Lichtbronnen

Er bestaan verschillende soorten lichtbronnen die je in een lamp kunt draaien. We onderscheiden de LED-lamp, de halogeenlamp, de spaarlamp en de gloeilamp. Wat is nu de juiste lichtbron voor jouw lamp? We zetten de voor- en nadelen voor je op een rij.


LED-lamp

Het voordeel van een LED-lamp is dat hij een heel lange levensduur heeft, weinig warmte afgeeft en zeer energiezuinig is. Een LED-lamp is in verschillende vormen verkrijgbaar. In tegenstelling tot de spaarlamp, gaat een LED-lamp meteen op volle sterkte branden als je hem aanzet. LED-lampen geven hetzelfde warmwitte licht als gloeilampen. Niet alle LED-lampen zijn dimbaar.

Halogeenlamp

Halogeenlampen geven mooi, warm licht, dat het beste de werkelijkheid benadert. Ze zijn heel geschikt om te dimmen en handig om in spotjes te gebruiken. Zo kun je een kunststuk of een speciaal voorwerp mooi uitlichten. Nadelig aan halogeenlampen is hun korte levensduur. Daarnaast zijn ze niet zo energiezuinig als LED-lampen en spaarlampen.

Spaarlamp

Een spaarlamp is heel milieuvriendelijk en heeft flink wat branduren. Je hem herkennen aan de tijd die nodig is voordat de lamp op volle sterkte brandt. Dimbare spaarlampen zijn nu nog wat lastig te verkrijgen, maar ze zijn er wel. De spaarlamp levert warm, wit licht. Veel in- en uitschakelen verkort de levensduur van de lamp. De prijs van een spaarlamp is relatief voordelig.

Gloeilamp

Gloeilampen zijn energievreters en hebben een korte levensduur. Ze worden dan ook minder gebruikt nu er betere alternatieven op de makrt zijn. Gloeilampen voor huiselijk gebruik worden niet meer gemaakt en zijn verboden in de EU sinds 2012. De lampjes voor in bijvoorbeeld koelkasten, terrariums en kerstbomen zijn nog wel toegestaan. Gloeilampen stralen een prettig, warm geel licht uit en zijn gemakkelijk dimbaar. De prijs van een gloeilamp is laag.

Naar boven