Naar boven

String kasten: sterk staaltje functioneel design

Op gepost door Ilse Severijnen in Keuzegids

String is een Zweeds designmerk dat prachtige wandkastsystemen produceert. Simpel, functioneel en stijlvol. In 1949 werd de basis gelegd door Nils Strinning, en inmiddels is de String kast uitgegroeid tot een designklassieker. We vertellen je graag meer over de achtergrond van dit merk.

String kasten - overzicht

Beeld String kastsysteem.

Nils Strinning, grondlegger van String

De Zweedse architect Nils Strinning bedacht in 1949 een intelligent en minimalistisch opbergsysteem, dat een toonaangevend boegbeeld van Scandinavisch design is geworden. Strinning zocht naar een manier om zo veel mogelijk boeken te kunnen herbergen op zo min mogelijk ruimte. Het resultaat was een combinatie van lichte, houten planken met luchtige zijpanelen van metaaldraad. Een kast die in alle richtingen uitgebreid kon worden, maar door de open zijpanelen nooit massief oogde. Kortom: een opbergsysteem op maat met een tijdloze schoonheid. Geen wonder dat het kastsysteem van String is uitgegroeid tot een designklassieker.

String kasten - Nils Strinning

Beeld Nils Strinning (1917-2006), grondlegger van String.

Uitbouwen en toevoegen

Het kastsysteem van Nils Strinning kan worden uitgebreid met extra modules en elementen, zoals vitrinekastjes, lades en werkbladen. Die kun je zowel horizontaal als verticaal toevoegen, afhankelijk van de grootte en de functie van je ruimte. Elke nieuwe toevoeging maakt het aantal mogelijke combinaties nog groter. Je kunt bovendien kiezen voor verschillende materialen en kleuren. De afmetingen zijn sinds de eerste module uit 1949 nooit veranderd, waardoor je je kast altijd weer verder kunt aanpassen. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van dit String kastensysteem? Hieronder vind je een aantal mooie voorbeelden.

String kasten - zwart-wit

Beeld String in de woonkamer.

String kasten - kinderkamer

Beeld Kast met werkblad voor kinderen.

String kasten - planten

Beeld Schappen vol planten.

String kasten - werkplek

Beeld Optimale benutting van je werkplek.

String kasten - schuur

Beeld Opbergruimte in de schuur.

String kasten - boeken

Beeld Waarvoor ontwerper Nils Strinning zijn planken ooit bedoelde: boeken.

De basis: String Pocket

Bovenstaande foto's tonen grote contructies, maar je kunt het natuurlijk ook klein houden. De kleinste versie van de String kast bestaat uit drie planken met zijpanelen: String Pocket. Met zijn afmetingen van 60 bij 50 cm is hij een bescheiden meubelstuk. Toch geeft het wandrek een bijzonder karakter aan de ruimte waar hij hangt. Dat komt ongetwijfeld door de verfijnde stijl van deze designklassieker. Er is dus altijd wel een goede plek voor deze Pocket te vinden – in de hal, de slaapkamer, de zithoek, of de badkamer wellicht?

String Pocket - Badkamer

Beeld String Pocket vol toiletartikelen.

String Pocket - Slaapkamer

Beeld String Pocket boven je bed.

String Pocket - Zwart-wit

Beeld String Pocket met decoratieve functie.

String Pocket - Keuken

Beeld String Pocket in de keuken.

String Pocket - Planten

Beeld Ruimte voor de kamerplanten.

Ontwerp je eigen kast op maat

Het multifunctionele karakter van de String kasten zal je inmiddels duidelijk zijn. De mogelijkheden zijn haast eindeloos. Met de verschillende elementen van String ontwerp je je eigen kast op maat, afgestemd op jouw ruimte en wensen. Ben je geïnspireerd geraakt door deze voorbeelden? Op de website van String kun je met de module 'Build your own String System' heel gemakkelijk je eigen wandsysteem ontwerpen en opslaan. Mail je ontwerp naar info@flinders.nl, of neem hem mee naar de Flinders Winkel in Amsterdam. Daar begeleiden onze klantadviseurs je graag bij het samenstellen van jouw ideale kast.

String kasten - ontwerp je eigen kast op maat

Beeld 'Build your own String System'-module.

Ilse Severijnen

Over de auteur

Ilse Severijnen

Ilse is webredacteur bij Flinders en schrijft voor de website en het Flinders Magazine. Hiervoor is ze altijd op zoek naar de nieuwste producten en trends in de wereld van design.

Bijbehorende Producten