Naar boven

Lichteffect

Wat kun je bereiken met verlichting in een ruimte? Niet iedere lamp bewerkstelligt hetzelfde effect. We maken een onderscheid tussen direct en indirect licht, en tussen diffuus licht en gericht licht.

 

Direct licht

We spreken over directe verlichting als je direct in contact staat met de lichtstraal. Het licht wordt niet over de hele ruimte verspreid, maar komt gebundeld uit de onderkant van een lampenkap. Direct licht hoort meestal bij basisverlichting, functionele verlichting en gerichte verlichting. [Lees meer over soorten verlichting]

Indirect licht

Een indirecte lichtval betekent dat je niet direct in contact staat met de lichtbundel van een lamp. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een vloerlamp met een kap die vanboven open is, of bij wandlampen die alleen aan de zijkanten open zijn. Het licht wordt weerkaatst via het plafond of de muur en verlicht de hele ruimte op sfeervolle wijze. Indirect licht hoort bij sfeerverlichting of decoratieve verlichting.

Diffuus licht

Een diffuse lichtval creëer je met een opengewerkte lampenkap, of met een kap van textiel of melkglas. Deze lampenkappen laten het licht gedoseerd door. Het resultaat is een egaal en gefilterd licht, dat fungeert als sfeerverlichting of decoratieve verlichting. 

Gericht licht

Gericht licht betekent dat je en bepaalde plek fel verlicht. Dit doe je bijvoorbeeld met bureaulamp, een tl-buis boven het aanrecht of en spotje gericht op een schilderij. De lichtval is niet sfeervol, maar wel handig.