Innovatieve en duurzame lampen

Op gepost door Renée IJzerman in Keuzegids

Nieuwe lampen die het mooiste licht geven voor je interieur. De winter is nog in volle gang, dus wat extra goede verlichting kan geen kwaad. Op het gebied van verlichting zijn er prachtige, vernieuwende en verrassende nieuwkomers gespot. Zo is led hét en doet een lamp tegenwoordig méér dan verlichten alleen. Er zijn lampen die therapeutisch werken en verlichtingsobjecten die communiceren. Verklaar bijvoorbeeld je liefde met licht! Hieronder zijn een aantal innovatieve, mooie en duurzame lampen in de spotlights gezet.

Flexibele verlichting

Maak kennis met Scotty: een opvallend minimalistisch lichtarmatuur dat met de architectuur versmelt. De ultraplatte led-disc en het scharniergewricht zorgen voor krachtig licht en maximale richtbaarheid. De techniek is naadloos in het design geïntegreerd. Er zijn twee varianten: Scotty en Scotty Adjustable. Bij eerstgenoemde is de lichtbron gefixeerd, bij de Adjustable bewegen de leddisc en draaiplaat onafhankelijk van elkaar (zie foto). Deze flexibiliteit zorgt bijvoorbeeld voor de prachtige uitlichting van kunstwerken of familiefoto's aan de wand. www.modular.com

Innovatieve en duurzame lampen - Flinders - Design voor iederi interieur

Foto: Scotty.

Depressie? Ga in lichttherapie!

Last van een najaarsdepressie? Naast verlichting brengen de lampen van het Finse merk Innosol ook wat vreugde! Innosol combineert design met lichttherapie; effectief tegen o.a. (winter)depressies. De lamp Kubo, ontworpen door Eero Aarnio en winnaar van de Red Dot Design Award 2010 in de categorie Product Design, won onlangs ook de Wallpaper Design Award 2011. www.innosol-lichttherapie.nl.

Innovatieve en duurzame lampen - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto: Innosol lichttherapie.

Lach eens naar het vogeltje!

Bij het lezen van een boek in de avonduren is goede verlichting onmisbaar. Een leeslamp naast de bank of fauteuil is daarom geen overbodige luxe. Foscarini presenteerde onlangs de nieuwe leeslamp Colibrì, ontworpen door Odoardo Fioravanti. De slanke en organische vormen maken het tot een puur ontwerp. Colibrì dankt zijn naam aan de kap, die doet denken aan een de gelijknamige vogel. www.foscarini.it.

Innovatieve en duurzame lampen - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto: Colibrì.

Lamp met twee persoonlijkheden

Voor FLOS ontwierp Marcel Wanders de lamp Can Can, die dit jaar voor het eerst werd gepresenteerd in Milaan. Hij is glad en eenvoudig aan de buitenkant, maar de binnenkant toont een heel andere persoonlijkheid! De heldere vorm van de lamp contrasteert met het klassieke patroon aan de binnenkant, waardoor er een balans is tussen eenvoud en verfijning. www.flos.com.

Innovatieve en duurzame lampen - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto: Can Can.

Zeg het met licht

TiLumi doet meer dan verlichten alleen: het verlichtingsobject communiceert ook! Het is het eerste 'sociale' lichtobject dat te gebruiken is als zowel sfeerlamp, communicatiemiddel, klok, informatiedisplay, weerstation en meer. De interactieve lamp is ontwikkeld om informatie en emoties te delen in het interieur. Verklaar bijvoorbeeld iemand de liefde met TiLumi! www.tilumi.com.

Innovatieve en duurzame lampen - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto: 'Sociale'  lamp TiLumi.

Zeer zuinig

Spock van Modular heeft een eigen gezicht door de moderne vormgeving en speciaal ontwikkelde led-schijf. De verlichting is comfortabel (zónder die typische afzonderlijke ledpuntjes) en de kleurtemperatuur is daarnaast prettig warm. Terwijl een halogeen lichtbron het na 5.000 branduren voor gezien houdt, gaat deze led-schijf nog even door tot meer dan 50.000 branduren! Zeer duurzaam en energiezuinig, die Spock. www.modular.nl.

Innovatieve en duurzame lampen - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto: Spock.

Duurzaam DOEN

De IJ-Lamp werd dit jaar genomineerd voor de DOEN Materiaalprijs 2011. Dit duurzame massaproduct, gemaakt van kunststof, werd ontworpen door Jacob de Baan. Het gebruik van kunststof was mogelijk door de komst van spaar- en led-lampen die niet warm worden, zoals gloeilampen. De lamp is eenvoudig in elkaar te zetten en kan staan of hangen. Omdat de kappen in Nederland worden geproduceerd, licht van gewicht zijn en in elkaar passen, wordt er bespaard op transportkosten. Het toegepaste type kunststof gaat bovendien lang mee en kan vrijwel volledig worden hergebruikt. Een vriendelijke lamp dus! www.ij-lamp.nl.

Innovatieve en duurzame lampen - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto: IJ-Lamp.

Sfeervol Soufflé

De moderne hanglamp Soufflé van Modular is er in hoogglans zwart en wit. De lamp is dimbaar, waardoor hij uitermate geschikt is voor sfeervolle settings zoals de eet- of keukentafel. www.modular.nl.

Innovatieve en duurzame lampen - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto: Soufflé.

Moooi!

De Heracleum hanglamp van Bertjan Pot voor Moooi was op de beurs van Milaan 2011 direct een succes, vanwege zijn bijzondere vorm en (energiezuinige led) verlichting. Heracleum is de Latijnse benaming voor Berenklauw; een kruid waar de verfijnde vorm van de lamp op is geïnspireerd. De dunne 'takjes' waaruit de lamp bestaat, lopen subtiel in elkaar over en monden uit in één van de 63 kleine ledlampje die zorgen voor een sfeervol en dimbaar licht. Vanwege zijn formaat is de Heracleum voornamelijk geschikt voor hoge plafonds. www.moooi.com.

Innovatieve en duurzame lampen - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto: Heracleum.

Warm glas

Het Britse merk Curiousa & Curiousa maakt prachtige lampen van gekleurd glas. Ieder glazen lampje is handgeblazen dus uniek in vorm. Naast hanglampen heeft Curiousa & Curiousa ook prachtige kroonluchters. Met warme kleuren als oker, olijf, indigo, terra en chocoladebruin ben je verzekerd van prachtig sfeerlicht! www.curiousaandcuriousa.co.uk.

Innovatieve en duurzame lampen -Flinders - Design voor ieder interieur

Foto: Lampen van Curiousa & Curiousa.

Licht in donkere dagen, door: Priscilla de Putter
Bron: Perscentrum wonen

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.

Naar boven