Naar boven

Over Iittala

Het verhaal van het beroemde Finse designmerk Iittala begint eind 19e eeuw, tijdens de Industriële Revolutie. In 1881 opent er een glasfabriek in het kleine Finse dorpje Iittala. Het glaswerk van Iittala was revolutionair. De producten van Iittala was namelijk niet alleen decoratief, maar ook uiterst functioneel. Je kon het mooie glas ook daadwerkelijk gebruiken. En dat was, geloof het of niet, baanbrekend voor die tijd. In het begin van de 20e eeuw nam de populariteit van Iittala helemaal toe. De woontrends van de jaren dertig en veertig waren gegrond op het functionalisme en het modernisme, twee stromingen die perfect aansloten op de kernwaarden van de glasfabriek Iittala. Sindsdien is het glaswerk van Iittala niet meer weg te denken uit onze woonkamers, eetkamers en keukens. De producten zijn gemaakt voor alledaags gebruik, maar vind je tegelijkertijd ook terug in het MoMA van New York en het Stedelijk Museam van Amsterdam. Zo komt kunst en design steeds dichter bij elkaar te liggen. Ga er eens goed voor zitten en kies een mooi kunstwerkje uit. Wij bij Flinders weten zeker dat er wat tussen zit.

Vazen van Alvar Aalto: een stukje geschiedenis

Ongekend populair zijn de bijzondere Aalto vazen van Iittala. De vaas is ontworpen door de beroemde modernistische architect en designer Alvar Aalto (1898-1976). Alvar liet zich tijdens het ontwerpproces inspireren door de weelderige Finse natuur: de asymmetrische, organische vormen verbeelden de grillige kusten van het beeldschone land. De vaas viel in de smaak en in 1927 debuteerde de originele Aalto vaas op de Wereldtentoonstelling van Parijs. Hiermee werd de Aalto vaas een waar designicoon. Ondertussen behoort de Aalto vaas tot de collectie van Iittala. Maar, zijn kunstzinnige karakter is de vaas zeker niet verloren! Tot op de dag van vandaag worden alle Aalto vazen, schalen en theelichtjes met de mond geblazen, handmatig bewerkt en gepolijst in de Iittala fabriek. Zo is elke Aalto vaas een uniek stuk. Bij Flinders vind je de Aalto vazen in verschillende kleuren en maten. Welke kies jij uit?

Ruutu voor de liefhebbers van minimalisme

Het Finse merk Iittala werkt graag samen met internationaal gerenommeerde designers. Samen met het legendarische ontwerpersduo Ronan en Erwan Boroullec hebben ze de bijzondere Ruutu colllectie uitgebracht. De collectie omarmt een serie blokvormige vazen, gemaakt van glas of keramiek. Hoewel de vazen misschien wat eenvoudig ogen, zijn ze allesbehalve doorsnee. Er gaat namelijk een zeer ingewikkelde productiemethode schuil achter Ruutu, waar wel zeven ambachtslieden vierentwintig uur mee bezig zijn. Indrukwekkend! Ronan en Erwan Boroullec hebben voor deze bijzondere collectie de prestigieuze Red Dot Award mogen ontvangen, en dat begrijpen we bij Flinders maar al te goed.

Iittala vazen bij Flinders

Flinders is officieel dealer van Iittala. Dat betekent dat wij alle Iittala schalen kunnen leveren en deze rechtstreeks bij de producent kunnen bestellen. Je vindt bij ons dan ook geen namaak. Ben je op zoek naar een specifiek product uit deze collectie en staat deze niet op onze website? Bel dan onze afdeling Klantadvies of neem per e-mail contact met ons op. Mocht er onverhoopt iets mis zijn met een product uit deze collectie, dan dient Flinders een claim voor jou in bij de producent. Wij zorgen ervoor dat je binnen no-time een nieuw product ontvangt.