Naar boven

The only way is UPcycling

Op gepost door Sabine Meekel in Woontrends

The only way is UPcycling

De term ‘recyclen’ kennen we allemaal wel, maar hoe zit dat met ‘upcycling’? Hoewel dit woord al sinds 1994 in gebruik is, kom je het niet zo vaak tegen. Toch is het absoluut de moeite waard om upcycling eens wat beter onder de loep te nemen. Want hoe gaaf is het om een versleten olievat terug te zien als knalroze loungestoel? En waarom zou je die stapel boeken niet omtoveren tot nachtkastje? Kijk mee en laat je inspireren!

Upcycling Collage
Beeld The only way is Upcycling.

Thema Upcycling
Beeld Wie zegt dat een olievat niet lekker zit?

Upcycling vs. downcycling

Goed, wat is upcycling precies? We beginnen met de term ‘recyclen’: het opnieuw gebruiken van materialen waarbij de grondstoffen worden gescheiden. Het resultaat daarvan, oftewel de gerecycleerde grondstof, kan je omschrijven met ‘upcycling’ of ‘downcycling’. In geval van upcycling heeft de nieuwe grondstof een hogere zuiverheid dan de oorspronkelijke grondstof. Bij ‘downcycling’ wordt afval juist verwerkt tot een grondstof met een lagere zuiverheid. Dit klinkt natuurlijk allemaal erg ingewikkeld. Waar het op neerkomt is dat je bij upcycling een materiaal of product zó bewerkt dat het eindresultaat van hogere kwaliteit is. En laat dat nu helemaal trendy zijn in de interieurwereld!

DIY in tijdschriften
Beeld Ook volgens de grote designbladen is doe-het-zelf helemaal je-van-het. 

DIY

Zoals je al kon zien in de afbeelding hierboven, staat ‘DIY’ centraal in de interieurtijdschriften van dit moment. DIY is niet alleen de afkorting van Do It Yourself, maar tegelijkertijd ook een stoere term voor de meerwaarde van een zelfgemaakt meubelstuk. DIY is daarmee het perfecte voorbeeld van upcycling. Men neme een stuk steigerhout, lege wijnfles, afgebladderde tuintafel of een gedragen spijkerbroek en voilà: met de juiste instructies maak je er een prachtige lamp, bank of wanddecoratie van. Wat vind je bijvoorbeeld van deze upcycling ideeën?

Upcycling boeken
Beeld Je kunt je oude boeken dumpen in de papierbak. Of je maakt er een fotolijstje, mobiel, hoofdbord, nachtkastje of verborgen laatje van!

Upcycling flessen
Beeld Met lege (wijn)flessen maak je gemakkelijk de mooiste lichtbronnen. 

Upcycling kussens
Beeld Vind je die brave trui maar niks? Maak er dan een kussen van. Ben je juist helemaal weg van je t-shirt… Maak er dan óók een kussen van. 

Groot denken

Door een versleten of afgedankt voorwerp om te toveren in een hip designstuk, verhoog je de waarde ervan. Zo pas je dus op kleine schaal upcycling toe. Maar het kan ook veel groter! Zo vormen drie intensief gebruikte containers, waarvan je er miljoenen vindt in iedere haven ter wereld, de basis voor een prachtig huis in China. Simpel, gemakkelijk te bouwen en een geweldige, minimalistische look. Het ontwerp van deze woning is dan ook gebaseerd op Noors design. Zou jij hierin willen wonen?

Container woning
Beeld Dit ‘WFH House’ is ontworpen door architectenbureau Argency. Maar je kunt nog meer met drie zeecontainers…

Upcycling & Flinders

Ook Flinders is fan van upcycling. Zo zijn wij gevestigd op het Hembrugterrein, een plek waar vroeger (machine)werktuigen werden gefabriceerd. Nadat het terrein jarenlang onbemand is geweest en verpauperde, stimuleert het Rijksvastgoedbedrijf nu diverse ondernemingen om zich hier te vestigen. Ook vinden er diverse evenementen, beurzen en filmopnames op deze locatie plaats. Zo is het Hembrugterrein ge-upcycled van leegstaande panden tot een geliefd bedrijventerrein langs het Noordzeekanaal. Nieuwsgierig naar de geschiedenis van het terrein? Check het interview met oud-medewerker Daniel Christiani.

Upcycling Hembrugterrein
Beeld Het Rijksvastgoedbedrijf werkt hard aan de upcycling van het Hembrugterrein. En met succes!

De inrichting van de Affuitenhal, zoals de loods heet waarin Flinders is gevestigd, past ook perfect in het thema upcycling. Niet alleen is deze voormalige fabriekshal omgebouwd tot een showroom en kantoor ineen, ook de inrichting heeft een boost gekregen. Ons kantoor is gemaakt van drie zeecontainers, net als de woning in China. Door de deuren van de containers naar buiten te klappen en glazen wanden in de openingen te plaatsen, is het lekker licht op kantoor. De rest van de containers is in de originele staat gebleven om zoveel mogelijk van het industriële karakter te behouden. Kijk maar mee!

Kantoor Flinders
Beeld Het kantoor van Flinders is ook opgebouwd uit drie zeecontainers en heeft daardoor een industriële look.

Voor een originele twist aan je interieur, ga je dus aan de slag met het thema upcycling. Op het internet en in de design magazines zijn oneindig veel tips en tricks te vinden om van oude en gebruikte meubels nieuwe designtoppers te maken. Zo is Graypants beroemd geworden met hun producten van karton, typisch upcycling dus!

Sabine Meekel

Over de auteur

Sabine Meekel

Sabine is webredacteur bij Flinders en dol op design. Ze speurt woonbladen en websites af om de nieuwste producten te bespreken in de Flinders adviesmodule. Heb je tips, vragen of inspiratie voor een artikel? Mail naar redactie@flinders.nl.