Leer onderhoud: stap voor stap

Op gepost door Renée IJzerman in Onderhoud

Je bent in de wolken met je nieuwe leren bank of loungestoel. Hij staat prachtig in je woonkamer en het leer voelt heerlijk zacht aan. Maar in elk huis liggen vuilmakers op de loer: een glas dat te dicht op de tafelrand staat, een kruimelend biscuitje, of plakkende kinderhandjes. Hoe zorg je ervoor dat je leren meubels schoon en netjes blijven? Flinders zet het stap voor stap voor je op een rijtje.

Design on Stock Aikon Lounge bank

Beeld Een woonkamer met de heerlijke bank uit de Design On Stock Aikon Lounge serie. 

Stap 1: Bepaal de leersoort

Weet je niet precies van welk type leer je meubel gemaakt is? Doe dan een van de volgende tests om te achterhalen met wat voor leer je te maken hebt:

Test 1. Vochtgevoeligheid

Maak een vinger nat en duw deze 5 tot 10 seconden op een onopvallende plek van het meubel. Werk in die tijd het vocht met een licht draaiende beweging in het leder, zodat er een vochtvlek ontstaat.

  • Is de vlek na 10 seconden verdwenen? Dan heb je waarschijnlijk een meubel van gedekverfd leer.
  • Is de vlek na 10 seconden nog (gedeeltelijk) zichtbaar? Dan heb je waarschijnlijk een meubel van aniline leder.

Test 2. Krasgevoeligheid

Op een onopvallende plek kras je voorzichtig met je nagel over het leder.

  • Is er geen kras zichtbaar? Houd je dan aan de uitslag van test 1.
  • Is er een kras zichtbaar? Dan heb je waarschijnlijk te maken met (aniline) leder dat bewerkt is met was of olie. 

Leersoorten en hun eigenschappen

Beeld Verschillende leersoorten en hun eigenschappen.

Stap 2:  Tussentijds reinigen

In stap 1 heb je bepaald van welk leertype je meubel gemaakt is. Hoe je leer moet reinigen hangt af van de leersoort waar je meubel mee bekleed is. Heb je een meubel met gedekverfd leer? Dan kun je je meubel gerust afnemen met een vochtig doekje om het stofvrij te houden. Gebruik liever geen chemische schoonmaakmiddelen, omdat deze de beschermlaag kunnen aantasten. Zorg ervoor dat je niet te hard wrijft wanneer je je meubel schoonmaakt. Dit kan namelijk microkrasjes veroorzaken die op de lange termijn je meubel kunnen ontsieren.

Is je meubelstuk gemaakt van aniline leer of een andere leersoort die vochtgevoelig is? Beperk je dan tot een droge doek of plumeau, omdat vocht alleen maar meer vlekken zal achterlaten. Voor leer zonder beschermlaag zijn er speciale reinigingsproducten op de markt die je kunt gebruiken voor de periodieke schoonmaak. Laat je vóór gebruik goed informeren door een specialist, zodat je niet een verkeerd schoonmaakmiddel voor je leer onderhoud gebruikt.

Stap 3: Voedende was- of olielaag

Leer is in feite een bewerkt stuk huid. En net zoals onze huid, heeft ook leer van tijd tot tijd een vochtinbrengende voeding nodig om mooi te blijven. Leer droogt snel uit, en met de juiste voeding voorkom je dat het leer droog wordt of zelfs scheurtjes gaat vertonen.

Ook hier moet je weer goed opletten van welk leersoort je meubelstuk gemaakt is. Niet elk type leer is geschikt voor olie of een waslaag. Leer dat geen beschermende laag heeft, zoals aniline leer of geschuurd leer, kan niet tegen vet. Als je toch vet gebruikt op een van deze leersoorten, dan zal het uiterlijk van het materiaal veranderen en donkerder worden.

Leersoorten zoals gedekverfd leer, PU-leer en geolied of wax leer zijn voorzien van een beschermende laag. Deze producten kun je dus zonder probleem behandelen met olie of was. Als je dit twee tot vier keer per jaar doet, blijft het leer soepel en behoudt het zijn flexibiliteit. Je kunt speciale leerwas of leerolie gebruiken, maar als je dit niet in huis hebt is simpele vaseline vaak ook heel doeltreffend. Let alleen wel op dat je niet té veel vet of olie gebruikt. En poets je meubel goed na met een zachte droge doek, om te voorkomen dat je vetvlekken op je kleding krijgt zodra je gaat zitten. 

Vitra Eames Lounge chair met Ottoman loungestoel

Beeld De bekleding van deze loungestoel van Vitra is van analine leer, niet invetten dus!

Stap 4: Groot leer onderhoud

Hoe goed je ook je best doet om je leren meubels mooi te houden, na verloop van tijd is het toch mogelijk dat er vlekjes, verkleuringen of slijtageplekken ontstaan. Voor elke leersoort zijn er speciale vlekverwijderaars verkrijgbaar. Het is slim om zo’n schoonmaakproduct eerst uit te testen op een onopvallende plek.

Is de slijtage of vervuiling moeilijk te verwijderen? Dan kun je het leer onderhoud van je meubel het beste overlaten aan een professionele leerdeskundige. Een professional in meubelonderhoud werkt met de beste producten en heeft alle expertise in huis om je meubelen er weer gloednieuw uit te laten zien.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over het onderhoud van leer? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 - 30 30 630.

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.