Naar boven

De designiconen van Charles & Ray Eames

On posted by Ilse Severijnen in Trends

Je kunt geen woonblad openslaan of de stoelen van Charles & Ray Eames staan erin. En dat terwijl het duo de stoelen rond 1950 ontwierp. Ontwerpen waarmee mensen zoveel jaren later nog steeds massaal hun huizen inrichten, en die zijn opgenomen in de permanente collecties van toonaangevende musea. Wat maakt de Eames-stoelen zo bijzonder?

Echtpaar Charles & Ray Eames op de motor

Beeld Charles Eames (1907-1978) en zijn vrouw Ray Eames (1912-1988).

Revolutie in design

Charles & Ray Eames brachten hun vernieuwende producten op de markt in een gunstige tijd. In de Verenigde Staten was de industrialisatie in volle gang. Alles moest sneller, goedkoper en op grotere schaal geproduceerd worden. Het Museum for Modern Art organiseerde in die jaren de wedstrijd 'Low Cost Furniture Design'. Het duo Eames deed mee met de Eames Plastic Chairs, die al snel in productie genomen werden. De Eames Plastic Chairs zijn de eerste stoelen ter wereld die in grote oplage industrieel geproduceerd konden worden.

Eames Plastic Side Chairs

Beeld Eames Plastic Chairs in verschillende uitvoeringen.

De samenwerking tussen architect Charles en kunstenares Ray ging gepaard met een hoop onderzoek en experimenteren. De voor die tijd gangbare stijl, materiaalkeuze en productiewijze nam het duo niet als uitgangspunt. Hun grensverleggende werk balanceerde op het snijvlak van kunst en techniek, design en architectuur, proces en product en stijl en functie.

Eames Plastic Chairs close-up

Beeld Eames Plastic Armchair en Eames Plastic Side Chair met houten onderstel.

‘Details zijn geen details,’ zei Charles Eames hierover. ‘Ze máken het product.’ Hun speelse en functionele benadering van meubels ontwerpen heeft geleid tot een geheel nieuwe stroming in design. Prachtige eenvoud, die begon met de Eames Plastic Chairs en ook terug te zien is in de wereldberoemde Eames Lounge Chair. Het duo wordt beschouwd als de grondlegger van modern design.

Slaapkamer met Eames-schommelstoel 

Beeld Slaapkamer met Eames Plastic Armchair met schommelonderstel.

Simpel, stijlvol en veelzijdig

Charles Eames sprak ooit de beroemde woorden: 'Een designer is als een goede, bedachtzame gastheer, die inspeelt op de behoeften van zijn gasten'. Met de Plastic Chairs hebben Charles & Ray Eames een universeel antwoord gecreëerd op wat we willen van een stoel: een simpele, stijlvolle vorm die altijd en overal past.

Eames-stoelen met houten en plastic onderstellen

Beeld Eames Side Chairs met verschillende onderstellen.

Eames-stoelen in verschillende kleurtinten 

Beeld Eames Plastic DSR Chair.

Eeuwig modern

De beroemde Eames Lounge Chair komt je ongetwijfeld bekend voor. De comfortabele stoel is hét icoon geworden van modern meubeldesign. Charles & Ray Eames introduceerden hem in 1956. Het ontwerp was voor die tijd revolutionair. Vijftig jaar later heeft de Lounge Chair nog steeds een moderne uitstraling. 

Eames Lounge Chair in mosterdkleur

Beeld Eames Lounge Chair met Ottoman in mosterdkleurige uitvoering.

Eames Lounge Chair met ottoman

Beeld Eames Loungestoel met voetenbank in zwart leer.

Charles & Ray Eames zagen de wereld als een grote speeltuin. Ze hadden de tijdgeest mee: door de opkomende consumptiemaatschappij en de snelgroeiende industrialisatie was er opeens veel meer mogelijk. Daar speelde het duo met zijn intelligente en vernieuwende ontwerpen optimaal op in. Dat resulteerde in een prachtige collectie veelzijdige designiconen, die waarschijnlijk altijd als 'modern design' beschouwd zullen worden.

Ilse Severijnen

Over de auteur

Ilse Severijnen

Ilse is webredacteur bij Flinders en schrijft voor de website en het Flinders Magazine. Hiervoor is ze altijd op zoek naar de nieuwste producten en trends in de wereld van design.