5 x Tips voor energiezuinige verlichting
Op gepost door Renée IJzerman in Alles over verlichting en Instructies & TipsHeb je de perfecte lamp gevonden? Dan wordt het tijd om je in lichtbronnen te verdiepen. Nu de klassieke gloeilamp uit de schappen is verdwenen, is er namelijk een aantal energiezuinige alternatieven beschikbaar. Ledlampen, spaarlampen, halogeenlampen... Het is lastig om hier wijs uit te worden. Maar na het lezen van de onderstaande tips gaat er vast een lichtje bij je branden en is de keuze voor energiezuinige verlichting een stuk makkelijker!
#1 Bepaal wat je belangrijk vindt
Ledlampen, halogeenlampen en spaarlampen verschillen op een aantal belangrijke punten van elkaar. Bepaal daarom voordat je een lichtbron gaat aanschaffen wat voor jou van belang is. Houd bijvoorbeeld rekening met:
- Type lamp waarin de lichtbron gebruikt gaat worden;
- Hoe vaak de lamp aan- en uitgeschakeld gaat worden;
- Mogelijkheid tot het dimmen van de lamp;
- Kleurtemperatuur van het licht in Kelvin (K);
- Aanschafprijs.
#2 Vergelijk lichtbronnen met elkaar
Heb je uitgezocht wat je belangrijk vindt bij de aanschaf van de lichtbron? Vergelijk de verschillende energiezuinige verlichting dan met elkaar op basis van de onderstaande tabel.
#3 Gooi gebruikte lichtbronnen op de juiste manier weg
Gebruikte of kapotte lichtbronnen mag je niet zomaar in de prullenbak gooien. Gloeilampen, bijvoorbeeld, bevatten zogenaamde wolfraamdraadjes die niet gerecycled kunnen worden. Spaarlampen bevatten een kleine hoeveelheid kwik en mogen daarom ook niet bij het huisvuil worden weggegooid. Hetzelfde geldt voor ledlampen die elektronica bevatten. Gloei-, spaar- en ledlampen lever je daarom in bij het klein chemisch afval (KCA) of je gooit ze in een container van Wecycle. Halogeenlampen mogen wel bij het huisvuil worden weggegooid.
#4 Kies de juiste dimmer
We onderscheiden grofweg zes typen dimmers. Deze zijn niet allemaal te gebruiken voor energiezuinige lichtbronnen. Let dus goed op dat je de juiste dimmer koopt.
- Draai-uit dimmer: dit is de meest eenvoudige dimmer die je aan- en uitschakelt en dimt door middel van een draaiknop.
- Drukwisseldimmer: deze standaarddimmer is ook te gebruiken voor een zogenaamde hotelschakeling waarbij één lamp op meerdere plekken in huis aan- en uit te schakelen is.
- Halogeendimmer: de halogeendimmer is ontwikkeld voor gloei- en halogeenlampen met een laag voltage van 12V met een transformator.
- Elektronische dimmer: de elektronische dimmer is geschikt voor alle gloei- en halogeenlampen van 230V of 12V plus transformator en wordt vooral gebruikt in vochtige ruimtes.
- Led-dimmer: zoals de naam al zegt is deze specifiek ontworpen om ledverlichting te dimmen.
- Duo-dimmer: een duo-dimmer heeft twee draaiknoppen en schakelt maximaal 2 x 150W aan vermogen. De duo-dimmer kan worden gebruikt voor alle gloei- en halogeenlampen van 230V of 12V plus transformator.
#5 Zorg voor een vergelijkbare lichtopbrengst
Vroeger was bij het kopen van een nieuwe lamp alleen het aantal watt (vermogen) van belang. Maar bij het vervangen van een gloeilamp door een zuinige lamp, gaat het er om dat het aantal lumen (afgekort lm, lichtopbrengst) van de oude en de nieuwe lamp vergelijkbaar is.
Meer weten over ledverlichting? Lees dan ‘5 x Veelgestelde vragen over ledverlichting’.
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over energiezuinige verlichting? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 - 30 30 630.