Naar boven

Hiep, hiep, hoera voor de vlinderstoel

Op gepost door Sabine Meekel in Woontrends

Hoera, de wereldberoemde vlinderstoel viert zijn 60e verjaardag! Dit ontwerp van Arne Jacobsen is ondanks zijn leeftijd niet weg te denken uit de moderne designbranche. Sterker nog, de vlinderstoel van Fritz Hansen wordt nog net zo gemaakt als in de begintijd. De technieken waarmee gewerkt wordt zijn hooguit verbeterd en verfijnd. Hoe kan het toch dat dit stukje design zó geliefd is dat het allang niet meer alleen door Fritz Hansen, maar ook door vele na-apers wordt geproduceerd?

Series 7 stoelen
Beeld De vlinderstoel is niet vies van een beetje kleur.

Een stukje geschiedenis

De Series 7 stoel, zoals de vlinderstoel officieel heet, dateert dus al uit 1955. In deze jaren na afloop van de oorlog was er een groot tekort aan materiaal en middelen om meubels te fabriceren. De oplossing: een stoel die in massa geproduceerd kon worden en waar maar weinig materiaal voor nodig was. Net als vele tijdgenoten experimenteerde ontwerper Arne Jacobsen eind jaren 40 met het maken van meubels uit multiplex, oftewel een plaat hout. In 1955 lukte het hem tenslotte om een stoel te ontwerpen die simpelweg bestond uit een metalen onderstel, een stuk gebogen hout en een verbindingselement . De vlinderstoel was geboren. 

Productie vlinderstoel
Beeld Zo wordt de geliefde vlinderstoel dus gemaakt.

De basis van het succes

Niet alleen de vernieuwende manier waarop de vlinderstoel werd gemaakt, maar ook zijn unieke vorm heeft ervoor gezorgd dat dit ontwerp is uitgegroeid tot een designklassieker. De basis is even simpel als sterk dankzij de in drie dimensies gebogen plaat van multiplex. De ronde zitting van de stoel loopt in de rug wijd uit, als de vleugels van een vlinder. Het zal je dan ook niet verbazen dat de vlinderstoel zijn bijnaam te danken heeft aan deze typische rugleuning! Het fineer, dat de basis vormt voor de zitting, wordt gelamineerd, gevormd en gesneden en is verkrijgbaar in maar liefst tien verschillende soorten en kleuren. Ook is de Fritz Hansen Vlinderstoel gekleurd essen gemakkelijk te stapelen en dus ook geschikt voor gebruik in openbare ruimtes. Bovendien zijn er naast de klassieke stoel ook een bureaustoel, barkruk en kinderstoel van de Series 7 ontwikkeld, waardoor je voor iedere situatie de juiste vlinderstoel kunt vinden.

Series 7
Beeld Welke Series 7 stoel zou jij willen hebben?

Vlinder vliegt uit

Hoe mooi of uniek een ontwerp ook is, het is maar de vraag of het design de tand des tijds doorstaat. De vlinderstoel is dat wél gelukt. Het eenvoudige ontwerp omzeilt met gemak alle hypes en is ook vandaag de dag een graag geziene gast in zowel woningen als openbare instellingen. Waar de vlinderstoel enerszijds heel bescheiden is, voegt hij anderszijds wel degelijk iets toe aan elk interieur. Zo'n opvallende vorm trekt toch altijd weer de aandacht. De vlinderstoel heeft niet alleen de aandacht van het publiek getrokken, maar ook van andere fabrikanten: hij behoort tot de meest gekopieerde stoelen ooit. Naast de zeven miljoen door Fritz Hansen verkochte exemplaren, zijn er namelijk nog veel meer nepperds in omloop. De keerzijde van het succes, zullen we maar zeggen.

Fritz Hansen Series 7 groen
Beeld De Fritz Hansen Vlinderstoel gelakt essen is verkrijgbaar in de mooiste kleuren en voegt zodoende altijd iets toe aan het interieur.

Limited edition

Fritz Hansen heeft groots uitgepakt voor de zestigste verjaardag van de vlinderstoel. Niet alleen hebben zij twee limited edition varianten van de stoel op de markt gebracht, deze exemplaren gaan ook nog eens uit logeren! De roze vlinderstoel met gouden poten en de donkerblauwe met een gelakt bronzen onderstel brengen ieder steeds een weekje door bij een bekende of minder bekende Nederlander. Aan het eind van het jaar maakt iedereen kans om zo'n jubileumeditie te winnen voor thuis. Een unieke gelegenheid, want beide stoelen zijn alleen in het verjaardagsjaar te koop en voorzien van een gouden plaatje onderop de zitting. Zo weet je zeker dat je een echt jubileumexemplaar in handen hebt.

Series 7 Limited Edition 
Beeld De jubileumeditie van de Series 7 stoel van Fritz Hansen. Met een diepdonkerblauwe zitting en gelakte, bronzen poten is de linkerstoel het 'mannelijke' exemplaar. Rechts zie je de vrouwelijkere versie met een vaalroze zitting en vergulde poten in 24-karaats goud (!).

Sabine Meekel

Over de auteur

Sabine Meekel

Sabine is webredacteur bij Flinders en dol op design. Ze speurt woonbladen en websites af om de nieuwste producten te bespreken in de Flinders adviesmodule. Heb je tips, vragen of inspiratie voor een artikel? Mail naar redactie@flinders.nl.