Dutch design: top design van Hollandse bodem - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto:
1. NgispeN Domoor drinkbeker €10,95
2. Gewoon Jaap m iPhone hoes €27,-
3. Gewoon Cushion basic 50 kussen €52,-
4. NgispeN Berlage stoel €470,-.

Wil je graag meer Dutch Design zien? Ga dan naar onze Dutch Design pagina.

Heb je vragen over dit artikel? Neem dan gerust contact met ons op via 020 – 30 30 630 of mail ons: info@flinders.nl.

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.

Naar boven