← Bekijk alle genomineerden

Nominatie Brand Awards: Emeco

Het merk Emeco behoort tot één van de drie genomineerden voor de Sustainable Interior Brand Awards 2020. In hun collectie staan eenvoudige, duurzame en tijdloze meubels centraal die op elk moment van de dag in verschillende woon- en werksituaties van pas komen. Volgens het team achter dit merk draait het niet alleen om hoe het ontwerp eruit ziet, maar vooral ook hoe het product tot stand komt. Het zichtbare is dus net zo belangrijk als het onzichtbare. Verantwoordelijk materiaalgebruik, ultiem zitcomfort en het tijdloze karakter spelen in elk ontwerp een belangrijke rol.


Producten van Emeco


Hoe ze te werk gaan

Het doel van Emeco is om oplossingen te bedenken voor het omzetten van afvalmaterialen in eenvoudige, functionele en tijdloze designstoelen waar je jaren plezier van hebt. Samen met een team van 's werelds meest toonaangevende architecten en ontwerpers bedenken ze de best mogelijke meubels zonder veel van onze planeet en het milieu te vragen. De focus ligt op hergebruiken, recyclen, opnieuw bedenken, beginnen met wat erover is en veranderen in wat lang meegaat.


Logo

Emeco is een Amerikaans merk dat in 1944 begon met het maken van stoelen. In die tijd produceerden ze vooral heel sterke aluminium stoelen voor de oorlogsschepen van de Amerikaanse marine tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig gebruiken ze afval uit stortplaatsen en de oceaan. Met het gerecyclede materiaal gaan ze aan de slag en brengen ze stoelen op de markt die een leven lang meegaan.


Emeco product

Over het genomineerde merk

  1. Alle producten worden in Amerika gemaakt
  2. Distribueren wereldwijd in samenwerking met lokale partners
  3. Afvalmateriaal vormt de basis voor een nieuw ontwerp
  4. 'Make more with less' beschrijft hun werkwijze
  5. Meubels voor zakelijke omgevingen en privégebruik
  6. Elk product heeft een levenslange garantie
  7. Bij internationale distributie gaat het om minimale uitstoot en impact op het milieu
  8. De materialen zijn recyclebaar


Het gebruik van materialen

Bij Emeco werken ze alleen met gerecyclede, hergebruikte en duurzame materialen. Een voorbeeld daarvan is gerecycled aluminium dat supersterk, licht van gewicht en vuurvast is. Aluminium kun je eindeloos recyclen en dat maakt het interessant om mee te werken. Ze werken ook met gerecyclede kunststoffen. In 2006 gingen ze een samenwerking aan met Coca Cola om het weghouden van plastic afvalflessen van stortplaatsen en oceanen als algeheel milieuprobleem op te lossen. Het kostte ongeveer vier jaar om te onderzoeken hoe ze het zachte gerecyclede PET konden omzetten in een functionele, tijdloze en kwalitatieve stoel. Plastic flessen kunnen namelijk maar beperkt worden gerecycled en dus lag de grote uitdaging bij iconische stoelen maken die generatie op generatie meegaan. Een aantal jaren later werkten ze samen met ontwerper Philippe Starck om te kijken hoe ze nieuw compositiemateriaal uit industrieel afval kunnen ontwikkel. Zo is Emeco continu op zoek naar 'nieuwe' duurzame materialen voor hun producten.

Sustainable Product Evaluation model

Flinders heeft een model ontwikkeld waarmee de duurzaamheid van een designproduct of designmerk kan worden vastgesteld. Het model neemt een zestal criteria van duurzaamheid in ogenschouw. De vakjury heeft op basis van dit model de genomineerden voor de Sustainable Interior Brand Awards van 2020 bekendgemaakt.

Sustainable Product Evaluation Model

Het model met de zes criteria voor een duurzaam product is ontwikkeld door Flinders BV en gebaseerd op de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (sustainable development goals = SDG's) van de Verenigde Naties (UNESCO, 2015). Deze SDG’s zijn een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis.

Download hier het Sustainable Product Evaluation Model in het Nederlands.  
Download here the Sustainable Product Evaluation Model in English. 

Meer informatie over het Sustainable Product Evaluation Model

Vakjury

Vakjury Sustainable Interior Design Awards

Meer informatie over de vakjury

Timeline

Planning Sustainable Interior Design Awards

Algemene voorwaarden

Lees hier alles over de algemene voorwaarden van de Sustainable Interior Design Awards. 

Contact 

Voor vragen, reacties of opmerkingen met betrekking tot de Sustainable Interior Design Awards kun je contact opnemen met: 

Flinders BV
Affuitenhal 10
1505 RE Zaandam

Contactpersoon: Geert-Jan Smits, CEO Flinders
Email: geertjan.smits@flinders.nl
Telefoon: 020 3030630