Verlichting per ruimte

Op gepost door Renée IJzerman in Verlichting

Bij het kiezen van verlichting, doe je er verstandig aan om de functie van een ruimte te bepalen. Waar in de woonkamer en slaapkamer sfeer belangrijk is, ligt de nadruk in de badkamer en keuken meer op functionele verlichting.


Woonkamer

De woonkamer is vaak de grootste ruimte van het huis. Plafond- en hanglampen vormen de basisverlichting. Heb je een hoog plafond? Kies voor diffuus licht, anders wordt het ruimtelijke effect teniet gedaan door direct licht. Schilderijen laat je optimaal tot hun recht komen met spotjes. Sfeer creëer je met wandverlichting, tafellampjes en vloerlampen. 

 > bekijk alle vloerlampen

Hal

De hal heeft een tweeledige functie. Aan de ene kant is het een praktische ruimte waar spullen snel vindbaar moeten zijn. Aan de andere kant wil je mensen hier een warm en sfeervol welkom heten. Kies daarom voor een goede basisverlichting, die bij voorkeur diffuus of dimbaar is. Een plafonière is hiervoor erg geschikt.

>  bekijk alle plafonières

Slaapkamer

In de slaapkamer dient plafondverlichting of een hanglamp als basisverlichting. Als je graag leest in bed, is een wandlampje met beweegbare spot handig. Die kun je zo richten dat je partner geen last heeft van het licht.

> bekijk alle wandlampen

Eetkamer

Boven de eettafel willen we graag een hanglamp met decoratief licht, dat bijdraagt aan een sfeervol etentje. Een lamp met een dimmer is een verstandige keuze. Als een lamp geen dimmer heeft, kun je een externe dimmer toevoegen [zie ook dimbaarheid].

> bekijk alle hanglampen

Werkkamer

In de werkkamer staat functionele verlichting voorop. Een goede bureaulamp of leeslamp is onmisbaar om effectief aan de slag te kunnen en je ogen niet onnodig te vermoeien.

> bekijk alle bureaulampen

Badkamer

In de badkamer heb je goed licht nodig voor bij de spiegel. Wat betreft het armatuur is het voornamelijk van belang dat de ip-waarde van de lamp hoog genoeg is. Direct in de buurt van bad, douche op wastafel moet de ip-waarde hoger dan 65 zijn. Overige lampen moeten een ip-waarde hoger dan 44 hebben.

> bekijk alle badlamerlampen

 

Tuin

Buitenverlichting is functioneel: in het donker moet je kunnen zien waar je loopt. Tevens schrikt het inbrekers af. Daarnaast kan tuinverlichting decoratief zijn en bijdragen aan een sfeervolle zomeravond.  Buitenlampen hebben – net als badkamerverlichting – een IP-waarde van minimaal 44 en zijn bestand tegen weer en wind.

> bekijk alle tuinverlichting

Kinderkamer

Kinderlampen zijn veilig en geven zacht, sfeervol licht. Een kinderkamer vrolijkt op van een kinderlamp in de vorm van een dier, of een lamp in een fleurige kleur.

> bekijk alle kinderlampen

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.

Naar boven